Årets tävlingar på Fällforsbanan utanför Skellefteå blev en kamp mot vädergudarna. Ett fantastiskt arbete utfördes mellan regnskurarna.

Asfalten torkades av med svabb och trasa. Att detta är en sport för entusiaster råder det inget tvivel om.

Detta år blev det inga bilder på brinnande gummi utan en rundvandring i depån...

...och det blev minst lika spännande med alla dedikerade människor som brinner. Tone Tingvoll som ställde upp med en mäktig snöskoter, såg sammanbiten ut när hon jobbade med sin lap-top och jag tror inte det var facebook hon var inne på. Förmodligen var förberedelserna fruktsamma för hon slutade som klassvinnare med slutfart på 212,36 km/h och en tid strax under tio sekunder.

Det går att ställa upp med nästan vad som helst. Det viktiga är att det du ställer upp med går fort, riktigt fort. Dragracing är en explosiv sport och det går att göra en rykande burn out även med en snöskoter, men ska du lyckas vinna kan du inte bara lita på en snabb reaktionsförmåga och att sätta växlingarna. Du måste även kunna skruva och ställa in allting för maximal leverans, eller känna någon som kan hjälpa dig.

Team Fast Girls består av systrarna Amanda och Matilda Sjöström-Andersson från Sollefteå. Amanda kör junior dragster medan Matilda kör sitt första år i Super Comp. Amanda tog SM förra året, men dök inte upp till finalerna på Fällfors. Årets resultat kan ändå räcka för att få behålla SM-titeln.

Matilda gick till kvarten, men förlorade med sin Super Comp S/C 4029 trots att hon hade den snabbaste tiden över mållinjen, 247,18 km/h.

Super klasserna är tre smått sofistikerade klasser. Här räcker det inte med att vara snabbast. I Super Street gäller det att ha en tid på över 10,90 sek. I Super Gas är tiden över 9,90 sek och i Super Comp ska man ha en tid på över 8,90 sek. Ju närmare desto bättre. Hamnar man under den bestämda tiden blir man utslagen. Svårt, eller hur?

Lennart Edlund får hjälp in i det sista, men klarade sig inte till kvarten. Inte heller Christer Uhlin i en fet Ford tog sig till kvarten.

Fredrik Sandberg i snygg hjälm och racingröd Camaro ställde upp i Pro Street, tog sig till semi, men förlorade i fianalen.

Elina Paulsson, en av många unga deltagare som ska säkra sportens framtid, ställde upp i Junior Dragster

Thomas Nilsson i sin Super Comp Bike 1 vann finalen på 9,351 sek och var närmast idealtiden 8,9 sek. Fart över mållinjen 228,70 km/h.

Dragracing har alltid facinerat mig ända sedan barnsben. Jag längtar inte efter att köra, men se, lukta och höra ljudet av en plågad V8 kan jag aldrig få nog av.
Det kommer säkert mer av denna sort på UNIKABOXEN.NET.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012

Stay tuned for more at www.unikaboxen.net