© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017

Tre dagar med pojkdrömmar och nörderier

Det där med pojdrömmar kunda jag snabbt glömma. Även om vissa delar i denna fantasins och skapandets värld fortfarande domineras av män är intresset idag tämligen könsneutralt med minst lika många tjejer som killar. Inom området Cosplay är den kvinnliga dominansen tydlig. Även de manliga karraktärerna görs av tjejer. Något som vi fick ta del av under fredagens kval till SM.

Comic Con var en blandning av allt. Lätt att få gåshud när utbudet presenterade sig redan i entrén. Här kan du spela trailers till spel som ännu inte kommit ut eller prova på som speldesigner och göra ditt eget dataspel, som sedan besökarna fick testa. Förutom spel fanns tips och material för dem som intresserat sig för att teckna serier, både på platta och papper. Självklart är det ingen mässa om det inte finns en kommersiell del och utbudet var massivt. Alla möjliga och omöjliga detaljer för Cosplay, T-shirts, serier, tavlor, hela statyer och naturligtvis alla tänkbara spelkonsoller och spel.

Nordic Legions är en paraplyorganisation för fyra föreningar som sysslar med Cosplay och droidbygge. Förutom sitt intresse för ikoniska figurer från Star Wars och andra science fiction- och fantasyserier vill organisationen göra skillnad genom välgörenhet. Pengar som företag, sociala inrättningar och privatpersoner betalar för att engagera dessa nördar samlas in och skänks till olika välgörenhetsorganisationer. Läs mer om organisationen och dess fyra döttrar genom att klicka ikonerna nedan.

 
 

 

Vem som helst kan inte bli medlem. Det gäller att man har en godkänd dräkt eller en droid av hög kvalitet. Meningen är att deltagarna ska uppfattas som om de klivit rakt ut från de serier, spel, filmer eller TV-serier som karaktärerna kommer ifrån. David Bergelv nedan till höger är en av medlemmarna i R2 Builders Club. På bilden nedan stolt poserandes med sin Artoo.

'

Droidbyggarna från Hollywood

Förutom de byggda ikonerna var Lee Towersey och Matt Denton inbjudna till konventet. Två levande legender när det gäller droidbygge i Star Wars. De kunde förföra publiken med bilder på några droider från nya Star Wars filmen Episode VIII, som har världspremiär i december, samtidigt som de delade med sig av sina tidigare erfarenheter. Har man varit i tjänst hos Lucasfilm och Disney i närmare 30 år, som droidbyggare, finns en hel del berättelser, dråpliga historier och avslöjanden att förmedla, något som gjorde föreläsningen mycket spännande och skapade en magisk stämning.

Matt berättade om när han skulle byta batteri på BB8 och brände sig på lasern. Vi fick också höra lite grann om inspelningsmiljön i Abu Dhabi. Sällan under 40 grader i skuggan och solen gjorde sanden glödande het, vilket gjorde att täckplattorna på BB8 ständigt lossnade. Han berättade också om arbetet med att ta fram en anpassad BB8, som kunde visas på röda mattan utan stödhjul inför premiären av Rogue One. Ett stressigt arbete utan marginaler, som ändå blev klar i tid.

En relativt ny medlem i R2 Building Club, Lars Lindberg, förevisade sin avancerade replika för publiken, bilden nedan till höger. En masterpiece byggd i aluminium, som kostat honom en mindre förmögenhet. Lars gick med i klubben för bara några år sedan och började på sin första Artoo för åtta år sedan. Ett projekt han startade tillsammans med ett av sina barn, men som efter några år växte till en heltidshobby. Så beskriver han i alla fall sitt egagemang på hemsidan för R2 Builders Club. Riktigt vad han menar med heltidshobby, om det betyder hobby på heltid framgår inte, men jag gissar att han behöver någon form av lönejobb för att försörja sig parallellt med droidbyggandet. Droiden han demonstrerade är helt fantastisk och har alla de detaljerna vi känner igen från filmerna. Förmodligen mer komplett än de många original som byggts för filmerna. Här fanns till exempel den sinnrika cirkelsågen med, något som verkligen imponerade på publiken. En utmaning till Lars är att till nästa konvent bygga in hologramprojektorn. Kanske omöjligt. Fast å andra sidan verkar det inte finnas några begränsningar för dessa dedikerade herrar, som inte skyr några medel för att förverkliga sina drömmar.

David Bergelv, nedan till vänster noggrannt stunderade Lars och hans föreställning, berättade att han fått en helt ny syn på sitt vanliga arbete sedan han började bygga droider på fritiden. Effektivare, mindre stress och nästan ingen övertid. - Nu har jag två jobb som väntar på mig. Det har skapat en harmoni där självförverkligandet inte bara ligger i lönejobbet, berättade han övertygande.

Jag förstår vad han menar, även om min hobby, att fylla UNIKABOXEN.NET med intressant innehåll, är på en annan nivå, kan jag känna igen mig. Att ha någonting meningsfullt förutom familjen att komma hem till skapar ett driv som gör livet meningsfullt. Kanske är det därför jag är så intresserad av dessa engagerade personligheter som jag träffar på mina utflykter och inspireras av. De verifierar min egen vision och stöttar mig i min hobby. Thomas Nixon, nedan till vänster, byggde sin första Artoo redan som tonåring av kartong och tejp. Efter flytten till Sverige från USA blev han den första i Sverige att bygga en godkänd replika av R2D2 i enlighet med kraven från R2 Building Club Sweden. Nu på konventet visade han upp sitt senaste projekt, K2-SO från Roque One. Ett fungerande huvud med ljud och rörlighet. Till nästa konvent kanske han hinner få kroppen på plats också. Det var dock inget löfte.

Både Lee och Matt berömde alla dessa engagerade hobbybyggare för deras förmåga att bygga publika droider.
- I filmens värld har vi tillgång till så mycket fusk, berättade Matt, stödben kan retuscheras bort och vi behöver aldrig tänka på att droiderna ska förmedla något ljudmässigt, eftersom ljudet läggs på efteråt.

Jag hade med mig sonen och efter föreläsningen fick vi ett samtal med legenderna om studier och royalties. Matt berättade att Disney är noga med att behålla alla rättigheter och några royalties för droidbyggandet är inte att tänka på. - Jag har min lön från Disney, that´s it, berättade han samtidigt som jag tror att Disney värdesätter hans arbete och att hans lön är anpassad därefter, men det klart att några miljoner i royalties över tid skulle vara en hyffsad pensionsförsäkring med tanke på vilken succé Star Wars blivit. Matt berättade också att han hoppade av sina universitetsstudier, men han rekommenderade Gabriel att plugga klart och inte ha så bråttom som han hade. Tror att den biten fastnade bättre, nu när det kom från dessa herrar. Starstrucked?

Gabriel har i höst börjat på en estetisk linje på Cybergymnasiet med inriktning bild och form. Därför var det naturligtvis extra roligt att få träffa några tunga tecknare och konstnärer från filmens och seriernas värld. Lee Kohse, nedan till vänster har jobbat med Disney och gjort en hel del med både Dreamworks och Lucasfilm. En hel del Star Wars, men även varit inblandad i andra succéer som Shrek. Tony Moore, nedan till höger är mannen bakom seriesuccéen The Walking Dead, som nominerats två gånger till Eisner Awards för bästa nya serie 2004 och bästa omslagskonstnär 2005.

Båda berättade om sitt frenetiska tecknande redan som mycket små och om de konflikter som kunde uppstå med lärare, som hade svårt att acceptera detta och krävde full fokus. För vissa var detta ett hot mot skolans normer och ett dåligt exempel, men som Lee uttryckte det; - Detta var mitt sätt att fokusera, det gick inte att koncentrerat lyssna utan att teckna och att jag faktiskt tog in det läraren sa kunde jag sen bevisa på proven, berättade han och uppmanade Gabriel innan vi avslutade vårt möte; - Keep on drawing son, en uppmaning som han uppskattade då mycket av de som dessa herrar berättade hade en hög igenkänningsfaktor för honom, men även för mig när jag ser tillbaka på min skoltid.

Cosplay är inte bara smink och en schysst dräkt

Cosplay-SM arrangerades för första gången 2011 och har sedan dess ständigt växt till det som idag är Sveriges mest prestigefyllda tävling i cosplay. Cosplay-SM 2018 kommer att hållas under NärCon Vinter 2018 och på Comic Con skulle en domarjury välja ut en av sju tävlande till finalen. Emma Berglund, som Rasputin från filmen Anastasia ovan till höger, var en av dessa sju som tävlade på fredagskvällen om en biljett till finalen . Domarna bedömer förutom arbetet med dräkten och dräktens likhet med originalet också framträdandet, underhållningsvärdet och helheten. De tävlande mimar och agerar till ett avsnitt de valt ut från det spel, film eller TV-serie som karaktären är hämtad ifrån. Val av avsnitt och hur väl det stämmer överens med karraktären är också någonting som domarnaa tittar på när de gör sin bedömning.

Rebecka Hammare Thalin imponerade med sin visuella show som den magiska Tyrande Whisperwind från World of Warcraft, men det räckte inte riktigt ända fram, utan det blev istället Maria Johansson som Gaige The Mechromancer från Borderlands 2 nedan till höger, som nöp biljetten till finalen 2018, med sin käcka och busiga figur, som fullständigt ägde scenen och trollband både publik och domare. Grattis Maria och lycka till i finalen.

Nedan Maria Johansson tillsammans med Märta Dahlberg som knep en av de fyra sista platserna till SM. Något som tillkännagavs den 20 september och på bilden nedan är Märta helt ovetande om att hon ska tävla i SM nästa år. Hon ingår i cosplayteamet Tencou Cosplay och på mässan var hon engagerad i Westcon Cosplays monter, samt satt i juryn för söndagens kval till WCS, World Cosplay Summit.

Fullt i salongen

Klockan nio slogs portarna upp på lördagsmorgonen och när Gabriel och jag dök upp vid halv tio var det redan trångt i mässhallens gångar. En härlig blandning av nyfikna betraktare och de som lagt ner timmar och åter timmar på sitt utseende och gärna ville visa upp sig för min och alla andras kameror. En tacksam miljö för en fotograf.

Hundratals poserande modeller skapar förutsättningar, men kräver också en del av fotografen, när du som jag exponerar dina resurser med en tung systemkamera hängande på bröstet. Många vill hamna på bild och bli dokumenterade. Uppmärksammar du inte detta kan det leda till besvikelse och en känsla av tillkortakommande. Dög inte jag? Varför tog han ingen bild på mig? Därför gjorde jag mitt yttersta för att uppmärksamma varje spår av exponeringsvilja från alla dessa tusentals besökare. Med tanke på antalet bilder, resultatet av tre dagars fotograferande, så hoppas jag att flertalet blivit hörsammade och många till och med finns representerade i detta reportage.

För den som ville spöka ut sig fanns goda möjligheter. Masker och dräkter av alla de slag fanns till försäljning och det fanns även de som kunde hjälpa till med sminket om du snabbt ville anpassa dig och skapa en passande look för dagen. Klart man blev lite sugen, men både jag och Gabriel höll oss på betraktarens sida och hade inga cosplayplaner. De som ville träffa inbjudna celebriteter som Iain Glen från Game of Thrones, nedan i mitten, kunde köpa ett pass och sedan köa för att få några minuter och en autograf eller selfie med sin idol. 400 kr för en selfie med Cobie Smulders från Avengers eller en med Pamela Baywatch Anderson luktar lite bondfångeri, men förmodligen tar stjärnorna ganska bra betalt för att delta och ändå smart av arrangörerna att inte finansiera deras närvaro genom biljettpriset. Hade Scarlett Johansson kommit hade jag nog ställt mig i kön och betalat.

- Du är ju helt fantastisk, du borde varit med i uttagningen till SM i cosplay, sa jag till en tjej med en fantastiskt spännande dräkt med riktigt fräna detaljer. En detalj var en laserpistol som jag trodde hon skapat av en borrmaskin. I själva verket hade hon tillverkat den i en 3D-printer. Helt fantastiskt, men cosplay var ingenting för henne. För henne var det viktigare med friheten, att få skapa en egen karaktär och bara glädja människor i sin närhet på mässor som denna eller andra event, stora som små. Hon och laserpistolen Nuklea Cola finns på bild i collaget en bit högre upp.

Lördagen avslutades ganska tidigt för oss eftersom jag hade ett annat viktigt engagemang på kvällen; 10 års jubileumsfest med den Svenska Tintinföreningen Generation T. Lite passande då att jag träffade Dupontarna på vägen hem. Lika förvirrade som vanligt och dålig koll på att det fanns en Svensk Tintinförening, men de lovade att kolla upp det. De Finska hockeyzombiesarna rekommenderade ett besök på Oulu eller Helsinki Zombie Walk, när jag berättade om mina upplevelser på Stockholm Zombie Walk.

Trodde Söndagen skulle bli lite avslagen, men även om det inte var lika trångt som under lördagen var det full fart redan från morgonen. Några nya figurer blandades med kända ansikten från de två tidigare dagarna. Cosplay Catwalk Stage användes mer frekvent och av fler denna dag. Kanske beroende på att nu hade mycket släppt och fler vågade leva ut sina känslor med gruppdans och små performances. Gabriel och jag hade bestämt oss för att söndagen skulle vara den dag då vi skulle utnyttja det kommersiella utbudet. Det blev inga större inköp, men vi hittade i alla fall några schyssta pennor, ett block och tre fräna T-shirts. Tyvärr hade en förlkylning smugit sig på Gabriel, som efter lunch började se riktigt risig ut. Planerna fick ändras och vi lämnade mässan redan vid 15-tiden och missade kvalet till WCS, men vi var ändå mycket nöjda trots allt.

Söndagen och hela denna fantastiska weekend i fantasins tecken avslutades med en fotografering i montern för det nya Assassinspelet från Ubisoft, Assassin's Creed Origins. Modellerna fick en passande inramning med de väggar som satts upp för att illustrera spelmiljöerna. De läckra dräkterna, alla raffiga detaljer och modellernas vana att posera framför kameran gjorde det ganska enkelt för mig att få till några läckra bilder.

En sista dansakt från Cosplay Catwalk innan vi nöjda och glada lämnade Comic Con för denna gång, men det var inte sista gången.
Tack alla ni som gjorde detta möjligt!

 

Stay tuned at unikaboxen.net and keep that crazy feeling

your transponder in our magic universe

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017