© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Äntligen kom både värme och ett lite öppnare samhälle

För alla som jobbar med öppenhet och för ett mer inkluderade samhälle har det senaste året varit svårt. Känner själv att jag varit rädd för att träffa människor utanför den vardagliga sfären. Rädd för att få Covid19 och i slutändan rädd för att dö.

IT-konsulten Christian Gerdes har jobbat med regnbågsevent länge, väldigt länge. Genom sitt företag Lights Event har han varit i de flesta syltburkar och hans medverkan i femton Stockholm Pride festivaler gör honom till en erfaren senior i sammanhanget. Nu är det dags att tillsammans med sin projektledare Adam Sputh aka Imaa Queen återskapa de klassiska söndagarna på Patricia genom C'est La Vie - Sundays.

-Vi kommer köra varje söndag nu fram till Pride, sa han i sitt välkomstanförande innan Imaa Queen i en makalös och för dagen anpassad kreation visade sig och tillsammans med gästerna sjöng Du gamla du fria dagen till ära.

Jag frågade Christian om det verkligen blir något Pride här i Stockholm i år. Han menade att det visst kommer firas, men kanske inte riktigt som vi är vana med parad och en park med tusentals människor.
-Planen är att jobba med Söder, sa han och mina tankar gick till Tanto och festivalen 2012, men försökte dämpa min entusiasm och inte skruva upp förväntningarna. Det råder fortfarande restriktioner och på Stockholm Pride's hemsida kunde jag sedan läsa att det blir en strikt anpassad festival med begränsningar även detta år:

I sommar återvänder Stockholm Pride till Södermalm med en alternativ festival utefter restriktioner och förutsättningar. Med Pride Stage på Södra Teatern, Pride House på Clarion Stockholm och en digital hybrid-parad hoppas organisationen skapa gemenskap och känslan av en festival utspridd på fler platser än vanligt.

Det blir ändå en festival och en Pride-vecka 2-8 augusti, sannolikt mer än vad som skedde förra året, då det mesta bara handlade om isolering åtminstone för mig. Allt manifesterande och deltagade uteblev från min sida vilket syns tydligt i min sammanfattande Årskrönika 2020.

Fenomenet Imaa Queen

Adam Spjuths föränderliga och ständigt anpassningsbara Imaa Queen har blivit ett utmärkt verktyg för Adam. Genom Imaa Queen kan alla drömmar, tankar och önskningar förverkligas. Det är drag, det är underhållning men så mycket mer. Musik inte minst. Det är en tuff marknad, men genom sin pseudonym har han lyckats även där och mer lär det bli. Just nu är han engagerad av Lights Event både som artist och projektledare för Patricias Söndagsshower. Som projektledare har han en lite annorlunda och inte så traditionell syn på underhållning och hur artisterna ska förhålla sig till uppdraget. Ganska fritt och gärna spontant där tid och rum flyter ihop skulle man kunna säga. Han uttryckte detta på ett tydligt sätt i tidningen QX nyligen:

...Men vi vill göra något som inte existerar i Sverige, där vi som underhållare får göra vad vi vill. Vill man göra lipsync gör man det, vill man sjunga live gör man det, vill man hålla på mer än två minuter gör man det. Det är en frihet jag upplevt att vi underhållare inte haft tidigare...

Resultatet blir väldigt bra och publiken bjuds hela tiden på överraskningar och spontana infall.

Vet att jag plåtat och berömt Adam både på Mälarpaviljongen i samband med Hattparaden och vid Stockholm Pride, men det var på Europride när Stockholm var värd 2018, som jag fick lära känna honom och hans partner Magnus lite mer. En pridevecka som gick utanpå det mesta och en festival som jag aldrig kommer glömma. Många fina minnen och många kontakter knöts. Min bildbank fylldes på och efter den här sommaren har jag förmodligen mer än tillräckligt för att iordningställa ett idolporträtt av Imaa Queen. Ännu ett motiv till att besöka Patricia varje söndag, eftersom Adam lovat en ny och anpassad Imaa Queen inför varje show.

 

En hel pandemi sen vi sågs

För mig var det ett kärt återseende, en reinkarnation av livet så som det en gång var. Förvisso en Sitt-Down-Stageless-Cabaret, men ändå helt underbart. Stundtals for jag runt med min kamera och uppmanades då av Christian att hålla mig på min plats vid baren. Fullt förståeligt att alla måste hålla sig till reglerna för att inte äventyra kommande arragemang, men inte helt lätt när känslorna svallar och upphetsningen är ett faktum. Tyckte sammanfattningsvis att alla skötte sig ypperligt och respekterade rådande restriktioner, inkluderat undertecknad.

Stjärnorna avlöste varandra och den sittande publiken vid sina bokade bord bjöds på en läcker show. Absolutly Fab! En extra eloge till den som ansvarade för ljudet. Ska du köra lipsync och springa runt på en båt bland sittande gäster ställs höga krav på ljudbilden. Det funkade utmärkt!

Dagens ensambel finns på Instagram och bestod förutom @imaaqueen och @babsan av @tinafisk_, @bjortas_show och @reine_t

 

 

Killen med Saxen

DJ Andreas Ferronato såg till att stämningen inte skönk mellan akterna och gav publiken en musikalisk och medryckande show, som inte lämnade någon oberörd. Första gången jag träffade Andreas var på Europride i Stockholm 2018. Han är en partygenerator av världsklass och sprider en glädje som gör att jag bara älskar honom. Det var ännu ett kärt återseende och en riktig överraskning.

Han är fullständigt hämningslös och är överallt med sin sax.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021