© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Kreativitet och vänligt bemötande

Ibland kan det kännas som jag tränger mig på, när jag oanmäld störtar in med min kamera i olika sociala sammanhang. Inte här. En del var nog Jaana Hemlins förtjänst, som tog emot mig på Essibellas Diner med öppna armar trots hon hade fullt upp med att serva alla ivrig besökare som snurrat på hjulet och väntade på sin tur att få en tatuering för femhundra spänn. Medan de väntade ville de naturligtvis smaka läckerheterna, där räkmackan verkade vara en klassiker som många ville ha. Den var helt slut när jag kom, men hennes döttrar höll på med att tillverka nya i köket.

Jag var inte ensam att dyka upp med kamera och ställa massa frågor. P4 Uppland var där och självklart fanns även Johan Selhammer på plats, som driver Selisfoto. Han plåtar förutom bilar och pin-up brudar allt möjligt som kan vara kul som det står i introduktionen på hans Instakonto @selisfoto. Påminner lite om devisen för Unikaboxen - your guide to all the fun things in life. Vi hade ett givande snack om kameror, konsten att få till en bar bild och mycket annat. Han anordnar fotoevent och vi bytte visitkort, för man vet ju aldrig. Kanske blir jag inbjuden till en workshop.

Idén med att anlita en lokal tatuerare för ett endags gig var lysande tyckte jag och det var just detta och Jaanas evenemangsannonsering på Facebook som fick mig att åka de tolv milen från Stockholm. Det var inte första gången som Maria Berger en lokal tatuerare med studio i närliggande Hebo anlitades. Men det var första gången motiven inte var fria utan valdes genom att snurra på ett tombola hjul. Idén var hennes med en tatueringsroulette. Inget för fegisar, men en riktig succé blev det. Maria blev snabbt fullbokad och när dagen var slut kunde hon konstatera att hon tatuerat utan paus i nio timmar. Trots denna heroiska insats belev det ändå en restlista.

Jag blir så fascinerad av dessa människor som går all in och vill alltid försöka förstå drivkrafterna. Jaana berättade för mig om hennes vurm för femtiotalet, som funnits med sedan hon var barn. Hennes uppväxt präglades av föräldrar som inte alltid var närvarande varför hon behövde en alternativ värld att fly till. I den var Marilyn Monroe den vuxna förebilden och Elvis Presley var Jaanas man. Så har det fortsatt. Det har genom åren både blivit business och en livstil. Verkar funka utmärkt och hon har blivit en riktig kändis i Rockabilly Sverige och deltagit med modevisningar på en rad olika femtitals event och Car Shows. Ända sedan starten av Västerås Summer Meet, som lär vara en av de större träffarna i världen för amerikanska bilar och då i synnerhet femtiotalare, har Jaana haft hand om Pin-Up tävlingen och suttit med som domare.

Baiba Åkerlind dök också upp. Känd från SVT produktionen Dom kallar oss raggare och ägare till Eastbridge Cruising Cafe. En privatbostad för Baiba och hennes familj, men då och då öppnar hon upp för utvalda vänner. Har dock varit lite dåligt med festandet under det gågna pandemiåret. Hon berättade om den inbyggda Volvobussen från 1962 som fungerar som en veranda och hur hon längtade tillbaka till ett normalt liv. Tror jag förstår vad hon menar. Många av oss behöver någonting annat än förvärvsarbete och familj att krydda vardagen med. Kalla det för hobby eller intresse, men i alla fall något som får hjärtat att slå lite snabbare och gör att du känner dig levande. Henns Cruising Café och hem ligger i Östanbro mitt mellan Enköping och Västerås och kanske blir jag inbjuden till ett meeting någon gång när vaccinet dämpat smittspridningen och myndigheterna lättat på restriktionerna. Beläget i klassiskt Cruising territorium och upplagt för Rockabilly- och femtiotalsfester. 2022 är förmodligen Västerås Summer Meet tillbaka och då vet man aldrig vad som händer. Det borde bli något alldeles extra med tanke på all uppdämd längtan.

Forden som inte är en Ford

En av besökarna som väntade på sin tur att bli tatuerad var den glada ägaren till en Meteor Niagara från 1956. En Kanadensisk skönhet som bara rullat en dryg månad i Sverige. Hennes man berättade om modellen som tillverkades i Kanada. Han kände till två andra registrerade bilar i Sverige, så en tämligen ovanlig bil och i ett mycket bra skick enligt mig i alla fall. Paret var eventets mest långväga gäster. De hade kört ända från Norrköping.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021