© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Tre inspirerande dagar i fantasins och magins värld

Varje dag blev speciell. Under fredagskvällen handlade myckt om att köa till den sevärda uttagning till SM i Cosplay, på lördag blev bland mycket annat ett kärt återseende av droidbyggaren Thomas Nixon minnesvärt och deltagandet i världsrekordet i antal utklädda Spidermen dominerade stora delar av söndagen. För en fotograf bidrar givetvis alla villiga och tålmodiga modeller på ett hedrande vis till att detta blir en av årets stora fotohändelser. 2017 var första gången som jag och sonen köpte weekendpass. Nu är det tradition och något som vi inte vill missa. I år deltog även dottern på lördagens show, något som skapade utrymme för dem att testa spel och för mig att träffa modeller. En utmärkt combo.

Kval till SM i Cosplay

Varje år kvalar tio av Sveriges skickligaste dräktskapare genom olika deltävlingar och hårda gallringar in till Cosplay-SM. Där tävlar finalisterna om titeln Svensk Mästare i Cosplay. Uttagningen på Comic Con är en sån deltävling som levererar en av dessa tio finalister. 2019 hålls finalen på Katedralsskolan, Linköping i samband med NärCon Vinter den 23 februari. Cosplay-SM arrangerades för första gången 2011 och har sedan dess ständigt växt till det som idag är Sveriges mest prestigefyllda tävling i cosplay. Ett domarpodie bedömer framträdadet utifrån fyra kriterier och gör även en förbedömning där de tävlande visar upp sina dräkter och domarna mer i detalj bedömer själva hantverket.

  •  Performance - bedömer hur bra deltagarens framträdande är. Domarna ser på deltagarens förmåga att berätta en historia, hur mycket deltagaren berör publiken och hur framträdandet lagts upp för att förmedla karaktären. Poäng för Performance motsvarar 40% av poängsumman.

  • Craftsmanship - tittar på dräkterna och hur väl hantverket är utfört. Varje deltagare kommer att under förbedömningen redogöra för hur dräkterna har skapats. Poäng för Craftsmanship motsvarar 40% av poängsumman.

  •  Likeness to character - bedömer hur väl deltagarna lyckas gestalta de karaktärer som de valt. Dels gäller detta hur mycket deltagaren ser ut som karaktären, men större vikt läggs på hur väl deltagaren förmedlar karaktären under sitt framträdande. Deltagarens kroppsliga grundförutsättningar, så som exempelvis längd, hudton eller muskelmassa ska inte tas i beaktning när likhet till karaktären bedöms. Poäng för Likeness to character motsvarar 10% av poängsumman.

  •  Technique - bedömer hur väl ens framträdande utförs. I detta ingår även att domarna vill se att deltagaren planerat sitt framträdande med sin dräkt i beaktning. Detta betyder inte att dräkter som är i grund lättare att röra sig i kommer få mer poäng utan istället att deltagaren konstruerat sin dräkt & sina props med sitt framträdande i åtanke samt att de möjliggjort för de rörelser denne vill kunna genomföra i sitt framträdande utan att dräkt eller props oavsiktligt skadas. Viktigt att notera är att bedömningen görs på det slutliga framträdandet och inte under genrepen. Poäng för Technique motsvarar 10% av poängsumman.

And the winner is...

Efter tävlingen och domarnas överläggning annonserades vinnaren som i år blev Nico Svensson. En sann artist som varit med i hetluften tidigare. 2016 vann hen hela tävlingen och blev utsedd till Sveriges bästa Cosplayer.

Världsrekord i Spidermen

Jag och sonen hängde på låset söndag morgon för att hämta ut våra Spiderman-dräkter inför världsrekordsförsöket. Arrangemanget skapades av Sony Interactive Entertainment, som ett event i samband med att spelet Spiderman för PS4 släpptes. Alla fick skriva på en fullmakt att allt material, bilder och filmer, ägs av Sony för all framtid och får fritt användas av bolaget. Kan tyckas lite onödigt då igenkänningsfaktorn är tämligen låg. Det är i alla fall jag på de två små bilderna ovan till höger. Rekordet godkändes och Guinness World Records hade en tjänsteman på plats för att kontrollera att allt gick rätt till och annonsera det nya rekordet. 547 spindelmän blev slutresultatet.

– Stämningen var superhög. Besökarna hade köat i närmare två timmar för att komma in och det var en väldigt unik grej att göra på så kort tid. Folk var glada och väldigt exalterade, sa Kimberly Åhage, representant från arrangören, till Aftonbladet i en intervju som publicerades dagen efter.

Chefredaktören för Marvel Comics C.B Cebulski fanns på plats och skrev kortfattat men talande på Twitter: -We did it!

Nordic Legions - Cosplaying For Charity

Nordic Legions samlar in pengar till olika välgörenhetsorganisationer. Besökarna på mässan kunde direkt bidra. Ett foto tillsammans med ikonerna kostade 60 kr och var ett exempel. Annars kommer en hel del av föreningens medel, som skänks vidare, från företag och organisationer när de betalar för deras närvaro på events och mässor. Nordic Legions består av fyra undergrupper; Nordic Garrison, Nordic Base, R2 Builders och Reel Ikons.

The dark side of the Force
 The heroes of the light side
The droids of the Star Wars galaxy
Iconic characters from the scene

Reel Icons hade fått två nya medlemmar; Lara Croft från Tomb Raider version 2013 nedan i kamp med en scout trooper från Nordic Garrison och en lysande version av Tintin, lite längre ner i en pose med Milou och Kapten Haddock.

K2-SO från Roque One börjar ta form

Det som på förra årets mässa bara var ett huvud med lysande ögon och tal hade nu den dedikerade droidbyggaren Thomas Nixon satt kropp på. Det återstår dock en del arbete med att stabilisera den gängliga kroppen så den kan stå utan att falla. Benen var därför inte monterade när han stolt visade upp sin skapelse. Delarna är tillverkade i en lasskrivare. Ett tidsödande jobb bara det, men Thomas hoppas att hela droiden ska vara färdig till Comic Con 2019.

Drakbyggaren Svjan-Tristan Köppe

Gymnasieeleven från Älvsbyn fick slita hårt för att få färdigt sin drake till Comic Con. Materialet till draken är EVA foam, en skumplast som är populär bland cosplayer, men som även används för att tillverka liggunderlag. Arbetet med att få alla små bitar på plats tog fyra månader och resultatet är häpnadsväckande. En nio och en halv meter drake bestående av tusentals plastbitar individuellt utskurna och formade. Svjan-Tristan som går estetiska programmet i Luleå drömmer om att få jobba med detta på heltid. I en intervju med SVT Nyheter Norrbotten 26 januari i år säger han:

– Drömjobbet är att jobba på företag som gör de här figurerna till olika filmer som The Hobbit och Sagan om ringen. Och sedan kunna säga att de där sakerna har jag varit med om att bygga.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018