© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Internationella Kvinnodagen den 8 mars

Som en vän uttryckte det på Facebook borde denna dag egentligen inte finnas om vi alla betraktades som jordlingar. En benämning som Kyrkoherde Camilla Lif använde sig av i sin betraktelse av den kristna skapelseberättelsen. I tolkningen beskriver hon Guds första skapelse som en hermafrodit, varken man eller kvinna. Långt ifrån den klassiska bilden av hur Gud skapade kvinnan från ett revben av mannen.

Let’s all work together to make this day unnecessary.
Half of the power and full wages for women.

Jag kan tycka att vi borde kommit längre, men arvet efter skeva sociala strukturer tar tid att bygga bort. Det är ändå bara hundra år sedan kvinnan fick rösträtt och myndigförklarades. Utvecklingen mot en mer accepterande kultur tar tid och går stegvis. Det är ingen rak linje, utan ibland går vi tillbaka några steg och hamnar i de sedan länge upptrampade spåren där klassiska härskartekniker ser till att kvinnors medverkan förminskas och deras åsikter marginalisras. Det är otroligt tråkigt att se detta 2022 och samtidigt förlösande att se vad kvinnor kan åstadkomma utan manlig inblandning. Min önskan har alltid varit att tillsammans som jordlingar skapa magi.

Att betrakta Jesus som den första feministen och evengelierna som de första försöken att skapa en gemensam plattform där män och kvinnor tillsammans skapar ramar för ett rättvist och harmoniskt samhälle i fred och frihet är för mig nytt och tämligen svindlande. Besvikelsen blir då av förklarliga skäl om möjligt ännu större, eftersom vi vet att hans ord och visoner redan bara några årtionden efter hans död på korset eliminerades av maktens män. De kvinnliga lärjungarna vid sidan av de tolv, som hade en betydande ställning under Jesu liv, sopades under mattan och glömdes bort. Den manliga dominansen från Judendomen blev ordningen även i den nya religionen Kristendomen.

Jag gillar verkligen Camillas ord som rör om i det etablerade och moderniserar Kristendomen. Hon är inte ensam om detta, men det är få präster som så tydligt skapar handling av orden. Mannifestationerna varje år den 8 mars på internationella kvinnodagen är bara ett exempel, men ett sannerligen häftigt exempel. Att bjuda in sexologen och författaren Sandra Dahlén som från podiet lovordade clitoris är modigt. Mycket modigt.

Att bjuda in Leo.B och hennes DJ-rigg är också modigt. Det var tack vare henne jag hamnade i detta inferno av kvinnlighet. Hennes dansanta blandning av Mello och Eurovision blev naturligtvis svår att sitta still till, lokalen till trots. Det dansades i bänkraderna och på den fria ytan framför altaret. En otrolig känsla som förde min tankar till den Amerikanska södern och dess Babtistkyrkor fulla av musikaliska utsvävningar och utlevelse. Jag trodde väl aldrig att jag skulle få uppleva det i Svenska Kyrkan.

Hennes blick - ett imponerande program

Rubriken på evenemanget Hennes blick, syftar på hur de deltagande artisterna uttolkar samtiden, i talad text, sånger och musik. Förutom de inbjudna artisterna hade kyrkans egna musikaliska ledare Sofie Livebrant med vänner och körer en betydande roll i arrangemanget.

17:20
Inledning med DJ Leo.B som för kvällen gick under namnet DJ Rut
17:30
Välkomsttal av Kyrkoherde Camilla Lif
17:35
Cathrinorna under ledning av Emelie Power sjöng om fred och frihet
18:00
Sofie Weideman läste ur sin bok Carpe Fucking Diem
18:15
Flöjtisten Kinga Práda framförde klassisk musik av kvinnliga tonsättare tillsammans med pianisten Malin Rudengren
18:25
Malin Rudengren, Emelie Power med flera bjöd på musikaliska utflykter
18:30
Kort mellanspel av DJ Rut
18:35

Våra blickar - En bred musikalisk palett framförd av: Charlie Brolund, Marcela Contardo, Sofia Haug, Solblomma Hedin, Emma Holmér, Katarina Josephson, Cecilia Klingspor, Linnea Lundgren, Hana Oceans och Malin Sallstedt.

19:50
Sexologen och författaren till Hallongrottan Sandra Dahlén lovordade clitoris och kvinnors sexualitet
20:00
Melloaktuella Klara Hammarström framförde årets och förra årets bidrag
20:10
I Wish I was a Fish - ett musikalist indie projekt av och med Frida Svensson
20:20
Liten betraktelse av Camilla Lif
20:25
Katarina Vega framförde folklåtar arrangerade av Kraja
20:40
Fyrfaldigt grammisbelönade Sofia Karlsson framförde egen musik tillsammans med Sofie Livebrandt
21:00
Vera Vinter framförde egna låtar tillsammans med Ungdomskören
21:30
Avslutande dansmusik vald av DJ Rut

Jag är glad att jag blev inbjuden och stolt över vad vi människor kan åstadkomma. Omständigheterna och Rysslands attack på Ukraina som resulterat i ett omänskligt lidande och förluster utöver det begripliga, gjorde manifestationen än mer aktuell och viktig. Kollekten och insamlade medel gick till folket i Ukraina. Till de kvinnor och barn som fått sin vardag förstörd på grund av en mans dåliga omdöme och brist på medmänsklighet.

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022