© Foto & text Tommy Sörstrand 2011

Ishockey, ofta kallad Hockey är en lagsport som spelas på is, där skridskoåkarna använder trä- eller kompositpinnar för att skjuta en hård gummipuck i motståndarens mål. Hockey spelas mellan två lag med sex spelare i varje. Fem spelare i varje lag skrinnar upp och ner på isen och försöker att ta pucken från motståndarna och få in pucken i motståndarnas mål. Varje lag har en målvakt som försöker att stoppa pucken från att gå in i mål.

Det finns även ett gäng domare på isen som blåser av spelet om reglerna inte följs. Reglerna är komplicerade och det är oftast bara domarna som känner till dem, därför brukar det bli protester både på läktaren och på isen när domaren blåser av spelet.

Hockey är en publikvänlig sport. Det händer mycket och det går fort.

Som ovan betraktare kan Hockey te sig hård och tuff, där ett primitivt beteende snarare uppmuntras än bestraffas. På isen är det Hockeyregler som gäller och att man pucklar på varandra under match tillhör spelet och ger lite extra krydda åt anrättningen. Ren misshandel och dödsfall hör trots allt till ovanligheterna.

Romarna hade sina gladiatorspel där våld och död gavs en legitim plats, men utanför arenan skulle ordning, harmoni och lugn verka. En frizon där de primitiva känslorna och all arkiverad och tillbakahållen ondska och frustration får utlopp. I ett underhållningsprogram på TV svarade vår statsminister Fredrik Reinfeld på frågan, "...är du alltid så där lugn och kontrollerad eller finns det tillfällen när du brusar upp och blir riktigt förbannad?",

"-Ja...när jag går på Hockey uttrycker jag mig inte alltid korrekt och genomtänkt".

Innan matchen var det middag och intevju med Hardy, Djurgårdens tränare.

Vi gamla gubbar fick också känna på isen, men utan publik.

Själv tyckte jag att det var imponerande att jag faktiskt kunde ta mig fram på isen efter alla dessa år. Det där med pucken och att få in den i kassen blev det andra som fick sköta om. Kunde dock konstatera att hockey kräver god fysik vilket jag inte har, men det var roligt.

Kan ni tänka er, jag i Djurgårdströja.

 

Besök UNIKABOXEN.NET för fler fotoreportage

© 2011 UNIKABOXEN.NET foto & text Tommy Sörstrand