© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Brasiliansk Pagode

Jag frågade en av deltagarna på festen vad Pagode egentligen står för och fick ett svar som inte var helt entydigt. Fick uppfattningen att det kan betyda lite vad som helst inom Brasiliansk musik och dans, medan jag trodde att det var själva festen som var Pagoden. Efter lite research fick jag reda på lite mer, men som Maria beskrev kan begreppet betyda lite olika saker. Den ursprungliga betydelsen härstammar från Rio och var namnet på en fest med mat, musik och dans, men sedan 1970-talet förnippas ordet mer med musiken som en subgenre till samban, med inslag av omarrade hitlåtar från topplistorna.

Nyårspagoden på Big Ben innehöll allt detta samt som vanligt, när Lady BomBom arrangerar en fest, en massa trevliga människor. Grupo Entre Nos stod för den musikaliska delen under ledning av Santos, som spelade gitarr, cavaquinho och sjöng. Rytmsektionen bestod av Moralito, DJ Wes och Albert. Lite senare dök gitarristen Vitor upp. Till en början bara som ett stöd till rytmsektionen, men tillslut fick vi höra både sång och gitarrspel från honom.

Caipirinha, en nationaldryck i Brasilien och en drink som Moralito pratat varmt om. En dryck som sannolikt passar bäst en het eftermiddag på Cobacabana, men ville ändå testa den då den liksom passade bra i sammanhanget. Syrlig, frisk och jag förstår hur farligt god den kan vara en varm dag på stranden.

Det blev en härlig kväll med mycket kärlek. En fin avslutning på 2021 och en förfest till det mer traditionella nyårsfirandet med familjen. Smart och hänsynsfullt att arragera fester lite innan nyårsafton för dem som vill ha lite både ock. Tanken från början, innan nya restriktioner kom, var att även hinna med en sambafest på Café Opera torsdag natt, men den blev tyvärr inställd. Lady hade fixat in mig på gästlistan. Känns ändå positivt inför 2022 att jag är accepterad i gänget.

Detta blev årets sista reportage och den som vill följa året med Unikaboxen kan besöka den nyligen publicerade Årskrönikan för 2021. Det blev trots allt en ganska fyllig samling. Sammanlagt 33 bildreportage. Tack för i år alla underbara människor och jag hoppas att 2022 ska bli minst lika bra och att vi åter får besöka karnevalen i Münchenbruggeriet. En höjdpunkt vi varit utan nu i två år.

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021