Lisa Nilsson tillsammans med Jesper Nordenström på piano, Mattias Torell och Ola Gustafsson på gitarrer, David Lindvall på bas och Christer Jansson på trummor samt körtjejerna Anna Stadling och legendaren Britta Bergström gjorde denna kväll till en musikalisk afton på gränsen till den perfekta konserten.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Är du så musikaliskt begåvad som Lisa Nilsson kräver det att de du samarbetar med på scenen är minst lika begåvade

Detta gäng har verkligen hittat varandra och resultatet blir lekfullt, proffsigt och ingenting lämnas åt slumpen. Ett medryckande gung blandas med subtila toner och min sinnesstämning växlar i takt med musiken, från euforisk glädje till ett allvar som retar tårkanalerna och skapar eftertanke.

Lisa Nilsson låter hjärtat vara med

Det är mycket som hänt sedan mitt första möte med Lisa Nilsson i slutet av 1980-talet. En ung Lisa (18-19 år gissar jag) uppträdde på Guldäggsgalan från en scen i det anrika nöjespalatset Berns Salonger tillsammans med Richard Hägers Cotton Club. Då var det soul som gällde och Lisa levererade en röst som var mogen, varm och het. Sverige hade fått en souldrottning, men precis som med Björn Skifs skulle Lisa visa Svenska folket betydligt mer...

Det stora genombrottet

1992 kom efter ett samarbete med Mario Scocco skivan Himlen runt hörnet, som blivit synonymt med Lisa och ett signum, i stil med Sakta vi gå genom stan blev för Monica Zetterlund. Dock verkar Lisa ha ett bättre förhållande till sin signaturmelodi. Skivan blev en stor kommersiell framgång i hela Norden och sålde i 450 000 exemplar. Singeln Himlen runt hörnet blev den mest spelade i P3 första halvåret 1992. Singeln Varje gång jag ser dig kom på femte plats. 1993 belönades Lisa Nilsson med tre grammisar och låtskrivaren Mario Scocco samt producenten Johan Ekelund fick en vardera. Också värt att notera är att det var en av kvällens gitarrister, Mattias Torell (han med hårburret), som skapade det suggestiva gitarrsoundet på plattan.

1992 var också året jag fick uppleva Lisa Nilsson för andra gången. Scenen denna gång var Daily News i Kungsträdgården och jag minns att jag satt på själva scenen och njöt av framträdandet. Jag tror att detta var ett exklusivt framträdande för en liten publik inför turnén Rocktåget, som Lisa genomförde runt hela Sverige det året tillsammans med Thomas Ledin och Eva Dahlgren.

Influenser och samarbeten

Att som 22-åring slå igenom på det sätt som Lisa gjorde kan vara förödande, men Lisa har på något underligt sätt behållit sitt jag och inte lutat sig tillbaka mot redan vunna lagrar. Istället har hon utmanat och kritikerna har inte alltid varit så positiva. I Aftonbladet skrev recensenten Markus Larsson om skivan som gjordes efter Lisas resa till Brasilien 2004: "tam, lagom, grå, trist och pretentiös". Hennes utflykter i olika genre har måhända inte alltid skapat fantastiska recentioner, men har skapat en repertoar, som gör att en konsert med Lisa idag har allt. Verkligen allt.

Samarbetet med Dansken Poul Krebs ovan med låten, Vi Tog Heldigvis Fejl är ett exempel på en lyckad mix.

Se också gärna mitt bildreportage från Kulturfestivalen 2010 då Lisa uppträdde med storband på Gustaf Adolfs torg.

© 2014 Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET

Stay tuned and keep that funky feeling at UNIKABOXEN.NET