© Foto/text Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET

 

På en resa till Italien 2006 hörde jag talas om en plats strax söder om Neapel där det skulle finnas några märkligt väl bevarade grekiska tempel. Tempel så väl bevarade att till och med Parthenon på Akropolis skulle blekna.

Detta måste upplevas kände jag. Jag ville få det bekräftat. Det lät helt osanolikt att ett helt gäng tempel från 500-talet f.Kr. fanns bevarade på en plats som härjats, erövrats och återuppstått flera gånger om och som dessutom låg så långt från nuvarande Grekland.

Från vårt lilla hyrda hus norr om Neapel uppskattade jag avståndet till cirka 30 mil. 60 mil fram och åter med två barn i bilen. Jag lyckades övertyga familjen om värdet av en sådan utflykt och hotade samtidigt, och för säkerhets skull, med att annars åker jag själv. Väl framme i Paestum fick vi verkligen lön för mödan. Till och med barnen facinerades av dessa magnifika byggnadsminnesmärken från forntiden.

Paestum omfattar en yta på omkring 125 hektar och staden är omgiven av en 4 750 m lång, 5-7 m tjock och 15 m hög bevarad mur. Av dessa 125 hektar är cirka 25 hektar arkeologiskt område och innehåller bland annat dessa tre märkliga tempel som länge betrakdades som helgedomar från den Romerska perioden och benämndes därefter.
1998 kom Paestum med på UNESCOs Världsarvslista

 

 

 

"Paestum är en antik stad och världsarv vid Salernobukten i Italien, sydost om Salerno. Paestum grundades som Poseidonia (Ποσειδωνία) omkring 600 f.Kr. av greker från Sybaris och nådde sin blomstring som handels- och hamnstad under senare häften av 500-talet f.Kr. Från denna tid härstammar tre berömda doriska tempel. Staden erövrades av lukanerna på 300-talet f.Kr. Efter att romarna hade besegrat Pyrrhos ditförde de till Paestum en koloni, som visste att försvara sig mot Hannibal."

Dykarens grav - En målad sarkofag från ca 470 f.Kr. som hittades 1968 och som idag finns i det museum som byggts upp på området tillsammans med många fina skulpturer från de olika tidsepokerna.

"Inbäddat i trädgårdar, med utsikt över det närbelägna havet, var Paestum en för sin sundhet och sina "två gånger blommande rosor" berömd stad, till dess omgivningen försumpades och malarian gjorde sitt intåg, inte senare än på Augustus tid. Vid saracenernas anfall på 800-talet flydde invånarna till bergen och grundlade en ny stad, Capaccio. Den normandiske härföraren Robert Guiscard bortförde en stor del av dess bild- och byggnadsdetaljer."

(Den sumeriska och något kantiga texten är hämtad från Wikipedia)

Athena templet byggdes omkring 500 f.Kr.

Två tempel som byggdes till Heras ära. I bakgrunden det äldsta från omkring 550 f.Kr. och det främre bäst bevarade är från 460-450 f.Kr

Romersk staty tillsammans med en av många marmorreliefer som utsmyckade taksockeln på det yngre Hera templet från 450-460 f.Kr.

© Foto/text Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET

Stay tuned for more at UNIKABOXEN.NET