© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

En orgie i lack och krom

Fick tipset av några besökare på Essibellas Diner 72 & Rockabillybutik i Morgongåva:

-Du tar väl motorvägen hem till Stockholm, sväng av vid Knivsta och ta 77:an mot Norrtälje. Vid Gottröramacken svänger du höger till Nifsta gård, uppmande Åke, en bilentusiast som idag kör en Mustang 2011 och lagt skruvandet och mekandet på hyllan.

Varje torsdag klockan 16:00 med början i maj öppnar Nifsta Café & Grill som sedan 2015 drivs av Dick Eriksson som även driver handel med gamla jänkare med showroom i en av de stora ladorna på gården. På de intilliggande gräsfälten samlas bil- och mc-entusiaster från när och fjärran. Här samsas Brittiskt med Amerikanskt, racingcars med cruisers hembyggen och Hot Rods med Italienska och Tyska rariteter. Alla är välkomna med ett genuint motorintresse.

Jag lär mig alltid någonting nytt. Efter samtalet med en av motorcykelentusiasterna förstod jag att när det gäller Engelska klassiska motorcykeltillverkare är det inte bara Triumph, BSA och Norton det handlar om. Royal Enfield som min garagegranne gillar ska inte förringas, men nu fick jag ett nytt märke att lägga på minnet, Matchless. Började sin tillverkning av motorcyklar redan före förra sekelskftet och är därmed en av de äldsta Brittiska motorcykeltillverkarna. Ägaren till enstånkan ovan berättade att jänkarna gillade modellen och att den var populär och vanligt förekommande i deras ökenrace. Enkel att anpassa för ändamålet och lättservad tydligen.

-Du vet, då tände de en stor brasa långt åt helvete, sen var det bara köra mot elden, först framme vann, sa han med glimten i ögat. Det framgick inte om han själv deltagit någon gång, men kärleken till hojen samt uppmärksamheten han fick från andra hojåkare var inget som gick att ta miste på.

Efter några vändor med kameran bland alla läckra vrålåk mötte jag Skuggan, som kör Corvette och tillsammans med Belinda Nilsson administrerar Facebookgruppen Gamla Goa Jänkare. En mötesplats på nätet för alla som älskar femtiotalets överflöd av krom och överdådiga plåtkonstruktioner, som inte såg några begränsningar. Tiden efter andra världskriget blev en enda gigantisk orgie i framtidstro.

Tyvärr har sedan framtidstron försvagats och nostalgi med en viss bitter eftersmak fått en större betydelse. Att det var bättre förr stämmer inte alltid, men när det gäller bilar är jag otroligt glad över att dessa entusiaster finns och att det verkar finnas en yngre generation som tar över ansvaret för att bevara denna kulturskatt. Fler och fler av de som föddes på 40-talet och var med när bilintresse blev en folkrörelse börjar bli till åren och många har lagt skruvandet och mekandet på hyllan. Som Åke, han som tipsade mig att besöka detta paradis. Han har valt att ta sig till olika träffar i en modern och bekväm Mustang, för ränderna går aldrig ur och kärleken till jänkaren finns alltid kvar.

Tack Åke för att du gav mig detta tips och på återseende!

Observera att vissa bilder tagna med teleobjektiv kan ge sken av att myndigheternas restriktioner gällande avstånd och respekt för begränsning av smittspridning inte följs, men jag kan försäkra er om att alla var mycket respektfulla och höll avstånd.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021