© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Festivalarrangören Putte I Parken

Idén och namnet har sitt ursprung i de festivaler som arrangerades i Karlskoga mellan åren 2008-2011. 2012 flyttade den till Karlstad och 2014 blev det ett arrangemang med fri entré och mer som en stadsfestival med engagemang från lokala klubbar och entreprenörer. 2015 åkte Putte I Parken på turné och besökte Stockholm och Kungsträdgården. Jag var där och fick några bilder från Loreens framträdande, som blev till ett litet reportage. Det blev starten på ett återkommande gästspel i huvudstaden varje juli. Årets utbud fick på fredagen en avdelning tillägnad årets värdskap av Europride och blev till en sorts Kick-Off för de två Prideveckorna, med tal av ordförande för Stockholm Pride Britta Davidsohn och West Prides ordförande Tasso Stafilidis.

- Att Putte i Parken får äran att bjuda på kickoffen till EuroPride är otroligt roligt och Pride står för något väldigt viktigt. Vi är en festival där alla är välkomna och det är dessutom fri entré, så vem som helst som vill kan komma, sa Putte i Parkens festivalgeneral Niclas Lagerstam inför arrangemanget.

Värd för Kick-Offen var journalisten, programledaren och författaren Frida Boisen, som nu efter showen även kan titulera sig sångare. Första framträdandet stod Ewelina Olsén för. Musikalartisten som tillsammans med Camilla Läckberg skrev 2016 års Pridelåt; Kärleken är vi. Ett annat säkert kort för allsång och stämning är ABBA. Någon reunion var det inte tal om, men skönsjungande Gunilla Backman framförde ett potpurri av kända klassiker från bandets repertoar, allt under ledning av kapellmästare Carina E Nilsson.

The Plommons

De kallar sig för världens äldsta tjejrockband och Måddan Lindqvist, som spelar gitarr och sjunger, berättade historier från bandets karriär. Hon berättade om sin egen tid i Las Vegas och mötet med kungen, Elvis Presley. Måddan och det bandet hon spelade med i USA är förmodligen en av få som spelat för honom. På en konsert som bandet hade i Vegas dök han upp, intresserad av dessa unga tjejer som spelade rock´n´roll. Tjejerna har nu vuxit upp och blivit damer, samtliga över 70 år, men takterna sitter i och det svängde skönt om dessa grand ole ladies. Att Putte I Parken i år bara engagerat kvinnliga artister till Stockholm är ett led i deras jämställdhetsarbete. I ett pressmeddelande förklarar festivalgeneralen Niclas Lagerstam det så här:

Vi vill boka jämställt gällande alla våra festivaler. Vi har nått målet i Karlstad så det är bra. Vi har absolut inte nått det i Leksand och därför jämnar vi ut totalen i och med att vi bara bokar kvinnliga artister i Stockholm. Vi vill försöka ta vårt ansvar som arrangör för en jämställd scen helt enkelt, och vi är enormt glada över den här grymma line-upen vi fått till i Stockholm.

Viktoria Tocca

Det var inte bara Viktorias paljettklänning som glittrade i sommarsolen. Hon har en ljuvlig röst som vunnit respekt på några av världens största teaterscener där hon spelat huvudroller i en rad musikaler. Bland annat Fantomen på operan och Evita.

Linda Lampenius

Den uttrycksfulla och begåvade Finska violinisten gav mig gåshud när hon i ett rykande tempo drog av Säkkijärven polkka. Så medryckande att det borde fått hela Kungsträdgården att dansa med i denna virvlande polska, men kanske var det för varmt, kanske hade det behövts lite koskenkorva, för publiken stod still och verkade lagomt imponerade. Publiken som satt på bänkar framför scenen var förövrigt tämligen lätträknad och längst fram vid scenen stod endast ett par tålmodiga fotografer. Jag hade faktisk väntat mig en större uppslutning, men förstod samtidigt att badstranden kanske var mer lockade i värmeböljan.

Gladys Del Pilar

Souldrottningen avslutade Prideveckans Kick-Off tillsammans med en egen gospelkör och bjöd publiken på flera små örhängen. Träffade hennes tvillingsyster i publiken. Först tyckte jag det var konstigt att stjärnan kunde sitta så lugn där i publiken när det snart skulle bli hennes tur, men förstod då hon kom fram på scenen att den som jag trodde var Gladys måste vara hennes syster.

Original Line Up Fredag 27 juli

Först ut Hanna X Andrea, en duo som består av Hanna Larsson och Andrea Källström, två unga lovande tjejer som förenar dans och musik på ett smakfullt sätt. Deras debutsingel Always On My Mind resulterade i 2 miljoner streams på Spotify.

Ängie - spänning som ger mersmak

Provokativ och lite farlig skapar hon stämningar som ifrågasätter gängse normer och får mig stundtals att känna vanmakt och ett visst förakt för våra föråldrade strukturer och institutioner. Hennes riktiga namn är Angelina Dehn och växte upp i Nynäshamn. Hon var 21 år 2016, när hon släppte sin debutsingel; Smoke Weed Eat Pussy. Den Engelska tidningen The Sun skrev om singeln; Den mest kontroversiella låten 2016 och visst är det provocerande att prata gott om Cannabis, men lesbisk kärlek borde inte provocera varken i England eller i vårt tillåtande Sverige. När jag läser en intervju med Angelina i Nynäshamnsposten från 24 september 2016 får både framträdandet, scenspråket och de provocerande texterna en vidare mening. Hennes erfarenheter från psykvården, mobbande skolkompisar och att känna sig utanför har skapat en kvinna med livserfarenhet. Hon säger själv i intervjun att hon inte velat ha det på något annat sätt; Det är genom erfarenhet man utvecklar empati och utan empati blir man trångsynt.

Esther Vallee - lovande i en tuff genre

Debuterade även hon 2016 och har hyllats av en rad musikmagasin. Hon heter egentligen Sophie Robertsson och kommer från Partille. Genom Göteborgsproducenten Jonas Quant, som jobbat med stjärnor som Hurts, Kylie Minogue, No Doubt och Leona Lewis, har Esther fått internationell uppmärksamhet och har nu kontrakt med skivbolaget Woah Dad, vilket betyder att hon är stallkamrat med Nicole Sabouné, Maria Andersson, Bob hund och legendaren Håkan Hellström. Samarbetet med Jonas hade sin upprinnelse på en städdag i en bostadsrättsförening. Sophies kompis deltog tillsammans med sin granne Jonas och hon berättade för honom att hon kände en talang. -Han kontaktade mig på Facebook och, ja, på den vägen är det, berättade Sophie i en intervju för Göteborgsposten 6 december 2016.

Shirin - engagerande med en stark röst

Första gången jag såg Shirin var tillsammans med ingen mindre än Kristin Amparo och Timbuktus kompband Damn. Det var under Stockholms Kulturfestval 2017 och den lilla scenen på Skeppsbron. En helt fantastisk konsert där Shirin fick blomma ut tillsammans med övriga artister. Ta gärna del av reportaget från Skeppsbron här. Nu stod hon på egna ben tillsammans med en betydligt mindre sättning, men hennes musikaliska förmåga och skicklighet att skapa magi gick inte att ta miste på. Däremot blev jag lite fundersam över pinuppan på baskaggen med bara bröst. Vad symboliserar den?

Joy - en rappare i den tunga ligan

Putte I Parken själva beskriver denna artist på sin hemsida som definitionen av ett stjärnskott; På bara några år har hon etablerat sig som en av vår tids viktigaste och mest kompromisslösa rappare, och därtill öst ur sig fantastisk musik. Från starten med ”Kattliv” till ”Glädjeflickan” och 2017 års Grammisnominerade EP ”Inte God Men Gud” – Joy har redan satt sitt avtryck i den svenska musikhistorien. Sommaren 2016 gjorde hon dessutom Svenska fotbollslandslagets officiella kamplåt till EM, ”Mitt Team”, tillsammans med Frej Larsson. Efter senaste singeln ”PUSS” kan vi bara vänta oss ännu mer från Joy. Precis som hon själv skanderade i artistkollegan Lorentz hit ”Där dit vinden kommer” – Joy är något som ingen annan är.

Hennes fullständiga namn är Joy M'Batha och hon växte upp i Stehag, en liten ort utanför Eslöv, men flyttade senare med familjen till Malmö. Numera bor hon i Stockholm. Hennes show är vital, tuff och ifrågasättande på ett lite annorlunda sätt. Musiken är stundtals bombastisk och nästan rituell. Spännande!

Line Up Lördag 28 juli - Dotter

Hon deltog i årets Mello med låten Cry och var ett av de två bidragen som åkte ut direkt i Malmös delfinal. Orättvist tyckte jag som gillade både låten och framförandet. Kommer ihåg att jag skrev några undrande rader på Facebook om hur det kunde komma sig. Dotter heter egentligen Johanna Jansson och kommer från Arvika, där hon tidigt började ägna sig åt musik. Artistnamnet har en andlig mening och syftar på Dotter till Moder Jord. Johanna är vegan och hennes engagemang för djuren och naturen går igen i hennes texter, som till stor del handlar om ställningstagande, relationer och personlig utveckling. Musiken är medryckande och popig på ett traditionellt, men ändå eget sätt.

Amanda Fondell - en tuffing på scenen

När Amanda deltog i Idol 2011 följde jag programmet och tyckte det var spännande. Från första stund tyckte jag att hon hade något utöver det vanliga och det var inte bara jag som hade den uppfattningen. Hon tog sig hela vägen till finalen och slutade som Idol 2011, efter att ha slagit ut självaste Robin Stjernberg. Vinsten innebar skivkontrakt med Universal Records. Då var hon blott 17 år och beslöt att hoppa av skolan. Musiken var det som gällde. Nu sju år senare är den lite blyga och försiktiga tjejen från Linderöd utanför Kristianstad en kvinna som vet vad hon vill. - Jag ser fram emot att samla på mig ytterligare erfarenheter och bli mer insatt i branschen. Det är ju det allt bygger på - att ta in så mycket man kan och lyssna på andra som vet vad de pratar om. Visst är det hård konkurrens i musikvärlden, alla artister är duktiga, men jag kör mitt egna race och tror på mig själv, sa Amanda i en intervju redan 2013 jag hittade på bloggsajten Devote; Lär känna Amanda Fondell. Och visst kör hon sitt eget race - jag gillar det.

The Magnettes - Indiepop från Tornedalen

Pajalabandet som förutom Rebecka Digervall och Sanna Kalla består av Tomas Bäcklund Thuneström på trummor, keyboard och gitarr har hunnit med en hel del sedan den officiella starten 2012 då deras första singel släpptes; Papercut. Tjejerna hade då redan spelat tillsammans i fem år under två olika bandnamn; Sanna & Rebecka och Ulla Stava. Då handlade det mest om arg punkmusik, men efter att Tomas kom med blev det mer åt pop hållet. 2015 drog bandet till Austin, Texas där de deltog i den årliga musik och kulturfestivalen. Skivbolaget Digsin från Nashville upptäckte bandet och 2017 var det de som gav ut deras debutalbum Ugly Youth. Skivbolagets chef Jay Frank har kallat deras musik för 21 century Fuck Pop.

Vital och hänryckande show

Fick ett litet smakprov av tjejerna på förra årets Shockholm, Stockholms Halloweenfestival, men nu fick jag njuta en mer sammansatt konsert. När jag ser dessa starka unga kvinnor protestera mot orättvisor och förlegade normer i både texter och scenspråk rycks jag med och glömmer nästan bort att jag faktiskt är man och borde känna en kollektiv skuld till att kvinnan fortfarande behandlas som ett objekt och något som kan hanteras hur som helst. Mänskliga rättigheter omfattar enligt FN alla och utgår från de konventioner som antogs 1948. Trots detta görs avsteg och människor behandlas inte lika. Tror det är dags att även vi män knyter näven och säger ifrån. Kanske kan räcka med ett; Det där är inte ok - I rather be a pussy than a dick.

Artikel 1 - Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Artikel 2 - Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke-självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.

Artikel 3 - Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.

 

Stay Tuned For More And Keep That Crazy Feeling At unikaboxen.net

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018