© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Alla kanske inte har som sin högsta önskan att få bli piskad, inslagen i gladpac eller rituellt bunden med rep à la Shibari, men många av oss skulle säkert må bra av att släppa lite på kontrollbehovet, ge sig hän en smula och vara lite crazy. Jag tror att det är det som jag gillar, samtidigt som det förbjudna och lite tabubelagda i sig har en attraktionskraft. Sen måste jag medge att personer som vågar följa denna dresscode i nio fall av tio är utmärkta modeller och därför tacksamma att fotografera. Eftersom jag gillar att plåta och porträttera människor är ett evenemang som detta ett måste.

Får nog ändå erkänna att jag stundtals kände mig som en katt bland hermelinerna eller som en Peeping Tom med kameran på magen. Inomhus rådde av naturliga skäl fotoförbud, men jag fick ändå tillåtelse att ta några bilder och fick samtidigt en kort intervju med en av arrangörerna, som berättade om företeelsen BDSM och att det är vanligare än många tror. Dock är det endast ett fåtal som är inskrivna medlemmar i någon av de föreningar som finns. De som kryddar sin tillvaro med lite rollspel och småsadistiska sexleksaker blir fler och fler och det finns helt klart en kommersiell marknad för prylarna.

BDSM är ett samlingsnamn där bokstäverna står för de erotiska teknikerna Bondage - Dominance - Sadism - Masoschism. Världshälsoorganisationens internationella klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem ICD-10, slår ihop Sadism och Masoschism under namnet Sadomasoschism, vilken ingår i kapitlet störning av sexuell preferens. 1995 friskförklarade Danska myndigheter BDSM lokalt i väntan på att världshälsoorganisationen ändrar sin stämpel. Även Tyskland har gjort modifieringar i ICD-10, kallad ICD-10-GM, där främst moraliska diagnoskriterier har korrigerats. Socialstyrelsen i Sverige har beslutat att inte längre betrakta BDSM som en sjukdom från och med årsskiftet 2008/2009.

Bilder från mässavdelningen. Presentation och försäljning av erotiska smycken föreställande manliga och kvinnliga könsorgan samt mannen med den fantastiskt fina hästmasken.

 

De olika uttrycken inom BDSM har två gemensamma element:

  1. Deltagarna är frivilliga och har en överenskommelse om hur relationen ska se ut.
  2. Innehåller ett erotiskt maktutbyte eller maktöverföring, Erotic Power Exchange, EPE, där det finns en dominant eller aktiv roll och en som är undergiven eller passiv.

Vissa av beståndsdelarna som ryms inom BDSM, så som erotisk förnedring, smärta, underkastelse ger samma obehag som om de utförts i ett annat sammanhang. Skillnaden är att obehagen regleras under en BDSM-lek, eller session, och du kan avbryta när du själv vill. Under BDSM-leken bestämmer deltagarna särskilda regler som garanterar att deltagarna är helt överens om omständigheterna och att allt sker under fri vilja för uppnå gemensam njutning. Det är viktigt att aktiviteterna sker med största möjliga säkerhet, med båda parternas medgivande och på ett så sunt sätt som möjligt. Det brukar benämnas med förkortningen SSC (safe, sane and consensual - säkert, tillräkneligt och samtycke). Det innebär bland annat undvikande av berusning och användande av stoppord och safelists.

Så plocka fram din fetishism och ge dig hän. Våga vara dig själv, så kanske andra vågar mer också.

Var rädda om varandra, som min Mor alltid sa, inte rädda för varandra!

 

 

Stay put and enjoy more at UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014
Fakta hämtad från Wikipedia. Läs mer på darkside.se eller bdsm-borgen.com