© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

För de få Svenskar som inte läst biografin om Zlatan Ibrahimović, Jag är Zlatan, följer här en liten introduktion av fenomenet Zlatan.
Född den 3 oktober 1981 i Västra Skrävlinge församling, Malmö. Växte upp i stadsdelen Rosengård under enkla förhållanden. I boken har han bland annat beskrivit avsaknaden av lagad mat hemma hos pappan och bråk inom familjen. Hans far är bosniak och modern är kroat. När Zlatan var liten skiljde sig föräldrarna och han bodde först hos mamman, men senare hos sin far. Zlatan har spelat för ett flertal klubbar i olika länder och sedan sommaren 2012 spelar han för den franska klubben Paris Saint-Germain i Frankrikes Ligue 1. Sedan 2001 är han en del av det svenska fotbollslandslaget, där han efter just den här matchen mot Estland blev den som gjort flest mål i blågult genom tiderna.

Hans enorma popularitet har säkert sin förklaring i hans askungesaga. Den enkla grabben från Rosengård som gjort en hel fotbollsvärld till sin. En karriär som saknar motstycke i Sverige. En talang i klass med Ingemar Stenmark och Björn Borg, men i en sport som har de flesta utövarna av alla. Fotboll benämns ofta som världens populäraste sport. Enligt internationella fotbollförbundet Fifa spelar drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll regelbundet. Fotbolls-VM som arrangeras vart fjärde år är det mest beskådade sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 beräknas ha setts av 715 miljoner människor världen över. Inför fotbolls-VM i Brasilien 2014 var besvikelsen stor när Franska fans insåg att Zlatan inte skulle delta. Många hade hoppats på att han skulle ta Franrike till ett VM-guld, men hade då glömt att Zlatan faktiskt är Svensk.

År 2011 var Zlatan den bäst betalda fotbollsspelaren i Italienska Serie A. Guldbollen, priset till Sveriges bästa fotbollsspelare, har han tagit emot åtta gånger! Han är den ende som har vunnit priset fler än två gånger. Under sina tolv proffsår ute i Europa har han varit med och vunnit de nationella ligorna med respektive lag vid tio tillfällen. Han har vid två tillfällen vunnit den Italienska skytteligan i Serie A. Under sin första säsong i den Franska ligan gjorde han 30 mål, den bästa målnoteringen på 35 år. Han blev utnämnd till världens 4:e bästa spelare 2013. Hans övergång från Inter till Barcelona den 27 juli 2009 blev den fjärde dyraste hittills genom alla tider och var Barcelonas dittills dyraste spelarköp, 69 miljoner euro.

På Fiends Arena denna kväll hade Zlatan en möjlighet att bli historisk. Det Estniska motståndet var inte mycket att hurra för och spelet fördes på en planhalva. Blott tre minuter in i den första halvleken fick en småförkyld Zlatan en chans. Efter en frispark som han själv slog räddade målvakten till hörna. Sebastian Larsson slog hörnan och blixtsnabbt var Zlatan där och klippte till. 1-0 och nu återstod bara ett mål till, för att slå Sven Rydells gamla rekord från 1932.

Det var inte ett av Zlatans vackraste mål och Estländarna ville få det underkänt. De tyckte inte att hela bollen var över mållinjen, men domaren godkände och det är det som räknas. Förhoppningen steg bland publiken och alla ville nu ta del av den spännande fortsättningen. Är det ikväll det ska ske?

Hela laget backade upp sin lagkapten och tillsammans med publiken hoppades alla på det magiska femtionde målet i blågult.

Ett svajigt Svenskt försvar gjorde tillställningen mer spännande än nödvändigt

Tack och lov för Sverige lyckades Estländarna inte utnyttja sina chanser och det blågula gänget kunde fortsätta sin offensiv, som stundtals var riktigt bra.

Med de tre trogna vasallerna och speluppläggarna Andreas Granqvist, Kim Källström och Sebastian Larsson fortsatte Sverige att mala ner det Estniska försvaret och skapa möjligheter för Zlatan att peta in sitt femtionde mål och med det bli historisk.

Förutom att detta var Zlatans kväll bjöd landslaget och Erik Hamrén på ett knippe unga, nya förmågor. Nedan från vänster den ständigt kämpande Jimmy Durmas, den kvicka och i MFF så lyckade Emil Forsberg och den lovande Branimir Hrgota, som inte riktigt levde upp till förväntningarna under kvällen. Här har vi ändå Svenska landslagets framtid och det känns fräscht.

AIKs Nabil Bahoui var en annan i det nya landslaget. Han verkade trivas i sin nya roll och visade prov på både viljestyrka och talang.

Andreas Isakssons ersättare Kristoffer Nordfeldt hade inte så mycket att göra, men fick ändå visa prov på bollsinne och spelnärvaro när försvaret falerade och avgörandet låg i inhopparens händer.

Så kom då äntligen mål nummer två från giganten Zlatan. Efter 24 minuter på ett inlägg från Sebastian Larsson.
En klack som både jag och målvakten missade. Vilket jubel.

 

För att hedra fansen hade han förberett sig med en passande tröja under den normala landslagströjan.

- Skönt att det är över, man har gått runt och väntat på det. Det betyder mycket, mycket för mig och hela min familj, och alla runtomkring mig. Så mycket som jag har kämpat och allt jag gått igenom, sade Zlatan Ibrahimovic till TV4 direkt efter matchen.

Stort kramkalas och ett gult kort av domaren för tröjbytet.

Offensiven dämpades något efter Zlatans andra mål och fortsättningen kom att domineras av två spelare som kan ta för sig och som gör det mer och mer.

Andreas Grankvist höll ordning i leden både i det egna försvarsspelet och på mittfältet och Erkan Zengin såg till att utmana på motståndarnas planhalva.

I 64:e minuten lämnade Zlatan planen och Tobias Hyssén kom in. 15 421 tackade honom för kvällens insats.

Efter matchen följde en liten cermoni för att hylla den nya rekordhållaren. Stjärnan själv hyllade lärlingen Zengin som i matchen visat att det finns hopp för Sverige även utan Zlatan. Jag hoppas dock att sagan inte slutar här utan att vi får lägga till många, många fler mål i mästarens blågula register.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Stay tuned and keep that crazy feeling at
UNIKABOXEN.NET