© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

En internationell tatueringsmässa

Veteranen och den permanenta jurymedlemen Tumppi Nikulainen skapade 1996 tillsammans med gänget bakom Shark Production AB Stockholm Ink Bash. Första mässan hölls på Berns och var en mindre tillställning för att samla tidens tatuerare för att utbyta idéer och lyfta fram konstformen på ett internationellt och kulturhistoriskt plan. Både mässan och intresset för tatueringar och hudnära konst har sedan starten vuxit och idag är Stockholm Ink Bash mer av en folkfest, som lockar alla typer av människor.

Unikaboxen var med redan 2013 och gjorde ett litet reportage, men i år var det första gången jag vågade låna ut min kropp till en av de deltagande tatueringsartisterna. Stod länge och iaktog Alex Fico och hans speciella teknik innan jag tog steget och bokade en tid. Det blev en extra upplevelse att lägga ifrån mig kameran och sätta mig på stolen hos Alex. När han inte är ute och visar upp sig och sin konst på mässor runt om i världen driver han tillsammans med tre konstnärskollegor en studio i Bergamo, Tattoo Club North Italy. Hans teknik är speciell. Hans porträtt och mönster byggs upp med streck, cirklar och prickar. Resultatet blir spännande och skapar en rörelse i bilden. Hans porträtt av Salvador Dali som visades upp för domarna på podiet är ett lysande exempel på hans hantverk och konstnärliga uttryck.

För mig blev det en läcker komplettering och en avslutande inramning på den sleve jag påbörjade mitt under brinnande pandemi 2020 hos Platinum Ink på Östgötagatan.

En guldkedja eller vräkig märkesklockan kan du bli av med vid ett rån, men en tatuering kan ingen ta ifrån dig. Den är med dig ända fram till kremeringen. Kanske en av anledningarna till att konstformen blivit så populär.

Intresset att tatuera sig är utbrett och tillför ofta en extra krydda till andra engagemang. Bilden till höger på mig och styrkelyftaren tillika PinUpan Ingvill är bara ett bevis på detta. Vänner från både Burlesque- och Cosplayscenen återfanns på mässan, samt personer jag lärt känna ute på Snösätra Wall of Fame. Många streetart artister kombinerar tatuering med muralmålning. En häftig kombination. Från det lilla formatet till det stora och vise värsa, men också ett sätt att kunna försörja sig på sin konst.

Anpassning i tid

Det gäller att planera de tre dagarna som mässan pågår maximalt, om du vill stå som vinnare och ta emot ett pris på söndagseftermiddagen. En utmaning både för den som lånar ut sin kropp och för den som utför arbetet. I likhet med tidigare år valde jag ut några projekt redan på fredagskvällen, som jag ville följa från ax till limpa. Jag föll direkt för ett av de större projekten med den skicklige och sympatiska konstnären Frank Danisch från Atelier Kleiner Prinz. Franks studio ligger i München och tillsammans med kollegan Sebastian Grebhardt skapar de magi. Respekt och harmoni är viktigt och något som poängterades flera gånger under våra samtal. Betydligt viktigare än att vinna Best of Show på en mässa.

Jag följde spänt projektet vidare under lördagen för att på söndag tyvärr upptäcka att arbetet avbrutits. Kroppen hade sagt nej och då är det viktigt att vara lyhörd och avbryta. Kunden Elena bor i München, om jag fattat rätt, så avbrottet blev bara temporärt och båda kunde senare återuppta arbetet på hemmaplan. Bilden till höger är från Franks Instagramkonto.

Han kallar sig själv för neotraditional och stilen som natural, intuitive and soul-based. Mina tankar för mig till förra sekelskiftet och Wien där konstnärer som Gustav Klimt skapade fantastiska porträtt av kvinnor i en context där blommor och blad bildade en skön helhet. En harmoni där naturen och växtriket ingår i kompositionen på ett sätt som blev stilbildande inom konst, arkitektur och konsthantverk perioden 1890 fram till 1920-talet.

Det är så fascinerande att se en konstnär som verkligen lyckas anpassa motivet efter den unika och personliga kroppen. Varje linje strävar efter koppling till de mänskliga linjerna och formerna för att resultatet ska harmonisera och bilda en skön helhet. För mig är detta optimal tatueringskonst och så långt man kan komma från att applicera bilder på hud.

Kämpade ända in i kaklet

Två som verkligen kämpade var Jimmy och Anton, båda från Big Time Tattoo i Västerås. Man brukar säga att läkare är de värsta patienterna och det är då lätt att tro att detta skulle kunna gälla även tatuerare, men absolut inte Anton som bara log i dagarna tre.

Redan på fredagen hamnade Anton på scenen med den första delen av den triptyk som Jimmy sedan färdigställde under söndagen. Ingen pallplats denna gång, men de fick mycket uppmärksamhet, både för arbetet och deras tålmodighet. Att skapa konst på hud kräver samarbete.

I en artikel i Västmanlands Läns Tidning publicerad 22 maj 2022 berättar den välrenomerade tatueraren Jimmy Johnsson om tatueringsboomens baksida. 70 procent av hans kunder vill göra så kallade cover ups.

-Det kan vara farsor som ska bada med barnen på Björnön för första gången och inser att det kanske inte var så bra att tatuera en kuk på låret som ung, förklarar han i intervjun med tidningen.

Duon nedan är David Rinklin aka Neon Judas och Lisa Ammer. Två absoluta mästare med grafisk bakgrund, som startade sina konstnärliga banor utanför tatueringsvärlden. David har sin studio i Berlin och Lisa har sin i Wien, men alternerar mellan de två. Det finns många likheter i hur de får sina bilder att smälta in på kroppen. Valet av bläck är tydligen en viktig nyckel för att skapa djup i bilderna och något som många av dessa internationella storstjärnor ofta pratar om i intervjuer. På årets mässa hamnade naturligtvis båda på scenen, men denna gång var det endast David som lyckades knipa en pallplats. Första plats i kategorin Best of Back med sin läckra komposition på Patriks rygg, gjord vid ett tidigare tillfälle.

Best Of Show

Den Ryska konstnären Natasha med artistnamnet Animal Tattooer tog hem mässans finaste pris Best Of Show. Hon har sin bas i Düsseldorf, Tyskland, men gillar mest att fara runt på mässor runt om i världen och göra det hon brinner för.

-I enjoy participating in tattoo conventions all around the world, it’s a great way to travel, meet new people and do what I love the most, säger hon i presentationen på World Famous Tattoo Ink.

Dessa miniporträtt jag valt att lyfta fram är bara fragment av alla tävlande, som kan ställa upp med valfria tatueringar i de olika klasserna. Tatueringarna kan vara gamla eller nygjorda. Egentligen ska inte domarna ta hänsyn till när och hur bidraget tagits fram, men det går inte att bortse från att en större piece som tas fram på tre dagar väger lite tyngre. Åtminstone hos publiken.

Mellan uppvisningarna för domarna och Tattoo Art Catwalk bjöds vi på underhållning presentarat av den energifyllda estradören Lola Bonk. Det bjöds på country av den exentriske Fredrik Lundman känd från Idol, fakirshow signerad Damien och indie rock från The Factory Smokers, ett band med den beskrivande devisen; If Sex Pistols had existed in the 1930s, that´s pretty much what The Factory Smokers sounds like. Dessutom artister från Street Corner som målade live vid rökrutan.

Årets domarpanel

I årets domarpanel återfanns såklart Tumppi Nikulainen, grundaren av Stockholm Ink Bash. Till sin hjälp hade han Jens Bergström från Heavenly Ink i Åkersberga, med en 26 årig erfarenhet som tatuerare och Perdi, som i sju år drivit Kryptonite Tattoo i Göteborg.

En räcka helt fantastiska konstverk fick vi och juryn ta del av under dessa tre dagar. Alla vinnarna kan du ta del av på
Stockholm Ink Bash

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022