© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012

I samband med Hellstöms bygge av ett gårdsmejeri i Södra Svedjan, Storkågeträsk, renoverades Götes hölada och inreddes med gamla kyrkbänkar för att möjliggöra konserter. Genom min svåger Martin bjöds jag och min familj in till årets konsert med JP Nyströms. Jag hade vid ett tidigare tillfälle besökt Hellströms och sett hur idén med ost och kultur skulle förverkligas. Då fattades en hel del arbete innan idén kunde förvandlades till verklighet. Nu skulle jag få uppleva det färdiga konceptet.

I Södra Svedjan utanför Skellefteå startar inom kort det första gårdsmejeriet i Västerbotten för ost gjord på komjölk. Pär och Johanna Hellström håller som bäst på att slutföra bygget och till sommaren ska produktionen vara i gång, kan man läsa på LRFs hemsida. Vid vårt besök hade produktionen pågått en tid och resulterat i ett antal ostar som efter konserten bjöds ut till försäljning.

- Problemet är lagringstiden. Vissa ostar skulle vinna på en längre lagringstid samtidigt som vi vill ha tillräckligt med ost att sälja när vi bjuder hit folk. Det är en balansgång, säger Pär

Men det var ju inte bara Hellströms ost som lockade denna underbart vackra sommarkväll. Vi skulle få njuta av JP Nyströms i Götes hölada. Så presenterar de sig själva på sin hemsida:

Bandet bildades 1977 i Gällivare-Malmberget av fem ynglingar som trodde på kraften och möjligheterna i den egna folkmusiken. Deras kännetecken är en gammal tramporgel av fabrikatet JP Nyströms. I dag - 35 år senare - har folkmusikgruppen JP Nyströms gett över 2000 liveföreställningar och turnérat över hela världen. Efter decennier tillsammans fortsätter samma pojkar, män och gubbar envist att spela den musik som grep dem redan som barn och som sedan stakade ut livet. JP Nyströms orkester är fortfarande Göran Eriksson, Markus Falck, Svante Lindqvist, Mats Olausson och den ständige gästartisten Ulf B Jonsson.

"Nu blommar häggen hemma i vår by
Och över gården flyger nässelfjäriln
i kökssolstrimman värmer sig min barndoms katt
Det doftar kaffe ifrån mormors kök

Och min längtan hem är större än jag tror"

Vi bjöds på en fin musikalisk blandning, från vackra visor om kärlek till svängiga nummer med mustiga texter, men den stora behållningen var mellansnacket. Att kalla det för mellansnack är egentligen fel. Det är akter i en musikalisk teater där berättelser vävs samman med musiken och bildar en helhet.

Det är både gripande, roligt och mycket underhållande.

Jag köpte albumet Klingelikling och visst funkar den som ett minne från konserten, men ensam och utan helhet står den sig slätt. JP Nyströms är ett live band och måste upplevas i sin helhet för att bli magiska.

Pär Hellström tackar bandet för konserten och delar ut kvällens gage*; varsin ost från gårdsmejeriet.

*kanske fick de även en del av biljettintäkterna.

Fika och ostförsäljning följde sedan i den bedårande vackra miljön med utsikt över träsket.

Tack för tipset Martin Wikman!

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012