© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015

På Magelungsvägen mot Snösätravägen stannade jag till vid Cyklopen, som invigdes september 2013 och som tillsammans med skateparken på andra sidan vägen blivit en rastplats för graffiti och alternativt kultur- och sportutövande.

På Snösätragränd pågår det en förändring sedan sommaren 2014. Vägen som kantas av skrotupplag har plötsligt blivit ett populärt utflyktsmål. Här har Sveriges mest kända graffitimålare gett liv åt väggarna med enorma muralmålningar som är upp till fyra meter höga och femton meter breda.

- Vi har ju alltid varit här nere och målat på yttermurarna, men efter att Danne snackat med fastighetsägaren och fick tillsånd har det blivit värsta grejen, berättar en kille som jag växlar några ord med medan han sprayar en vägg. Danne heter Daniel Rohlin och är initiativtagare till projektet.

Och det är faktiskt värsta grejen. Ett fantastiskt utomhusgalleri för graffitikonst.Under den tid jag vandrade runt på området träffade jag flera likasinnande som facinerades av kvaliteten på konstverken och omfånget. Lars Epstein publicerade några bilder i DN för en tid sedan och uppmanade till ett besök. Det tror jag har lett till att många utanför graffitins kretsar tagit sig hit ut. Det var så jag hittat hit. Hade likt en man som jag pratade med; ingen aning om detta.

De som har sin verksamhet bakom de nu så färgglada murarna verkar också se positivt på den plötsliga uppmärksamheten.

- Nu får Stockholmarna äntligen se det riktiga Stockholm, påpekade en skrothandlare och skrattade.

Helgen 17-19 april kommer väggarna målas över med ny graffiti. 120 konstnärer är inbjudna till detta mastodontevent. Jag rekommenderar ett besök och hoppas att vädergudarna stöttar arrangörerna.

 

 

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014