© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023
Öppet för alla
Nifsta hästgård i Rimbo har på ägarens initiativ blivit en samlingsplats för bil- och motorcykelentusiaster. Första torsdagen i maj öppnar Nifsta Gård Sommarcafé. En inledning på sommarens torsdagsträffar. Motorhuvar öppnas stolt och det snackas optimering, renovering och har man tur kan man få höra berättelser som spänner över ett halvsekel och beskriver ett kärleksfullt intresse. Jag och min dotter begav oss ut till Nifsta Kristihimmelsfärdsdag den 18 maj.
Sneaky Pete, illustratör, fotograf och skribent, väkänd för de flesta bilentusiaster för sina dekaler och medverkan i motormagasinet Gasoline, skrev förra året på sin Facebooksida:
På 60-talet byggdes tre sportbilar i Rimbo. Tre Rimbograbbar bestämde sig för att bygga varsin sportbil. De gjorde ritningar till en egenhändigt designad kaross. Karossen göts i glasfiber och monterades på en bottenplatta från Volkswagen. De använde sig av Porsche- och VW-motorer. Det låter enkelt, men ett stort antal arbetstimmar lades ner på att tillverka sportbilarna. Alla tre bilarna finns kvar i Rimbo med omnejd.
Vi träffade en av Rimbograbbarna, Conny Andersson, som nu hunnit bli 82 år och är på sitt 83e. Han hade vissa problem med att ta sig ur den låga sportvagnen, men väl ute började han berätta historien om de tre bilarna som byggdes på 1960-talet och registrerades för trafik åren 1967-1968. COBBLE blev deras gemensamma bilmärke och var en kombination av namnen på bilbyggarna. Idag rullar endast två av de tre bilarna. Bilen på bilden nedan rattas av byggaren själv, Lars-Erik Jansson, de två sista bokstäverna i namnet COBBLE.
I år är det 55 år sedan Conny typregistrerade sin COBBLE. Den har inte alltid rullat. Långa perioder under detta halvsekel har den stått i sitt ide. Bilar som står får åkommor och de kräver vård. Tiden räckte inte till för att hinna med allt. Jobbet som åkare krävde mycket och familjen skulle också ha sitt. Hobbyn blev sekundär och i dag är han glad att han ändå har bilen kvar, att den rullar och att han kan se tillbaka på givande sommrar i Norge med familjen. Ibland måste man kompromissa, ta sitt ansvar och värdera vad som är viktigast. -Min fru är från Norge och resorna dit med barnen var viktiga. Conny strålar av stolthet, oavsett om han berättar om resorna till Norge eller om tiden på 1960-talet, när pojkdrömmen om en egen sportbil blev verklighet. -Vet inte hur många 356:or vi plockade isär och skrotade, för att vi skulle få delar till byggena, helt ovetande om vad dessa bilar sedan skulle bli värda, berättade han. 356 var starten på Porsches sportbilstillverkning och tillverkades mellan åren 1948-1965. Idag kostar dessa bilar från 1950-talet flera miljoner. Hittade på e-bay några 1957:or. En för 4,2 MKr och en för 3,4 MKr.
Grabbarna från Rimbo använde samma tanke, som Ferdinand Porsches konstruktionsbyrå utanför Stuttgart hade redan före kriget; att bygga en sportvagn på ett chassi från VW Typ 1. Inga konstigheter och det fanns många bilbyggarkit på 1960-talet, som just byggde på samma grund och som sedan kompletterades med en glasfiberkaross. Ganska långt från Porsches handknackade aluminiumkarosser, men du kunde ganska enkelt få ett eget stuk på bygget.
|
En samlingsplats för entusiaster
Det är alltid lika roligt att titta på snygga bilar. På Nifsta blir det extra kul. I de allra flesta fall handlar det om bruksbilar. Bilar som rullar på våra vägar och inte bara fungerar som utställningsobjekt. Jari är ägare till en av de finaste bilarna enligt mitt tycke. En Pontiac Star Chief från 1955 som jag trånande spanat in på många träffar. Han berättade om glädjen med bilen som varit i hans ägo sedan 2013.
-Vi använder den, åker omkring och njuter. Förutom att jag behöver kroma om kofångaren bak har jag inga planer på någon förändring, säger han. Lackjobbet är gjort i USA och är i princip kulturminnesmärkt. Det måste bara vårdas och det verkar han ta ansvar för. Bilen skiner och gnistrar i solen som en diamant.
En annan skönhet var en röd och vit Chevrolet Corvette från 1961. En riktig pärla som gjorde mig intresserad. Tyvärr fick jag inte någon pratstund med ägaren, som lämnade Nifsta ganska tidigt.
Medelåldern är ganska hög och många av entisuasterna har nått pensionsåldern. Det finns en risk att intresset för gamla bilar och kunskapen att förvalta dem går förlorad om inte yngre generationer tar vid. Det verkar vara stabilt och trots en politisk vilja att avveckla fossila drivmedel lever intresset i allra högsta grad. Jag har svårt att se en framtid där alla dessa kulturminnen konverteras till elbilar. Utan ljudet, lukten och själva känslan från en mäktig förbränningsmotor med åtta cylindrar blir det ganska tamt. Därför blir dessa motorträffar även en politisk manifestation för bevarandet av bil- och motorcykelkulturen.
Fokus har i många år varit bilen och vad bilismen orsakar. Klimatavtrycket från en jänkare från 1950-talet som rullar några månader om året är mindre än en elbil. Återvinning och att kunna förvalta det som produceras över tid har ett högre positivt värde än att producera nytt, även om det nya är mer klimatsmart. Överkonsumtionen och allt vi slänger är den största boven i vårt samhälle. Fler börjar få upp ögonen för det och second hand marknaden ökar, men det är en svår nöt att knäcka i en ekonomi som behöver tillväxt för att överleva. Jag hoppas ändå att denna subkultur överlever och mina barn kan ta med sina till Västerås och Lidköping för att uppleva dessa Big Meets som Sverige blivit värlsberömt för. Mötena på Nifsta är bara ett av många förspel inför de stora träffarna första helgen i juli varje år. Numer krävs det två städer för arrangemanget. När initiativet startade i slutet av 1970-talet som Power Meet handlade det om några hundra besökare och under hundra fordon. Idag är bara Power Big Meet i Lidköping världens största bilträff med omkring 20 000 besökande fordon. Parallellt med Summer Meet i Västerås blir detta sommarens höjdpunkt för alla biltokiga. Kolla gärna in Unikaboxens besök i Västerås förra sommaren; Västerås Summer Meet 2022.
|
get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life
© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023
|