© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2008

Theresa Andersson är en svensk artist som bor och arbetar i New Orleans. Hon föddes den 19 september 1971 i Slite på Gotland. 1990, 19 år gammal, reste hon till New Orleans för att spela fiol med den svenske musikern Anders Osborne. I slutet av nittiotalet lämnade hon dennes band för att sedan spela med New Orleans-artister som Dr John, The Neville Brothers och Betty Harris.

Theresa är låtskrivare, musiker och sångerska. Hennes framträdande signalerar hopp och kärlek med ett gnutta vacker soulinspirerad melankoli. Hon blandar friskt i sina kompositioner och hämtar inspiration från olika genrer. Resultatet blir en sorts Theresa-Pop som svänger skönt i go harmoni.

Något som gör Theresa Andersson speciell och snudd på unik är hennes enmansshower, där hon använder en helt gäng med loop-pedaler, som hon spelar in sekvenser av den musikaliska helheten på, för att sedan mixa och spela upp tillsammans. En låt kan börja med att hon i tur och ordning spelar in en trumfigur, ett gitarrkomp, en körstämma, och en fiolstämma på var sin loop-maskin. Dessa ljudslingor repeteras, blandas och mixas medan hon sjunger till och spelar ytterligare instrument. Loop-pedalerna som ligger i en halvcirkel på scengolvet styr hon med imponerande precission med sina bara fötter.

För mig var detta ett möte jag aldrig kommer att glömma. Jag blev mycket imponerad av den goa Gotländskan som charmat och spelat med storheter som Tommy Emmanuel och som skapat en liveshow som saknar motstycke. Klart ett av mina bästa konsertminnen.

Tobias Fröberg, som är en svensk musikproducent, låtskrivare och artist deltog på scenen i slutet av konserten och visade prov på det samarbete som lett fram till skivan The River, som jag efter konserten lyckades komma över ett exemplar av. En speciell utgåva i begränsad upplaga dessutom. Tovat skivfodral tillverkat av Gotländsk ull signerad Theresas Mamma, läckert medskick och helheten signerad av Theresa. En riktig guldklimp i skivsamlingen.

Thomas har arbetat med artister som Ane Brun, Peter Morén, Kathryn Williams, Anna Bergendahl, Loreen, Erato, Allen Tuissaint, Janne Schraa, Brooke Frasier, Lisa Ekdahl, Tomas Andersson Wij, Emil Jensen, Theresa Andersson, Peter Jöback, Moa Lignell, Mikael Persbrandt, Lars Bygdén, Christel Alsos, Björn Eidsvåg, Torun Eriksen, Karen Busck med flera.

Thomas nominerades till årets producent på svenska grammisgalan 2012.

Nedan två YouTube klipp som beskriver Theresa Anderssons unika artisteri och personlighet.