© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Kitesurfing eller Draksurfing är ett begrepp för segling/surfning med hjälp av en kraftdrake på vatten. En friflygande vinge kontrolleras med två eller flera linor och vanligast är att man kitesurfar stående på en sorts surfbräda, en så kallad wakeboard eller Kiteboard, men det finns även varianter med skidor på snö och skridskor på is, snowkite och icekite.

Drakarna finns i olika storlekar som väljs utefter hur mycket det blåser och ens personliga vikt.
Det finns allt mellan 2 - 21 kvadratmeter stora drakar och man kan kitesurfa året runt i Sverige så länge man använder rätt utrustning.

Teknikutvecklingen har gått snabbt framåt. Sporten uppfanns av franska vindsurfare för cirka 10 år sedan, men det var på Hawaii med Lou Wainman och Robbie Naish, som sporten på allvar fick publik och stöd för utveckling.

Det hela går ut på att man i varje skär försöker röra sig lite upp mot vinden; detta kallas att man tar höjd.
Man kan jämföra det med en segelbåt som kryssar fram och tillbaka för att få en nettorörelse i motsatt riktning mot vinden.

Man tar vanligtvis höjd för att kunna göra olika typer av trick. Vid de flesta typerna av trick rör man sig nämligen lite nedvinds, dvs man tappar höjd, vilket alltså måste hämtas igen genom att ta ny höjd, om man vill kunna köra tillbaka till startpunkten.

En duktig kitesurfare kan göra höga och långa hopp även på helt platt sjö utan vågor. Detta görs genom att åka i hög fart åt ena hållet, och snabbt svänga över kiten till motsatt sida. Vad som då händer är att åkarens fart framåt istället omvandlas till en pendelrörelse som kan lyfta åkaren flera meter upp i luften. För att få riktigt höga och långa hopp ska kiten styras från sida till sida medan åkaren hänger i luften. Till slut sjunker åkaren ner på vattnet och kan då omedelbart fortsätta åka i endera riktning om timingen är rätt.

Det ser fantastiskt roligt ut och utbudet av kurser är stort. Är du sugen kan du besöka Stockholm Kiteboard Center och kanske hitta en lämplig kurs.

Enligt Johanna Garå på Aftonbladet finns det mellan 100-200 aktiva kitesurfare i Sverige just nu, men nybörjarna är desto fler.
Det är viktigt att man lär sig de grundläggande säkerhetsåtgärderna innan man prövar. Annars kan man skada sig själv och andra,
men sedan är det bara att ge sig av.

Självklart tävlar man i Kite Surfing. Det finns en proffstour med tävlingar runt om i världen. Skanör/Falsterbo bjuder den 23-24 augusti i år på Mega Kite Showdown, en tävling med cirka 40 deltagare från hela världen.

 

Stay tuned and keep that crazy feeling at
UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014