© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Försiktig start på Spring Beast 2021

Inför helgen 7-9 maj hade de väggar som skulle ingå i årets remake grundmålats med vit färg för att signalera starten på Spring Beast 2021. Det blev början på en remake utdragen över hela sommaren i likhet med förra året. Flera mindre arrangemang istället för en samlad och stor festival. Starten var lite trög och arrangemanget hade fundamentala organisatoriska brister. En del av målarna klagade medan andra accepterade och menade att det får man räkna med i dessa tider och när det sker i Stockholm.

2019 var senast en festival kunde arrangeras, men det hindrar inte entusiasterna, som kommer hit till denna subvärld och målar oavsett. De behöver ingen formell inbjudan. De är alltid välkomna att måla på utsidan eller det område som går under benämningen Big Bag. Snösätra är platsen som Gud glömde, men som några stollar med intresse för alternativ konst anekterade för sex år sedan och gjorde till en scen för graffiti och streetart. Fem välbesökta festivaler hann det bli innan pandemin satte punkt. Unikaboxen var med från början, men missade festivalerna 2016 och 2017. Ändå finns här en hyffsat övergripande dokumentation i Fem år med Snösätra - Graffiti Wall of Fame.

Inför remake 2021 fanns förhoppningen att restriktionerna skulle lätta och att det skulle gå att samordna någonting lite större, men tiden gick och några lättnader har vi ännu inte sett. Istället pratas det nu om en ökad risk och en muterad variant som är både mer smittsam och strängare. Helgen 13-14 maj gjordes i alla fall ett försök att arrangera en mindre sammankomst med en foodtruck, lite musik och omkring tio inbjudna konstnärer. Ingen annonsering utan publiken meddelades endast via den interna djungeltelegrafen. Arrangemanget följdes av ännu ett 12-13 juni och så kommer det fortsätta. En final är planerad till mitten av augusti. Formen för finalen är av naturliga skäl inte spikad.

Genom dessa mindre arrangemang kom årets remake igång och hoppets lampa tändes. Steg för steg började de grundade väggarna målas över.

Ett kärt återseende

Helt plötsligt så stod han bara där, min vän Jimmie Hall från Wallery Gallery. Galleriet och personen som injicerade streetart direkt in i mitt blod och skapade förutsättningar som gjort Unikaboxen till ett varumärke i subkulturen.

Det var verkligen ett kärt återseende och kul att höra att hans kreativitet och framåtanda fått näring trots pandemin och ändrade levnadsvanor. Nu när galleriverksamheten är on-hold är det fullt fokus på fastighetsförädling och han berättade om ett nytt spännande ännu hemligt projekt som kommer göra skillnad på många sätt enligt Jimmie.

-Det kommer bli på riktigt, inga kompromisser, du ska få se, sa han utan att avslöja några detaljer.

Memories 2017-2019 som publicerades här på Unikaboxen för drygt ett år sedan är en hyllning till Riddargatan 1 och Jimmies Wallery Gallery.

Det var även kul att växla några ord med ikonen Circle eller Patrik Malbeck som han egentligen heter. Mannen som tillsammans med Tarik Saleh skapade Fascinate i Bromsten 1989. 2015 efter mycket ståhej K-märktes graffitimålningen. En helt unik företeelse i ett Stockholm där nolltoleransen fortfarande är det enda som gäller i Stadshuset och där varje initiativ till alternativ offentlig konst motarbetas. Inklusive Snösätra Wall of Fame. Nyligen fick Kulturföreningen som samordnar verksamheterna i Snösätra besked från staden att galleriet, som varit en så lyckad satsning, inte längre får vara kvar. Anledningen sas vara att tillståndet avser ett upplag och ett galleri inte kan anses som en verksamhet som ryms inom denna beskrivning. Snacka om bokstavstroget byråkratstyre helt befriad från flexibilitet.

Idag är Patrik mer känd för sin tatueringsstudio i Sundbyberg och sin förmåga att sätta färg på mänsklig hud. När jag dokumenterade Ink Bash 2019 på Münchenbryggeriet var han en given del i domarpodiet. Det var kul att nu åter se honom med en sprayburk i handen, något jag inte var ensam om. Det är naturligt att denna ikon inom graffiti och streetart drar till sig allas uppmärksamhet. Nästan som en Zlatan i sin genre, som alla med självaktning inom subkulturen ville hälsa på och byta några ord med.

Jimmie och Patrik är gamla vänner och har gjort en hel del hyss tillsammans. För publiken är kanske de oljemålningar av Bruno Liljefors som taggats av Circle mest iögonfallande.

Ett helgerån enligt vissa och helt fantastiska enligt andra. Verket till vänster är hämtad från utställningen Re-Circle på Wallery Gallery 2018. Jimmie berättade att ett av hans tidigare förvärv av konst signerad Bruna Liljefors just nu bearbetas av Patrik, så projektet lever vidare.

Graffiti och graffitifestivaler utomhus är tämligen väderberoende och det såg länge ut som att lördagen skulle klara sig från regn. Men istället kom värsta skyfallet uppdelat på två omgångar, som översvämmade stor delar av Stockholm. Kan inte komma ihåg att jag upplevt något liknande i Sverige. Det såg ut som att Blåvalen på väggen i kurvan på området skrattade åt mänsklighetens tillkortakommande gentemot naturens krafter.

And The Show Will Go On

Nu hoppas vi på en lång och skön sommar som skapar förutsättningar för att iordningställa alla väggar i industriområdet. En hel del återstår och om utvecklingen med smittspridningen i landet fortsätter att gå åt rätt håll kanske vi alla kan träffas för en större sammankomst i slutet av sommaren.

När begränsningar i tid saknas och större arrangemang fortfarande inte är tillåtna, medför det vissa problem med övrig verksamhet i området. Framförallt uppstår tillgänglighetsproblem, både för konstnärerna och besökarna, när behovet av uppställningsplatser för de många lastbilar, som hanteras av lastbilsverkstaden, inte kan tillfredsställas på ett sätt som gagnar alla. Stundtals är hela gränden fylld. Tidigare hade verksamheten en naturlig uppställningsplats i den nu rivna delen. Nu ska allt samlas på samma ställen. Staden har satt upp skyltar som signalerar parkeringsförbud, men så länge inget fungerande alternativ finns och ingen uppföljning sker är det tämligen verkningslöst.

Om nu staden på allvar vill bevara Snösätra Graffiti Wall of Fame, som en turistattraktion och plats för alternativt skapande behöver man agera och agera på ett sätt som stöttar inte motverkar. Jag har tidigare skrivit om de utmaningar som intresseföreningen Kulturkvarter Snösätra brottas med. Galleriet och den verksamhet som bedrevs där var ett sätt att skapa trygghet i området och komma bort från Snösätras stämpling som ett tillhåll för kriminella. Nu när galleriverksamheten förbjudits av staden har utmaningarna åter ökat och verksamheter i gråzonen ökat.

Tar inte staden tag i detta och seriöst engagerar sig är vi snart tillbaka till ett anarkistiskt kaos, där internationellt omskrivna festivaler blir en omöjlighet att genomföra. Det är så synd att något så spännande och kreativt ska behöva kämpa ett tvåfrontskrig både mot bokstvstrogna byråkrater och kriminell verksamhet. Och detta parallellt med ett världskrig mot ett virus. Jag hoppas att några tar sitt förnuft tillfånga och att vi tillsammans kan hjälpas åt att åter sätta Snösätra på världskartan som ett spännande men tryggt område för alternativ konst och skapande.

Härom dagen träffade jag Mikael Rickman, ordförande i föreningen Kulturkvarter Snösätra. Han var ändå positiv och tyckte att ett samarbete med staden nu formaliserats. Det har bildats en tvärfunktionell arbetsgrupp med representanter från olika delar av staden som tillsammans med kulturföreningen och sakkunninga inom området lagt upp en plan för området. Ett första glädjande besked var att staden nu äntligen tar tag i och lovat följa upp parkeringsförbudet i gränden. En viktig förutsättning för att kunna bjuda in konstnärer till de omålade väggarna.

Vet att vi är några stycken som brinner för Snösätra, men det behövs ett övergripande stöd annars kommer till och med de mest inbitna etusiasterna tröttna. Mitt bidrag kan tyckas skralt, men hoppas att den dokumentation som jag skapar ändå tar sig utanför sfären av redan frälsta. I egenskap av ordförande i en konstföreningen har jag lyckats vända några blickar mot denna för några helt outforskade del av kultursverige. Johan [@ahlbom_photos], bilden ovan, jag och några till, gör så gått vi kan för att sprida en positiv bild av Snösätra och synliggöra verksamheten i sociala medier och på nätet. Johan är för övrigt riktigt duktig med sprayburken och visar allt oftare upp sin nya talang både här och där. Den biten har jag kvar även om jag testat lite.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021