© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012

Årets Hyundai Cup hade inte de bästa förutsättningarna när 59 seglare samlades kl.9 för skepparmöte. Prognosen hade lovat 2-3 m/s, men verkligheten sa någonting annat. Det fanns ingen vind och tävlingsledningen förberedde skepparna på att banan skulle kortas om inte det blev en förändring.

Men förändringen kom. Det blev både sol, vind och vatten. En underbar seglardag där de 59 båtarna med sina olika förutsättningar tampades i kryss, läns och halvvind. Hyundai Cup är verkligen ett Folkrace, där båtarnas besättningar består av allt från noviser till proffs via glada amatörer.

Hyundai Cup genomförs med så kallad jaktstart, där minsta båt får starta först. Resultatet beräknas "Time on Time", det vill säga seglad tid multiplicerad med båtens SRS-tal (jfr LYS-tal).

Detta betyder i teorin att alla har samma chans att vinna tävlingen.
SRS-talet tar dock inte hänsyn till vem som drar i tamparna och hur väl besättningen fungerar.

Förra årets totalvinnare Britt-Marie (Båt nr 54) med Leif Grönvall kom i år på en 40:e plats , men vann mångas hjärtan och det inofficiella priset som tävlingens vackraste båt.

PAC-MAN (Båt nr 55) en B&R 38 med Jimmy Hellberg vid rodret, hamnade trots den andra bästa seglartiden först på en 26:e plats. (Seglartid 04:35:25)

Bertil Söderbergs imponerande skuta, en Super Maxi 100. (Det är Bertil som står vid ratten och vinkar)

Efter målgång togs seglen ner och det var dags att lägga till vid hamnpiren i Nynäs och öppna Champagnen.

Tillslut var vi alla vinnare och ljög tillsammans hela natten om våra bedrifter, där ute på havet. Stephan Palmgren (ovan till höger) från ramavtalsleverantören Balco ställde upp med båten Sinkadus i HSB Race och var mycket nöjd med en 4:e plats och 41:a totalt.
- Vi har mycket att tacka vår duktiga skeppare Patrik Norrgård (ovan till vänster) för. Inte bara placeringen. Det var helheten, förklarar Stephan och läppjar på Champagnen.

Tävlingen där glada amatörer tävlar mot råbarkade proffs. Arrangörerna bakom tävlingen är (Bilden ovan till vänster) från vänster: Fredrik Hedlund, tävlingsledare - Bosse Hellberg, arrangör för klassen Restate - Bertil Söderberg, arrangör Hyundai Cup - Roland Johansson, arrangör för HSB klassen.

För hela resultatlistan, gå in på Hyundai Cups hemsida!

I år deltog tio båtar av 59 i HSB Race. Kriterier för att få ställa upp i HSB Race är:

         1. Minst hälften av besättningen är HSB anställd
         2. Skepparen är HSB anställd
         3. Besättningen representerar en HSB brf
         4. Någon i besättningen har ett rikstäckande ramavtal med HSB Inköp

Vinnare av årets HSB Race blev Carl Johan Marnell (ovan trea från vänster) med båten IT Advisor, som är en Gambler 40. IT Advisor fick en framskjuten position även i tävlingen totalt och hamnade på en tolfteplats.

I år blev HSB snuvade på priset för bästa tjejbåt. Tvåmannabesättningen på Colibri med Kristina Lundevall (ovam trea från vänster) tog hem segern med sin M22:a och hamnade totalt på en femte plats. Höll nästan sin placering (4) från start till mål. Blev omseglad av endast en båt. Imponerande.

Värt att notera är att Jane Svensks båt (HSB Inköp) faktiskt var det enda ekipaget med enbart tjejer i besättningen.
- Vi efterlyser flera "rena" tjejbåtar, så vi redan nästa år får en egen klass, meddelar Jane.
(Idag är kriteriet att 50% av besättningen ska vara tjejer för att få ställa upp i klassen)

Årets vinnare av bilen och totalsegrare blev Anders Ekholm med sin Trixie en X-332. Seglingstiden blev 04:55:36 och efter omräkning blev segrartiden 05:59:27. Snabbaste seglingstiden hade inte helt oväntat Bertil Söderbergs Super maxi 100 (Hyundaibåten) som seglade runt på 03:23:20.

...och enligt traditionen ska vinnaren inte bara bada i Champagne, utan även kastas i spat från bryggan under publikens jubel.

...och sen blev det seglarmiddag med show för besättningarna och särskilt inbjudna.

Wallmans on tour underhöll storstilat.

...och sedan dansade vi och festade natten lång.

En tjej snodde min kamera och sprang iväg på en fotografisk vandring. Det är därför som jag kan avsluta reportaget med några bilder på mig själv...

stay tuned and keep that crazy feeling at UNIIKABOXEN.NET