Lilla Lovis, som ofta jämförts med könsrockare som Eddie Meduza och Onkel Kånkel, inledde Regnbågsblocket med sin smått bizarra show. Hon är aktuell med sitt första album ”Som en oskuld”. Lilla Lovis tog artistnamnet efter att bilder med henne börjat användas på porrsidor på internet under namnet ”Lilla Lovis”. Hon bestämde sig då för att anta namnet och ”bli” Lilla Lovis och på så sätt ta makten över identiteten. 

Hennes musik handlar ofta om sex och hennes första låt ”Spottar aldrig ut” kom ut i oktober 2010. Hon har sedan dess haft ett flertal singlar som ”Brudar med små pattar kan dra åt helvete” och den senaste ”Anden i flaskan”. Lilla Lovis ses som feministisk, men menar att det inte är ett feministiskt ställningstagande från hennes sida. Hon tror att ”Lilla Lovis”- feminism består i att jag gör precis vad jag vill utan att analysera det.

Regnbågspriset tilldelades i år Regnbågens kooperativa hyresrättsförening för bland annat deras satsning på anpassat särskilt boende för hbtq-personer.

"Det som hände i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hade hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö. Jag var en av dem som överlevde. De här är min och mina vänners historia."

...så står det på baksidan av Jonas Gardells nyutkomna bok Torka aldrig tårar utan handskar del 1 Kärleken och det ger en bra inramning för kvällen i allmänhet och Regnbågsblocket i synnerhet. Det finns fortfarande en hel del att tampas med när det gäller respekt och förståelse för människor som står utanför ramen för det tillåtna och accepterande.

MaryJet, som blev utsedd till ”årets homo” på QX-Gaygala 2010, gör comeback på Stockholm Pride. MaryJet, eller Mariette Hansson som hon egentligen heter, är mest känd för sitt deltagande i TV4:s Idol 2009 där hon kom på fjärde plats. MaryJet fick en stor hit med ”Lies Beyond” från albumet ”In this skin”. Nu är hon aktuell med singeln "Forever".

Daniel Oliver, blev känd på Island 2005 då han deltog i det isländska Idol. Kort efter tävlingen släppte han sin första singel ”Over You” som blev en stor radiohit, men det var efter hans andra singel ”Dr. Love” som han blev verkligt känd över landet. Låten och videon var väldigt provokativa och videon fick över 30 000 tittare på Youtube redan den första veckan.

Nästa steg i karriären var att ta sin musik till Sverige. Därför flyttade han till Stockholm i början av oktober 2011, så han kunde introducera sin musik för den svenska publiken.

Jenny Silver, presentatör för artistgalan, känd för de flesta genom sitt medverkande i två melodifestivaler.
Hon deltog 2010 och 2011 med låtarna “A Place to Stay” och “Something in Your Eyes”. 

Lilla Sällskapet, är en pop-duo från Uppsala som består av sångaren och textförfattaren Erik Nordström och producenten Mats Norman. Duon är just nu högaktuell med radiofavoriten ”Jag vill ut” från debutalbumet ”Om vingarna bär” som släpptes i maj. Lilla Sällskapet slog igenom med debutsingeln ”Genova”, vars musikvideo fick stor uppmärksamhet då huvudrollsinnehavarna hade sex med varandra – på varsitt håll.

Lune, är en skapelse av musikern, textförfattaren och artisten Linnéa Martinsson. Lune upptäcktes och signades av Sebastian Ingrosso. Lunes låtar är skrivna och producerade tillsammans med producenterna Adrian Lux och Carl-Michael Herlöfsson. På galan framförde hon bland annat splitternya singeln "Don't Be Sober".

– Jag skulle vilja se det som ett konstprojekt som utvecklar sig beroende på vem och vilka som är delaktiga i det, säger Linnéa.

Linnéa är född och uppvuxen i Norrland och är förutom musiken aktiv inom performance-konst. På musiksidan har hon bland annat varit med om att skriva och sjunga på låten ”Teenage Crime” (Adrian Lux). En pre-release version av låten ”Girls With Bangs” har också remixats av Tiësto. Låten "Private Admission" är med i dokumentären ”Take One” om Swedish House Mafia. På scen består Lune av ett samarbete som växer och krymper efter behov och humör. Ibland är det bara Linnéa på scen, ibland tio personer. Ibland är publiken en lika stor del som Lune själva.

Happy Hoes, består av Miss Inga, La Camilla och Dominika Peczynski. De framförde nya singeln "We Rule The World" och "Don't Try To Steal My Limelight".

The Sound of Arrows, trollband publiken på Stockholm Pride. Debutsingeln “Into the Clouds" gav dem mer uppmärksamhet än de hade kunnat drömma om och med ett signerat kontrakt med Geffen 2009 påbörjades arbetet med bandets första album “Voyage” som släpptes i slutet av förra året.

Gruppen består av de två vännerna; musikern Stefan Storm och filmskaparen Oskar Gullstrand. De växte upp i en sömnig småstad i Sverige, där de en dag bestämde sig för att göra musik. Inspirerade av Vangelis och fransk disco skapade det musik med främst analoga syntar. De beskriver sin musik som storslagen, melankolisk och euforisk pop.

 

Jenny Silver, bidrog även med en fartfylld Donna Summer hyllning.

Andreas Moe, var artisten som sjöng på Aviciis monsterhit”Fade Into Darkness”. Singeln har sålt fem gånger platina i Sverige och Andreas har gjort en hyllad akustisk version av låten. Andreas Moe gästade även John De Sohns singel ”Long Time”. I slutet av juni släppte Andreas Moe sin debut-EP ”Collecting Sunlight” i egen regi.

Diamond Dogs, dragshowgruppen som firar 10 år som grupp och i samband med 10-årsjubiléet släpper gruppen för första gången en helt egen låt – ”A dogslife”, som framfördes på galan.

- "Vi har tackat nej till ett antal låter genom åren, bl a för Melodifestivalen, men specialskrivna ”A dogslife” kändes helrätt och texten har jag varit med och skrivit", säger Peter Englund.

De underfundiga och fräcka parodierna är ett av Diamond Dogs specialområden och ingen kvinnlig artist slipper undan. Mest kända är kanske DD för att de får svenska artister att göra parodi på sig själva genom att sjunga in sina hits på nytt med Peter Englunds nya och pricksäkra texter. Sedan starten 2002 har artister som Sanna Nielsen, Sonja Aldén, Shirley Clamp, Malena Ernman, Sarah Dawn Finer, Suzanne Reuter, Sissela Kyle, Linda Bengtzing, Charlotte Perrelli och Arja Saijonmaa med flera bidragit till att höja kvaliteten på Diamond Dogs gedigna produktioner. 

Lena Philipsson, har efter 25 år som artist blivit en ikon inom gaycommunityn. Hon har deltagit i Melodifestivalen fyra gånger och givit oss hits som “Dansa i neon”, “Kärleken är evig” och “Det gör ont”. På artistgalan framförde hon den officiella låten för Stockholm Pride 2012 – ”Du följer väl med?”.

Norlie & KKV, en ung duo från Stockholm har gjort kometkarriär under 2011 och början av 2012 med sin smittsamma och pop-inspirerade hiphop. Singeln "När Jag Går Ner" tog killarna till topplistornas högsta segment och gjorde dem välkända över hela landet. Singeln har sålt dubbel platina och när Sonny och Kim följde upp med "Tröjan Du Hatar", tillägnad det otacksamma exet från "När Jag Går Ner", blev den snabbt en lika stor hit. Singeln ”Tröjan du hatar” är en av de mest lyssnade låtarna på Spotify, med en andraplats som bäst. Singeln han över 1 miljon views på YouTube. Norlie & KKV är just nu aktuella med sin nya singel ”Där jag hänger min hatt” som spås bli en av sommarens största hits.

Sonny Fahlberg (Norlie) och Kim Vadenhag (KKV) träffades av en slump 2008 och det dröjde inte länge innan de allierade sig. Passionen för musik förde dessa unga killar samman och idag utgör de vad som kallats årets mest lovande duo, nämligen Norlie & KKV. Viljan att experimentera och kombinera olika genrer tillsammans har gett dem ett unikt och nyskapande sound.  Musiken är välproducerad, texterna är vassa och resultatet blir en ny generation av hip-hop. Debutalbumet kommer i augusti.

Agnes, är en av Sveriges största popstjärnor och aktuell med singeln "One Last Time". Hon vann Idol 2005 har har sedan dess haft flera stora hits och nått internationella framgångar med singeln "Release Me".

2009 var senaste gången Agnes hade en konsert i Sverige och spelningen under Stockholm Pride, där Agnes bland annat bjöd på låtar från sitt kommande album, är stjärnans enda spelning i sommar.

© Bild och text Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012