tar en titt på Sveriges södra fjällvärld...Trakterna kring Lofsdalen i Härjedalen har många fina vandringsleder genom skog och på kalfjäll. Utsikten är hämtat från ett vindskydd med det passade namnet Utsikten. En liten knappt synbar skylt på vägen strax innan byn Glöte leder dig in på en avgiftsbelagd skogsväg som slingrar sig upp på berget. Avgiften 20 kr lägger du i en låda vid vägbommen. Den sista knappa kilometern till vindskyddet är till fots uppför berget. Stövlar är ett måste om du inte vill bli blöt om fötterna.Vägen upp till Utsikten med fjället Hovärken i bakgrunden.Faunan i Härjedalsfjällen är rik. Björn, Lo, Varg och Ren finns i talrika mängder. Myskoxen är ett unikt och exotiskt inslag i faunan. I ett hägn i Tännäs finns det nu möjlighet att studera djuren på nära håll. Läs mer om detta mycket spännande djur och dess beskyddare på Tännäs Myskoxcentrum.
En storslagen natur omger den lilla byn Tännäs. Gott om fiskevatten och spännande forsar. Ovan ser vi också Härjedalens landskapssten; Ögongnejs med sina röda ögon som vid första anblicken lätt kan uppfattas som en färgglad lav.


Rogens naturreservat är en av Sveriges okända pärlor när det gäller vildmarker. I alla fall bland svenskar. Fler och fler utländska besökare reser hit varje sommar. De lockas av ett av Skandinaviens bästa områden för paddling och fjällsjöfiske, enligt Svenska Turistföreningens beskrivning av området. Fonden av mjuka fjälltoppar i horisonten är också tillflyktsort vintertid för vår svenska vilda myskoxstam. Myskoxen går inte i ide utan klättrar upp på en fjälltopp och övervintrar där. Rogens naturreservat gränsar i väst till Femundsmarka nationalpark i Norge och bildar tillsammans ett imponerande vildmarksområde.

Storsjöbygden i Jämtland med Oviksfjällen i bakgrunden.

Bilder från orter längs Storsjöns västra strand linje; café i Mörsil, kyrkan och en lada i Hallen och fiskebåtar vid färjeläget på Norderön.När du har passerat Vemdalsskalet på din väg från Härjedalen till Jämtland hälsar Klövsjö by dig välkommen till Jämtland på ett högst iögonfallande vis. Valdes till Sveriges vackraste by vid något tillfälle och utmärkelsen lever i allra högsta grad kvar och figurera i olika sammanhang när du söker efter Klövsjö på nätet tillexempel.


Karin Nylén Paulsson tar emot oss i gårdsbutiken, som är trång, men ändå rymmer osceaner av kärlek till natur och det naturliga. Här förädlas getmjölk till krämiga dessertostar och smakrika självpressade ostar. Det är ett rent nöje att provsmaka och höra Karins beskrivningar av de olika ostarna som alla är unika och har sin speciella karraktär beroende på väder och vind och vid vilken tid på året de tillverkats. Alla har inte möjlighet att besöka Karin i sin gårdsbutik, men genom Gården Direkt och deras unika distributionsapparat kan du hitta ostarna i flertalet butiker i storstockholmsområdet. För mer information om var du kan hitta ostar från Herrö Getgård gå in på Gården Direkt.
- Vi förädlar även mjölk från fjällkor till den så populära ”Fjällko-osten” och år 2006 blev vi utsedda till årets nyföretagare i Härjedalens kommun, berättar Karin stolt.
Läs mer om Herrö Getgård och hur du hittar dit på deras hemsida.God och vällagad mat i rikliga portioner är precis vad man behöver efter en dag i naturen. Naturen och faunan här i Härjedalen speglas effektivt i menyn som innehåller både röding, ren, älg och björn samt en fantastisk lingonaioli.Restaurang Trapper i Lofsdalen är byns naturliga vattenhål och träffpunkt. Har inte Downhill och de talrika vandringslederna tröttat ut dig tillräckligt kan du här dansa dig medvetslös till något svängigt band. Kvällens band Duke & The Hardtops spelade dansant och personlig sydstatsrock.
Avslutningsvis några kvällsbilder från lugnet vid sjön Lofsen i Lofsdalen.more like this at UNIKABOXEN.NET


© Foto Tommy Sörstrand 2011 för UNIKABOXEN.NET