© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Stockholms skönaste lördagshäng - Bluesjam på Stampen

Första jammet 2024 på självaste Trettondagen. BigT och Ubbe (bilderna nedan) höll ordning på basset och som special guest hade de tagit med sig gitarrvirtuosen Konstantin Kovalev från The Beat From Paloomaville, som sedan efter jammet skulle bjuda på svängig Ska-musik. Ett utmärkt tillfälle att skaka ner julmaten och bli kvitt den där förlamande zombie-känslan som lätt uppstår efter ett Jul- och Nyårsfirande. Bluesjam på Stampen är inget vanligt jam. Det är lika väloljat som vilken konsert som helst och det enda som stör publiken är när de olika sättningarna ska omarrangeras. Det blir ändå ett skönt litet avbrott som möjliggör konversation och att byta några ord med både artister och personer i den entusiastiska och kunniga publiken. Några som släppte lös på scenen var Marcus Rogefeldt, Thomas Mr Blue Hammarlund, Ville, Thomas Brim och Jake Landers.

Tyvärr hann jag inte med att notera alla som bidrog på scenen och förutom de duktiga gitarristerna växlade man också bakom trummorna, vid pianot och att hålla i basen. Dessutom bjöds det på sång samt ljuvligt mun- och dragspel.

Jag kom vid tre och hade vissa problem med att hitta en liten yta att verka från. Arrangemanget började klockan två och redan vid ett hade de mest hängivna börjat hänga på låset. Klockan två är det i princip fullt, men här finns det hjärterum, så det går alltid att knö sig in.

Hamnade tillslut i ändan av bardisken alldeles framför scenen tillsammans med några vana kvinnliga besökare, som generöst bjöd på information, tips och råd. En perfekt position både för fotografering och dialog.

Två ungdomar som imponerade bland alla veteraner var Ville som moget hanetrade sin gitarr och Marcus, som verkligen behärskade pauseringar och tajming i sitt spelande. För hans del kanske delar av hans begåvning är genetisk. Som barnbarn till fenomenet Pugh ligger tanken åtminstone nära till hands. Generellt för hela jammet är den höga kvaliteten och respekten för publiken. Som jag nämnde tidigare är det inget jam så som jag är van, utan bara underbart örongodis för hungrande bluesöron - the music simply takes control and flows so freely that it’s hard to believe it was all improvised, som det står i beskrivningen för eventet på Stampens hemsida. Varje lördag de senaste tjugo åren har människor samlats på Stampen för att ta del av denna befriande tillställning. I bakgrunden som en förenande länk finns Stockholm Blues Society, som sedan 1971 försett huvudstaden med information, konserter och arrangemang inom genren blues.

On stage - The Beat From Palookaville

Strax efter sju utrymdes lokalen för en timmes paus innan det var dags för kvällsdans till den riviga orkestern The Beat From Palookaville, en av Tommy Mobergs tre band. Följde med en av de hjälpsamma damerna vid bardisken till pizzerian runt hörnet för lite energi och vatten, så vi skulle vara förberedda inför kvällskonserten, som de varmt rekommenderat.

Tommy BigT Moberg - Vocals
Ubbe Hed - Upright Bass
Daniel Karlsson - Keys
Konstantin Kovalev - Guitar
Christer Björklund - Drums
Tobbe Eliasson - Tenor Sax
Johan Norin – Trumpet

Gästsångare Zubaida Solid samt Pete Fraser, en duktig blåsare på altsax, kompletterade ensamblen.

Redan första numret satte nivån och Stampen började skaka till denna snabba och intensiva musikstil, som framfördes med humur, kärlek och massor av musikaliskt kunnande. Det är rytm, det är blues, det är soul och det är baktakt. För mig låter det sent 1970-tal och jag minns de Engelska banden The Selecter, Madness och The Specials. Denna Ska Punk brukar även benämnas 2 Tone genren, döpt efter 2 Tone Records, ett skivbolag som grundades av Jerry Dammers från The Specials. Ska som musikstil har sitt ursprung i 1950-talets Jamaica och hade en peak runt 1962-67. My boy lollipop med Millie Small från 1964 fick internationell spridning och hamnade tvåa på den Engelska hitlistan. Ska är också en föregångare till både Rocksteady och Reggea enligt mina källor på nätet (Wikipedia).

Även om jag kände igen mig och blev lite nostalgisk är The Beat From Palookaville mer än en nostalgiboost. Det är mycket mer, även om the world's one & only Rhythm n' SKA orchestra & the best Live entertainment you'll find anywhere in the Universe, som bandet beskrivs på Instagram, är väl tilltaget, men som ändå perfekt beskriver attityden. 2024 börjar bra och detta var sannolikt inte sista gången det här gänget fick smeka mina öron.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024