© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Samling i Hagaparken söndagen den 20 maj

Klockan 8:00 var det samling på ängen vid Solna Tingshus för de fordon som anmält sig till kortegen genom Stockholms innerstad och ut till Djurgårds Brunn. Allt som rullar på två eller flera hjul och är äldre en 30 år är välkomna att delta. I anmälningsavgiften ingår en frukostpåse som blev extra njutbar i det härliga vädret. Kortegen med historiska bilar, bussar, lastfordon, motorcyklar, mopeder och cyklar lämnade Haga Södra Grindar 8:50 och klättrade på den gamla landsvägen upp på kullen i Bellevue för att sedan leta sig ner till Sveavägen och vidare. I likhet med förra året fuskade jag och deltog oanmäld med min lite för nya Aprilla Mojito 50cc. Tycker ändå att den passar in lite grann. Först åkte jag i förväg upp till Bellevue och satte mig på en bänk tillsammans med två andra gubbar utanför Carl Elds gamla ateljé. Där inväntade jag kortegen och tog några bilder innan jag anslöt mig i en grupp med gamla mopeder och en MC.

Ankomst vid Djurgårdsbrunns ängar

Efter uppsamling och parkering på anvisade platser var det dags för förarmöte och uthämtning av de vita KAK-overallerna för de som anmält sig till Gärdesloppet. Parallellt började förberedelserna för Concours de Charme där ekipage, förare och passagerare bedöms i en helhet.

Legendarisk Stock-Car förare

Fick ett samtal med Gösta Johansson från Björnamåla i Blekinge. En klassisk racerförare som kört både Stock-Car och rally. Hans intresse för bilar går inte att ta miste på när han kärleksfullt beskrev sin Ford Tudor för mig. En bil nästan jämngammal med Gösta som är kring 80 år och född i slutet av 30-talet. Enligt Blekinge Läns Tidning som gjorde ett reportage med honom inför Classic Car Race i Karlshamn 2013 lever bilintresset kvar; Runtom huset och i de olika garagen på gården står en mängd olika bilar, traktorer, motorcyklar och vagnar. De flesta av bilarna är äldre modeller men i mycket gott skick.

Gösta har jobbat som bilmekaniker i hela sitt liv och på fritiden byggt och renoverat bilar för olika ändamål. Han berättade för mig om Forden och hur han tillverkade bilbälten av seldon och ett nackskydd av plywood. Huvudsaken var att de fungerade, men kanske inte så lätta att komma loss ur om bilen skulle börja brinna. Något som inte var helt ovanligt under de ganska tuffa tävlingarna. Enligt Gösta förbjöds Stock-Car racing redan i början av 1960-talet på grund av riskerna, men då hade han redan lagt tävlandet på hyllan. 1958 körde han sin sista Stock-Car tävling och blev sedan stadgad med fru, barn och så småningom en egen bilverkstad, men intresset har levt kvar och får blomma ut vid vissa gyllene tillfällen, som denna dag.

– När man sätter sig bakom ratten blir man som ett lejon, var en kommentar från Gösta i intervjun med Blekinge Läns Tidning och förmodligen fick de andra deltagarna i dagens Gärdeslopp passa sig när den mullrande V8:an närmade sig med ett rutinerat lejon bakom ratten.

Välpolerade veteranbåtar i Djugårdsbrunnskanalen

I samarbete med Kungliga Motorbåt Klubben, KMK arrangeras även en båtkonvoj där vackra träbåtar visades upp på sin färd runt Djurgården. Med en Concours de Charme och bedömning vid Djurgårdsbrunnsbron på ekipagens väg genom Djurgårdsbrunnskanalen för målgång i Djurgårdsbrunnsviken. Det finns en naturlig koppling mellan huvudarrangören KAK och KMK. Vid bildandet av KMK 1915 övertog klubben den del av Kungliga Automobil Klubbens verksamhet som omfattade motorbåtssidan, vars främsta uppgift var och fortfarande är; att skapa en för hela landet omfattande sammanslutning av motorbåtsintresserade och för motorbåtssportens utveckling intresserade personer i syfte att ena och gentemot myndigheter och andra tillvarataga motorbåtsmännens, och den inhemska motorbåtsindustrins intressen, att utöva motorbåts-sport i alla dess former och befrämja angenäm samvaro mellan klubbmedlemmar, som det står i stadgarna.

 

Stay tuned for more at unikaboxen.net

Tidigare reportage från Prins Bertil Memorial och Gärdesloppet

2017 | 2016

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018