© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2016
Tony Karlsson är den legendariske Leif-Ivans äldste son och medansvarig till förverkligandet av detta tempel för dyrkare av krom och lack.
Han tog emot mig och mina bilintresserade tonåringar i dörren och hälsade oss välkommen.
Bilen som sexobjekt
Här ryms inga bruksbilar. Detta är inga bilar som underlättar för människor att transportera sig frå A till B. Allt är snyggt, kammat och välvårdat.
- Detta är konstverk. Konstverk som skapades en gång på ett sätt som inte längre är möjligt, säger Tony.
Riktiga rariteter som bevarats och vårdats för att vi som går igång på krom och lack ska få ståpäls och drömma oss tillbaka till en tid före oljekriser och klimatmål. En tid när bilen var den optimala symbolen för framgång och rikedom. För många av dessa drömmare är hela 50-talet en symbol för ett bekymmersfritt leverne och det blir vanligare och vanligare att intresset för bilarna även drar med sig hela livsstilen.
Förstår att tidstypisk musik och en viss dresscode förhöjer upplevelsen, men hoppas samtidigt att det under ytan finns en mognad som radikalt skiljer sig från 50-talets trångsynthet och rädsla för det avvikande. Vill man, kan dessa bilar även föra tankarna till ett USA och ett 50-tal, inte fullt så glamoröst som nostalgin vill påskina. Ett USA med raslagar, segregation och lynchningar.
Jag har själv lätt för att bli nostalgisk och måla min egen uppväxt i rosenrött. I sig inte fel så länge man kan se framåt och bejaka en utveckling mot en bättre framtid. Det är heller aldrig fel att drömma sig bort och koppla bort vardagens utmaningar, för att sedan med nyvunnen energi åter anta dem. Att stiga in i detta tempel är för mig en sådan flykt in i en magisk värld. En drömmarnas värld och ett eldorado för en fotograf.
Kombinerat med accessoarer från förr
Hittade bland bilarna ett camping set helt i linje med det bord och stolar som alltid hängde med på min familjs bilutflykter när jag var liten.
Giftiga Kobror
Mustangen från 1968 nedan till höger är en sällsynt 428 GT Cobra Jet tillverkad i endast 1 236 exemplar. En av samtidens snabbaste bilar. 335 hästkrafter i original fick du ut från denna Cobra Jet V8 på 4,28 liter.
Inte utan att tankarna går till Steve McQueen och filmen Bullit från samma år som nästan kan betecknas som en reklamfilm för bilen. Bilen har alltid haft en betydelsefull roll i Hollywood. Dagens Fast & Furious filmer för traditionen vidare.
Dollargrin och The Big Three i Detroit
Buick eller Bjuck som jag uttalde namnet när jag var barn är ett av världens äldsta bilmärken. Företaget grundades 1899 i Detroit som Buick Auto-Vim and Power Company av den Skottlandsfödde David Dunbar Buick. Bilmärket blev på 50-talet tillsammans med Cadillac de två mest prestigefyllda Amerikanska varumärkena för lyx och flärd och skapade under 50- och 60-talet åtskilliga modeller som i Sverige fick epitet som Dollargrin eller Vrålåk.
19 maj 1903 ändrades namnet till Buick Motor Company och senare samma år togs företaget över av James H. Whiting som flyttade det till sin hemstad Flint.
Buick blev snabbt framgångsrikt, vilket delvis berodde på den patenterade stötstångsmotorn. De första bilarna hade tvåcylindriga motorer och det var först 1910 som den första fyrcylindriga motorn kom. Efter bara några år hade Buick blivit USA:s största biltillverkare. Med detta följde ekonomiska framgångar och en rad förvärv. 1908 bildade man General Motors som ett gemensam moderbolag för Buick och de andra förvärvade bolagen. Från början konkurrerade de olika GM-märkena med varandra. Genom att anpassa tillverkningen och marknadsföringen efter målgrupp upphörde den interna konkurrensen bilmärkena emmellan. Varje bilmärke vände sig till sin kategori köpare. Buick hamnade i kategori lyx och räknades som det näst mest prestigefyllda märket efter Cadillac. I viss mån en ställning som forfarande existerar.
Chevrolet var från början GM:s svar på den massproducerade T-forden och blev genom olika modeller med tiden omåttligt populär. 1958 presenterades modellen Impala, som var en lyxigare version av den tidigare Bel Air, nedan till höger.
The Big Three tog tidigt kontroll över den Amerikanska biltillverkningen och på senare tid även den globala. Endast ett fåtal mindre tillverkare lyckades behålla sin självständighet under 50-talet. Genom bildandet av American Motor Corporation 1954 gjöts hopp för några klassiska Amerikanska bilmärken. Hoppets släcktes redan på 60-talet för flertalet och idag är alla borta utom Jeep. Efter Chryslerkoncernens köp av AMC i slutet av 80-talet ingår nu Jeep i deras portfölj.
Ovan en karta över de klassiska Amerikanska bilmärkena och deras hemmahamnar.
Fabriksområdet i Tumba
Det hamras och skruvas i vartenda skjul på Finkmossvägen och skyltar skvallrar om att här finns det fler som har ett intresse för gamla bilar.
Även rostig plåt kan charma och väcka känslor.
Känslan av blod, svett och tårar. Ett liv för en sann bilentusiast, där allt annat måste försakas.
Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...
© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2016
|