© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Swedens First Unofficial Ruing Party - #SFURP

Åtta avsnitt och åtta söndagar i Tap Room på Clarion Hotel Amaranten. Sex av dessa söndagar var jag och Unikaboxen på plats och njöt av atmosfären. Varje söndag tog värdinnan Miss Petersson á la Carte emot i en för kvällen ny look. Jesper Petersson och Martin Jonsson aka Martincarl bildade ett radarpar som förvandlade Tap Room till ett nöjestempel i regnbågens alla färger. Tillsammans gjorde de det omöjliga möjligt och satte Kungsholmen på Stockholms nöjeskarta.

Fyra blev tre

Söndagen den 16 april sändes det näst sista avsnittet av Drag Race Sverige och de fyra kvarvarande drugorna skulle tävla om en plats i finalen. Det blev Elecktra som efter att tävlingsmomenten bedömts av domarna fick lämna och kvar till finalen stod tre lyckliga tjejor; Vanity Vain, Fontana och Admira Thunderpussy. Almighty Fux tillsammans med resten av domarpodiet bestående av Kayo och Farao Groth hade ett tufft jobb att varje söndag skiljas från en av drugorna. All exponering och avslöjande berättelser om personerna bakom masken, skapade en närhet och familjekänsla, som ökade dramatiken i separationerna. Det är väl sånt som kallas bra TV. Men känslorna fanns även i Tap Room långt efter att produktionen var klar. Tårar föll och vissa kramar blev extra känslosamma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succesivt har intresset för idén att tillsammans titta på programmet vuxit och spänningen inför finalen ökat bland fansen. Tittarsiffrorna har däremot inte levt upp till förväntningarna. Premiären direkt efter Mellofinalen sågs av 726 000 tittare och det första avsnittet på ordinarie sändningstid sågs av ytterligare 187 000 personer. Sammantaget 913 000 tittare. En siffra som SVT hade hoppats skulle öka, men för de andra avsnitten har intresset varit tämligen lågt. Tittarsiffrorna för episod två till episod sju har legat på 140 000 - 180 000 tittare. En flopp, skriver Borås Tidning inför finalen den 23 april. Christina Hill, programchef på SVT säger samtidigt till TT att det fortfarande finns tankar på fler säsonger: -Vi har absolut inte avskrivit det.

Ovan till vänster Fanny Hedenborg Högqvist och Patryk Konopacki tillsammans med Santana Sexmachine söndagen den 9 april. Fanny och Patryk driver podden Skid Marks. I podden följer de Drag Race Sverige från det första avsnittet, som sändes den 8 april inför premiären, till finalen. En fan-podd med mycket kärlek och respekt blandat med humor och en självklar inställning att detta bara är början och att det kommer mer och fler säsonger av Drag Race Sverige.

SFURP hade inför semifinalen bjudit in Tina Fisk och Herman Winter, som förutom de musikaliska rådgivarna i programmet Patrik Jean och Melanie Wehbe utgjorde kvällens panel.

Dags för finalfesten

Söndagen den 23 april sändes det sista avsnittet i den första säsongen och det var dags att avslöja vinnaren. Efteråt skrev Ronny Larsson, i QX: Drag Race Sverige firades av rejält på Tap Room och SFURP i helgen. Alla var där!

Ronny hade kvällen till ära smyckat sig med miniatyrer av drugorna. Så charmigt. Glömde fråga honom om det var egentillverkat eller om han fått hjälp. Oavsett blev resultatet bedårande.

Hans korta beskrivning i QX var talande. Lokalen var fylld till bristningsgränsen. Finalistdrugorna fanns på plats i bedårande looks, Fuxen kom med hela domarpodiet och naturligtvis även gänget från produktionsbolaget Mastiff som skapat denna Svenska version av Ru Paul´s Drag Race. Lägg sedan till alla fans och utövare av genren plus alla nyfikna som känt lukten av party.

George i personalen kämpade med att skapa brandgator för att om det som kan hända skulle hända möjliggöra en evakuering. Mitt bekymmer var att ta mig runt i lokalen med kameran. För honom gällde det att bevaka säkerheten och se till så att alla mådde bra.

Innan TVn sattes på bjöds det på show signerad Seymour Bottoms. Fartfyllt och gränsöverskridande. Hans karaktärer rör sig i ett gränsland mellan drag, cirkus, varitée och burlesque. En underbar artist som tagit för sig både på Drag-scenen och i Burlesque-världen.

Adam Spjuth lät sin Imaa Queen bära den fantastiska kakelugnskreationen som gjorde succé i programmet. En flirt med sin far som byggde riktiga kakelugnar. Dubbelbottnat och gripande.

Representation från Uganda

För att återknyta till verkligheten och allvaret kom Jonas Gardell upp på scenen. Han uppmanade oss alla att ta fram våra mobiler och swisha ett bidrag till Regnbågsfonden - Varför? För att vi kan!

På plats fanns Miss Trans Global Uganda. Publiken fick uppleva en gripande kröningscermoni och Jonas beskrev varför kampen för mänskliga rättigheter aldrig kan ta rast och vila. 24 mars 2023 presenterades ett reportage på SVT nyheter som beskriver hur en redan tuff situation för homosexuella och hbtqi-personer kommer bli ännu värre om det nya lagförslaget undertecknas av presidenten.

Redan i dag riskerar homosexuella livstids fängelse. Den nya lagen skulle innebära att homosexuella i vissa fall även riskerar dödsstraff. Människorättsaktivister i landet varnar för att våldet mot homosexuella riskerar att öka ytterligare, men att Uganda även kan utvecklas till ett angivarsamhälle då lagen innebär att medborgare blir skyldiga att rapportera homosexuella vänner eller familjemedlemmar till myndigheterna. Om lagen godkänns av presidenten blir det den mest extrema antigay-lagstiftningen i världen enligt hbtq-aktvisten Frank Mugisha.

-Jag anser att lagen är drakonisk och syftar till att utplåna alla homosexuella i Uganda, säger han till SVT Nyheter.

Flera initiativ har kommit från den Kristna högern här hemma, som jag väljer att kalla den nya ordningen i Svensk politik, att begränsa initiativ som främjar inkludering och ökad förståelse för att varje mänskligt liv skiljer sig åt, är unikt. Nyligen uppmärksammade TV4, som tagit del av interna dokument från samordningskansliet, en del av regeringskansliet, att Sverigedemokraterna vill lägga ner institutet för mänskliga rättigheter. Institutet bildades januari 2022 och har uppgiften att granska hur mänskliga rättigheter följs i Sverige och komma med förslag på åtgärder till regeringen. Initiativet innehåller även förslag på att de bidrag som går till arbetet mot rasism och diskriminering ska strypas, med motiveringen att en stor del går till ABF.

-Det är behjärtansvärda ändamål, men när man tittar på anslaget, hur de här pengarna används så ser man ganska snabbt att det inte riktigt går rätt till, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna till TV4-nyheterna.

Hann du inte swisha på finalfesten, kanske inte ens var där, har du möjlighet att göra det nu - för Sverige och resten av världen.

Bli månadsgivare: regnbagsfonden.org/donera eller Swisha ett bidrag till: 123 900 55 21

And the winner is...

Inte helt oväntat blev det Adam Risberg och hans klassiska drag Admira Thunderpussy som tog hem priset och blev den första att vinna Drag Race Sverige. Linus Mauritz som Vanity Vain kom på tredje plats och Gabriel Fontana kom tvåa och blev The runner-up. Ända sedan Admiras show på Stockholm Pride 2019 har jag beundrat Adam och hans olika alter egon. Då skrev jag: Kvällens show var imponerande med både flärd och humor. Slutscenens strip till Beyoncé's If I Were a Boy var gripande och satte verkligen fingret på vårt sätt att hantera och döma andra människor och vår individuella kamp med att förstå oss själva.

På samma sätt tycker jag att Admira ägt TV-mediet och dominerat programmet med sin charm, spelade arrogans, glamour och ärlighet. En mycket värdig vinnare som jag hoppas fortsätter med drag ett tag till. Hittar ny motivation och ser nya mål i horisonten. Adam har hållit på med dragshow i tio år. Hans Admira Thunderpussy har nominerats till Årets drag på QX-galan nio gånger och 2017 vann hon titeln. Det kan lätt skapa en mättnadskänsla. Ronny publicerade en artikel i QX webbmagasin direkt efter att programmet avslutats och resultatet tillkännagivits. En fin intervju med Adam om deltagandet i Drag Race Sverige, som även beskriver varför det är viktigare än någonsin att demonstrera och manifestera för en inkluderande värld där alla får vara med.

-Vår kamp är inte färdig, den lever kvar!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023