© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

Extra kul i år

Eftersom jag skaffat mig en egen läcker gadd var det extra roligt att gå runt på mässan och visa upp den. Några gav mig beröm medan andra uppmanade mig att ta hand om den; -Den ser torr ut, du måste smörja in den, kom från flera tatuerare som uppenbarligen tyckte att jag slarvade. Min tatuerare som också var där tyckte de överdrev och att jag skött mig bra.

Sparven på min högra axel är ett verk av Louise Amott aka Diabolica Tatoo och symboliserar minnet och saknaden efter min Mor. Till en början var jag lite skeptisk till motivet men efter några veckar mognade metaforen och jag hoppas att Lousise och jag kan återuppta arbetet under våren för att skapa en hel sleeve.

Vad är det då som är så fascinerande med att tatuera sig. Det har ju blivit en folkrörelse och alla kategorier av människor verkar idag ha en längtan efter att smycka sin kropp med något bestående. Att även naken kunna visa vem vi är och vad vi står för. Tatueringar har i alla tider signalerat status och tillhörighet. Jag vet i alla fall att jag längtat efter mer ända sedan den dagen min första gadd blev klar för nästan tjugo år sedan.

Även om vissa idag tycker att fenomenet bara är en trend som snart kommer mattas ut är det faktiskt så att tatueringskonsten har anor långt långt tillbaka i människans historia. Den äldsta bevarade person man hittat var tatuerad. Den så kallade Ötzi-mumien kom fram ur isen 1972 på gränsen mellan Italien och Österrike och var mer än 5000 år gammal. Men arkeologer har hittat verktyg & färgpigment som är mycket äldre än så. Man tror att seden är samtida med de grottmålningar som påträffats och som tillkom för över 40.000 år sedan. Tatuering och andra former av märkning i huden har använts av så gott som alla kulturer i hela världen, men ansågs primitivt av de nya religionerna. I Gamla Testamentet finns en uppmaning om att inte göra märken & skåror i huden.

Den lite mer moderna historien börjar runt 1700-talet då upptäcktsresande från Europa besökte Polynesien. Där noterade man det lokala bruket av tau tau. Fritt översatt knack knack efter ljudet när man knackade med en pinne mot en annan. Med på mässan fanns ett gäng från Tahiti och ett från Samoa som praktiserade denna uråldriga metod. Annars var det Samuel O´Reilly som 1891 med hjälp av en uppfinning av Thomas Edison, konstruerade och patenterade den moderna tatueringsmaskinen. Sedan dess har seden, yrket och hantverket spridits fort. Nu sägs det att man öppnar en tatuerings studio om dagen runt om i världen.

A genuin Tufuga

Su'a Fuiavailili Lawrence Randus Ah Ching, bilden nedan i mitten, är en genuin tatuerare från Samoa. På hemsidan samoantatau.com berättar han om sig själv och tatueringskonsten: The traditions of a Samoan Tufuga (tattooing) has always been an important feature in my life because it represents core values of my heritage.  Tatau is an ancient art where the special knowledge and methodology that the Tufuga (Tattooist) uses are only passed orally through the generations to those chosen few who are identified with a unique talent. The uniqueness of the Samoan Tufuga is the special tools and the techniques that are used to tattoo. The tools themselves are handmade and crafted according to our traditions and are part of the skill of being a traditional Samoan Tufuga. A traditional Samoan Tatau should only be done through the use of traditional tools as it is what makes the quality of being a Tufuga meaningful. Historically and even today, Tatau is the rites of passage for Samoan males. For females it is called Malu. The patterns and designs used in Tatau reflect a person’s genealogy or journey in life.  To complete a traditional Samoan Tatau shows a persons true spirit, character and courage. It is a life changing experience and one which I am proud to show and share to others.

Utnämning av Best of Black & Grey

Bland de fyra koncentrerade herrarna i juryn fanns ett känt ansikte från Stockholms Graffitiscen; Circle. En av killarna bakom den K-märkta muralen Fascinate i Bromsten. Platsen i juryn fick han däremot inte för sina bedrifter med sprajflaskan utan för sitt 27 års långa arbete med Circle Tatoo.

Tävlingarna arrangeras per dag och i flera kategorier under hela mässan från fredag till och med söndag. Alla är välkomna att delta med en nygjord eller gammal tatuering. Kan tänka mig att det är svårt för juryn att välja bland alla dessa mästerverk, men underhållande för oss i publiken som samtidigt matades med information från Lola Bonk, tävlingarnas konferencier, som intervjuade deltagarna på scenen.

Juryn bestod av:

Aki Häkkinen - studio Lucky Aki, Oulu, Finland (röd keps)
Patrik Malbeck - studio Circle Tattoo, Sundbyberg (beige keps)
Brent McKenzie - studio Blackwoods, Umeå (svart keps)

Vinnare blev tillslut Andy BlancoStudio Blanco Tattoo på Ringvägen i Stockholm med sin legsleeve på temat Mafia.

Best of Saturday

Efter en lång överläggning korades dagens tatuering och vinnare blev Julian SiebertCorpsepainter Tattoo i München. Modellen som lånat ut sin bringa till Julian blev också belönad och som bilderna avslöjar finns det en hel del naken hud kvar att färga. Om de gick vidare på söndagen med resten av kroppen vet jag inte. Kanske behövde kroppen vila lite?

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019