Utvecklingen har sannerligen gått framåt både när det gäller kvalitet och kvantitet i spelvärlden, men magin och den stela smått nevrotiska blicken hos en spelare som koncentrerar sig till max är precis densamma. Jag kommer ihåg ett tidigt åttiotal och sömnfria nätter framför en svartvit TV kopplad till dåtidens spelkonsol. Vi spelade olika former av Pong-spel från Atari och vi spelade tills ögonen blödde.

Idag har spelandet för många blivit en livsstil, där kläder och personligt uttryck är lika viktigt som spelandet.

Likt rockidoler poserar hjältarna från olika spelvärldar i form av välgjorda dockor. Det förekommer också look-alike tävlingar där man korar den som mest liknar hjälten eller hjältinnan. I fantasyvärlden är allt möjligt och jag får en känsla av att den världen är snällare när det gäller att acceptera andra.

Här tillåts du att vara lite anorlunda. Det avvikande passar in och gör dig unik. Du blir en hjälte.

Det var många på mässan som var utklädda, eller var det riktiga hjältar? De kanske alltid ser ut så här. Att det är deras vardagsstil. Vad vet jag.

Rollspel och fantasy varvades med klassiska arkadspel som racing och ultimate fighting.

Men det fanns också några montrar med analoga spel. Olika former av kortspel, tävlingar och utmaningar till hårdrockstoner på hög volym för att hitta rätta stämningen.

Många kontrollfria spel, där du kontrollerar spelet med dina egna kroppsrörelser, presenterades. Populärast var dansspelen.

Jag blev överraskad och glad att en mässa, som egentligen presenterar en ganska introvert och individuell företeelse som TV- och dataspel trots allt är, kan vara så socialt spännande och bjuda på så många härliga människor.

Får jag bara tillfälle var detta inte min sista spelmässa. Jag fick smak på mer.

 

© Bild och text Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012