Beskrivning av fenomenet Dragracing hämtat från Svenska Bilsportförbundets hemsida

Dragracing är världens snabbaste motorsport. Tävlingsförarna möts sida vid sida i rena utslagningsheat. Dragracing är motorsporten som engagerar publiken, som på nära men säkert avstånd får se hela förloppet. Allt från den så kallade ”burnouten” till att vinnande ekipage bryter mållinjen. Depåområdet är öppet så att publiken på mycket nära håll kan följa arbetet som teamen utför, då motor, koppling och chassi servas inför nästa heat.

Den vanligaste dragracingbanans tävlingssträcka är 402,33 m, den klassiska engelska kvartsmilen. Det finns även dragracingbanor som mäter 201 meter. För att tävlingsekipagen snabbt ska få ner farten efter målgång aktiverar tävlingsförarna, med de motorstarka tävlingsbilarna, sina bromsskärmar som vecklar ut sig efter tävlingsbilen.

Dragracing – från häftiga standardbilar till nitrometandrivna Top Fuel dragsters. En Top Fuel kommer upp i 100 km/h på cirka 0,8 sekunder och den långsmala bilen har då färdats 17 meter. Fyra och en halv sekund senare närmar sig farten 500 km/h och målgångstid samt hastighet registreras. En upplevelse som inte lämnar någon oberörd.

Som 8-åring kan man börja tävla Dragracing i en juniordragster. Från 15 år kan man börja tävla med en bil som anpassats efter åldern.

Snabbast växande är standardbilsklasserna, där förarna får tävla under ordnade former och testa hur fort den trimmade privatbilen accelererar.

 

 

Competition är en klass som är öppen för alla bil- och motortyper. Ekipagen delas in i indexklasser baserat på bilens vikt, bränsle och motorvolym.

 

Startnummer 383 Sören Andersson från SHRA Skellefteå tävlar i klassen Competition med en Volvo PV -53.

 

På banan i Fällfors är det ännu i tillåtet att köra Top Fuel Dragsters eller Funny Cars. Enligt en talesman från Fällfors kommer man att bygga en betongramp för att få banan godkänd för värstingarna inom Dragracingen. Den högsta tillåtna klassen för närvarande är Competition.

 

 

 

Startnummer 31 Tage Olsson från Malmberget och tävlande för SHRA Luleå visade stolt upp sitt bygge en Suzuki Katana -82, som han på fredagen satte personbästa med.

- Det brukar gå bra för mig här i Fällfors, säger Tage och berättar stolt och engagerat om sitt bygge och de få hjälpmedel han har där ute på strippen.

- Det hänger på mig och jag kan inte skylla på att tekniken inte fungerar.

 


En liten lampa ovanför varvräknaren indikerar med ett skarpt blått
ljus när det är dags för Tage att växla.

 

Två korta filmklipp från Fällforsbanan


 












© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET