Tre dagar i Einhoven, Brüssel och Lyon 12-14 oktober 2011
Upplevelserna började redan i Eindhoven. Efter några timmar i bussen från Brüssel satte sig gänget ner på en oansenlig kvarterskrog* i centrala Eindhoven för lunch. Gänget var en blandning från tre olika företag med ett gemensamt intresse förutom god mat och dryck, att se möjligheterna med att lysa upp tillvaron med artificiellt ljus. Huvudmålet var därför Phillips anläggningar i Eindhoven och Lyon, men som bilderna skvallrar om fick vi även tillfälle att inventera kulturen på dessa platser.
*Krogen i Eindhoven visade sig snart vara en Volkswagen med Porchemotor. Spännande kombinationer serverades med gott vin.
Bilder från min Iphone. Tog kvällen ledig och lämnade kameran på hotellrummet.
Efter en hel dag i Eindhoven och innan John Blund dök upp hann vi med en riktigt genuin musselrestaurang i centrala Brüssel, nära Grand Place. Musslor, äkta Belgiska pommes frites och en god Belgisk öl. Kvällen avslutades utomhus på ett Café mitt på Grand Place. Tjugo grader varmt, oktober och klockan elva på natten. Sämre inramning kan man ha.
Efter en god natts sömn bar det av till flygplatsen för vidare transport till Lyon.
Traditionell lunchmat på traditionell restaurang i Lyon. Charolais-biffar, french fries och massor av tillfällen att träna på skolfranskan.
Eftersom Phillips anläggning i Lyon visar möjligheten med utomhusbelysning är det nödvändigt att det är mörkt ute. Istället för att tiden i Lyon bara skulle bli en enda lång väntan på mörkrets ankomst utnyttjade vi tiden med lite olika aktiviteter. En ganska ny och modern kulturell begivenhet är Geocashing. Skattjakt med Iphone. Det låter crazy, men överallt i världen finns det vänner som gömmer "skatter" som du med telefonens GPS kan hitta.
Ganska kul faktiskt att ha ett mål med promenaden istället för att irra runt i en ny stad på måfå.
Vi fick även proffesionell hjälp genom Marion och en effektiv stadsrundtur för att lära känna staden Lyon.
Något av allt det som vår guide berättade om staden Lyon under vår stadsvandring:
- Lyons storstadsområde med förorter är med sina 1 783 400 invånare Frankrikes näst största stad efter Paris
- Lyon är belägen där floden Saône mynnar ut i Rhône. Platsen har varit bebyggd sen romartiden då Lugdunum grundades (43fkr) på kullen Fourvière
- Det var i Lyon som bröderna Lumière uppfann filmen år 1895
- I närheten av Lyon finns två av Frankrikes mest kända vinområden, Beaujolais i norr och Côtes du Rhône i söder
- TGV tågens station i Lyon (bilder ovan) ritades av den spanske arkitekten Santiago Calatrava och invigdes 1994
- Santiago Calatrava är känd i Sverige för sin Turning Torso i Malmö
- Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon är katedralen i Lyon och som har ett fungerande astronomiskt ur från 1300-talet (bilder längre ner)
- Katedralen byggdes på grunderna från en tidigare kyrka från 500-talet och stod klar 1476
- Basilikan Notre-Dame de Fourvière är belägen på kullen Fourvière och byggdes upp mellan åren 1872-1884
- Att Notre-Dame de Fourvière benämns basilika har inget med den arkitektoniska termen att göra utan anger snarare en positionering i den katolska världen
- I Lyons gamla stad finns något som benämns Traboules och som är tämligen unikt för Lyon. Kan förklaras som en passage eller invändig gränd
Efter gamla stans trånga Traboules satte vi oss åter i bussen för en tur till Perouges några mil utanför Lyon.
I väntan på vår guide hann vi njuta ortens vin tillsammans med lite tilltugg på detta anrika wärdshus, Hostellerie de Pérouges.
Perouges är en ännu levande medeltidsstad. Tack vare en räddningsaktion på 70-talet, där husen bjöds ut till försäljning för en franc styck, men med ett tvingande avtal där köparen förband sig att renovera fastigheten, kunde hoten om rivning avskrivas och bevarandet av detta kulturarv bli ett faktum.
Från början var det meningen att vi efter ljusshowen hos Phillips skulle åtevända till Perouges för en lokalt inspirerad middag, men något gick snett och vi återvände till centrala Lyon för middag på en restaurang Lyonnaise. Under middagen förstod jag varför Lyon benämns som Frankrikes gastronomiska centrum.
Vår förhoppning var att avsluta kvällen/natten med en karaoke-bar, men ställets DJ vågade inte utmana stämningen med att släppa upp några medelålders gubbar på scen, utan fortsatte envist med sitt plattvändande till den unga publikens förtjusning.
Sista dagen på vår lilla tripp var vigd åt en resa till Beaujolais, Pascal Gayot och hans vingård.
Med stor inlevelse och djup dedikation till sitt arv berättade Pascal om sina blå druvor med vit druvsaft. Han berättade om ympning av vinstockar, skydd mot parasiter, de djupa rötterna som letar smaker och karraktär långt ner i stengrunden och mycket, mycket mer. Han berättade i en rasande fart och med många facktermer, stundtals glömde han bort vår guide och hennes uppgift att översätta. Långt ifrån allt blev översatt, men det gjorde ingenting. Behållningen var Pascal som med sitt kroppsspråk och hur han ömt höll druvorna, tydligt visade på hans kärlek till vinet och allt det arbete som krävs för att producera ett bra vin.
Först smakade vi på druvan, sedan provade vi vin med tilltugg och avslutade med en trerätters där både vitt, rosé och rött fick upplevas i sin rätta miljö tillsammans med paj, korv och traktens ostar.
Bilden på den halvätna tallriken ovan får symbolisera denna lilla resa som innehöll så många olika upplevelser. Det känns lite grann som att resa sig upp och gå mitt i middagen och att det vore roligt att resa tillbaka och avsluta middagen.
Det är nästan märkligt att kunna få så många intryck på så kort tid, när dessutom huvudmålet med resan och den största upplevelsen inte alls är representerad i detta reportage. Det säger en hel del om vikten av att paketera saker på ett attraktivt och proffesionellt sätt, i alla sammanhang.
© Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2011