Sátyra & Gil
Gil Felix med sin sammetslena och sensuella stämma får ursäkta, men det blev Sátyras show. Hon fullständigt ägde både publik och övriga musiker på scenen med sin charm och utstrålning. Detta var inte första gången hon spelade i Stockholm och för många var det ett kärt återseende. 2017 var hon med under Carnaval de Estocolmo i Münchenbryggeriet, tillsammans med Diggo de Deus. Då som nu akompanjerad av trummorkestern Filhos do Samba under ledning av Mestre Moralito.
Sátyra har en lång musikalisk erfarenhet och van vid scenen. Hon började möta den lite större publiken hemma i Brasilien tillsammans med bandet Banda Vixe Mainha. 2011 blev hon inbjuden att vara en del av Olodum och ingå i deras sångsektion. Där stannade hon i fem år. Samarbetet skapade förutsättningar att möta en större internationell publik och fler fick ta del av hennes musikalitet. Efter åren i Olodum började hon turnera som soloartist och kom till Sverige och Stockholm 2017. Kopplingen till Stockholm fanns genom hennes förhållande med Diggo. Diggos bror Ricardo bor sedan länge i Stockholm och är i ett förhållande med Angela, en kär vän och känd genom sin sambagrupp Samba Angels of Stockholm. Ju längre jag rör mig i denna sambasfär desto fler röda trådar dyker upp. Många av dessa trådar hamnar i Bahia, en region i nordöstra Brasilien. Det är alltså inget slumpmässigt jobb som leder fram till dessa arrangemang från Bar Brasil. Det är mer av familjesammankomster där medlemmar i denna gigantiska familj samlas. Detta gäller både publik och artister.
En länk i detta nätverk är Olodum. Rörelsen bildades för över 40 år sedan i Salvador de Bahia. Staden grundades 1549, var Brasiliens huvudstad fram till 1763 och är fortfarande en viktig hamnstad genom sitt geografiska läge och skyddande havsvik, Bahia, som fått ge namn åt hela regionen. Under den Europeiska ockupationen turades Spanjorer, Holländare och Portugiser om att suga ut så mycket som möjligt av landets naturtillgångar. Handeln med socker dominerade och de resurskrävande sockerplantagerna skapade förutsättningar för människohandel över Atlanten. Staden blev ett centrum för slavhandel och den viktigaste hamnstaden för exporten till Europa och importen av slavar från Afrika.
Kollektivet Olodum blev en viktig del i arbetet med att hitta tillbaka till de Afrikanska rötterna. Deras mestre i slagverkssektionen Neguinho do Samba experimenterade med olika rytmer och i det årliga deltagandet i stadens karneval praktiserades utvecklingen. Genombrottet kom i 1986 års Carnaval da Bahia med kollektivets bloco afro, en mix där den Brasilianska samban kombinerades med merengue-, salsa- och reggaerytmer. Förutom rytmerna hade dansen och instrumenten tydliga kopplingar till de Afrikanska rötterna. Stilen blev sedan känd som Samba Reggae och ett signum inte bara för Olodum utan för hela regionen.
I slutet av 1980-talet gjorde bandet Olodum flera skivinspelningar och deltog på inspelningar med Brasilianska stjärnor som Simone och Daniela Mercury. Efter uppträdanden i Europa, Japan och resten av Sydamerika fick bandet internationell uppmärksamhet och gjorde inspelningar och liveframträdanden med bland annat Paul Simon och Michael Jackson. Den Brasilianska versionen av videon till They don´t care about us, spelades in 1996 i de gamla kvarteren i Santiago, Pelourinho. Videon där 200 slagverkare från Olodum tillsammans med Michael Jackson framför låten sändes i 140 länder runt om i världen och gav gruppen ett internationellt erkännande och ökade deras popularitet i hemlandet.
Förutom deltaganden på karnevaler och musikaliska framgångar arbetar kollektivet Olodum med att sponsra olika socialpolitiska initiativ för att skapa förutsättningar för de mindre priviligierade i Santiago. Genom seminarier och konferenser och sitt månadsmagasin Bantu Nagô lyfts olika möjligheter, samtidigt som det ger en röst åt alla dem som aldrig hörs eller tillfrågas. De driver också en fabrik som tillverkar trummor, kostymer och marknadsföringsprylar. Varorna säljs publikt och hjälper till att finansiera verksamheten. Kollektivet driver även en skola, för att skapa möjligheter för de barn och ungdomar som står utanför det ordinarie utbudet. Målet är att ge ungdomarna en grund att stå på och en tro på att det inte är omöjligt att ta sig ur fattigdomen.
Att Gil Felix gjorde Sátyra sällskap på scenen var naturligtvis ingen slump. Även han är från Bahia, men från regionen Recôncavo. En centralort redan på 1500-talet med stora sockerplantager. Senare i detta jordbruksdistrikt odlades tobak, kaffe och bomull. Grödor som kräver stora mängder arbetskraft. En del källor uppskattar att närmare sju miljoner förslavade människor från de Portugisiska kolonierna i Afrika skeppades till Brasilien under de dryga 300 år som Portugal kontrollerade landet. När slaveriet avskaffades 1888 hade gruppen så kallade slavar, enligt historikern Dick Harrison, växt till att omfatta omkring en fjärdedel av landets befolkning.
I olika presentationer beskrivs Gil´s musik som en blandning av den regionala Recôncavo-kulturen och afrikansk musikalitet. Han var också tidigt ute med att anamma Samba Reggaen. Hans platta Galan som gavs ut 2004 innehöll en rad egna reggae-låtar. Texterna är kanske inte direkt politiska, men avslöjande. I hans låt Kanga Musa från 2019 får vi en historialektion. En beskrivning av hur Afrikanska och Latinamerikanska initiativ och kulturyttringar påverkat världshistorien.
Internationellt har Gil varit en artist att räkna med i över 25 år. Hans bossa tillsammans egna orginella kompositioner har passat på såväl jazzfestivalen i Montreux som fullsatta arenor i hemlandet, men han har också ödmjukt ställt upp på mindre scener bland annat här i Sverige. 2021 såg jag honom tillsammans med Claes Jansons husband på Katalin i Uppsala. På You Tube finns ett litet klipp från konserten - Gil Felix in Uppsala.
2000 bosatte han sig i Schweiz, men de senaste åren har det blivit ganska mycket Sverige och Stockholm. Albumet Enfim (i alla fall på Svenska) som släpptes 2021 är en internationell produktion med musiker från tre kontinenter inspelad i Stockholm och Salvador. Hans senaste platta från 2022 Na Frente Remix har också Svensk koppling genom producenten Paulo Murga och nu var han här på Magasinet tillsammans med Johan von Friedrich och Bar Brasil, för att fira 30 år av Brasilianska kulturyttringar i Stockholm.