© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

För sjunde året i rad anordnades Hyundai Cup – den enda seglingstävlingen i Sverige som ökat i antal deltagare varje år.
Med 192 båtar till start slog man nytt rekord 2014
.

Kommunen rapporterade att 25 000 personer besökte Nynäshamn för att ta del av Hyundai Cup 2014. Denna folkfest är Sveriges största seglingstävling och jag hade förmånen att få delta på S/Y Amorina med Johan Gustavsson som skeppare och Cremab som sponsor.

S/Y Amorina är en Linjett 40. Linjetterna byggs på Rosättra Båtvarv i Stockholms skärgård. Linjett 40 är den största av varvets modeller. Linjett 40 är en utmärkt kombination av familjebåt och kappseglare. Kanske mer familjebåt med tydpunkt på bekvämlighet än en vass kappseglare. På så vis blev den tre dagar långa vistelsen ombord lagomt utmanande.

Johan (tvåa från vänster ovan) driver företaget LinjettCharter. LinjettCharter har sedan starten anordnat konferenser, kickoffer, seglingsrace och olika privata evenemang efter kundernas önskemål. Varje år deltar LinjettCharter med flera båtar i ÅF Offrace och Hyundai Cup och erbjuder möjlighet för både företag och privatpersoner att mönstra på.

"Alla kan vara med och segla, det krävs inga förkunskaper, det finns en uppgift för alla som vill vara aktiva ombord. Men självklart är det rolig att coacha ett team inför ett race som t.ex. Gotlandrunt" säger Johan på LinjettCharters hemsida.

LinjettCharter hade med tre båtar i racet. Förutom vår S/Y Amorina deltog tjejbåten S/Y Carira en Linjett 34 med Berit Hansson-Lundberg från HSB som skeppare och S/Y Fiorella en Linjett 37 med HSB-race legenden Roland Johansson som skeppare.

Det blev trångt i hamnbassängen när de 192 båtarna samlades för den dramatiska jaktstarten.

Båtar med lägst SRS-tal startar först och skillnaden mellan den första och den sista båten var över två timmar.

Förutom trängseln bland tävlingsbåtarna gällde det att hålla ögonen på Gotlandsfärjan.

Stundtals var vinden obefintligt och under några passager uppstod fullständig bleke, vilket resulterade i att båtarna istället för att drivas framåt av vinden drev baklänges med strömmen. En lite udda upplevelse och lite läskigt med tanke på att du då inte har full styrförmåga.

Ovan till vänster den vackra skärgårdskryssaren Britt-Marie. SK95 S8 ritades och konstruerades av seglaren och båtbyggaren Tore Holm år 1921.
Hon byggdes på en beställning från förläggare Åkerlund och är byggd på familjen Holms Jaktvarf i Gamleby Västervik. Britt-Marie var länge en av de snabbaste jakterna i Sverige.

Hyundaibåten, en av världens största kappseglingsbåtar, mäter hela 100 fot och har en mast som sträcker sig 40 meter upp i luften. Trots att denna gigant fick starta nära 2,5 timmar efter första båten var Hyundaibåten tvåa över mållinjen vilket visar hennes otroliga snabbhet trots sin vikt på strax över 35 ton. Hennes imponerande 1000 kvadratmeter segel och tekniskt fulländade konstruktion är det som gör henne så snabb. Hon har deltagit i de flesta av Sveriges största seglingstävlingar. Under den senaste upplagan av Lidingö Runt den 10 maj kom Hyundaibåten på första plats i sin klass, samt vann Big Boat Race i Stockholm i juni. Under Tjörn Runt den 16 augusti, kom hon först i mål.

På grund av den stundtals frånvarande vinden och tävlingens tidsregel beslöt tävlingsledningen att korta banan för att få hem alla båtar. 2012 seglade Hyundaibåten runt hela banan på 3:23. I år behövde hon 3:56 för att segla runt den kortare sträckningen. Visar tydligt årets tuffa förutsättningar.

Bäst av de tre LinjettCharter-båtarna blev tjejbåten S/Y Carira som seglade runt på 06:41:47 och som genom sitt lägre SRS-tal fick sluttiden 08:05:21, vilket gav en 110:e plats. Grattis!

Vår seglartid blev 06:31:41 (snabbare än tjejbåten), men multiplicerat med vårt SRS-tal 1,29 blev sluttiden 08:25:16, vilket gav en 128:e plats.

Efter tävlingen följde prisutdelning, show och dans...

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014