En grupp styrelseledamöter från bostadsrättsföreningar i Mellansverige reste i slutet av mars 2012 ner till Småland för att besöka Electrolux och Balco. Resan som arrangeras av HSB Inköp i samarbete med sina ramavtalsleverantörer är populär. Syftet är att inspirera ledamöterna och samtidigt sprida kunskap om produkterna och leverantörerna.

Första stoppet var Electrolux och deras anläggning i Ljungby, som tillverkar tvättmaskiner.

Att få se tillverkningen på plats och informeras om rutiner för att säkerställa att alla detaljer fungerar innan maskinenerna är klara för leverans, skapar trygghet.

Leverantörernas regionala säljare fanns hela tiden med på resan för att skapa kontakter, liksom representanter från HSB Inköp.

Den moderna tvättstugan är något som är tämligen unikt för Sverige. Initierad av HSB redan på 20-talet och ett koncept som fortfarande håller, i synnerhet när det gäller allas vår strävan efter mindre miljöpåverkan och lägre energikostnader.

Efter Ljungby och Electrolux var det dags för Växjö och Balco.

Efter en kort busstur var det incheckning på Växjö stadshotell och en snabb uppfräschning inför kvällens lilla överraskning; teambuilding på Bergdala glasbruk med hyttsill och skönsång.

Hyttsill är en typisk Smålandsk företeelse, där maten (inte bara sill) tillagas i en nedkylningsugn. Ugnen som håller ungefär 300 grader används annars för att stegvis kyla ner glaset för att undvika sprickbildning.

En av glasblåsarna på bruket visade oss hur det går till när man blåser glas.

Den som ville fick prova på att blåsa.

Nästa morgon var det dags att åka till Balcos anläggning strax utanför stadskärnan.

Vi hälsades välkomna av Balcos Vd Michael Wickell som presenterade affärsidéen och företagets visioner.

Under rundvandringen fick vi följa ett projekt från ritbordet till den färdiga produkten.

Som alltid är det omsorgen kring detaljerna som skiljer agnarna från vetet. De små hjulen som glaspartierna vilar på syns inte ens i den färdiga konstruktionen, men blir högst kännbara om de kärvar.

Efter rundvandringen fick gruppen lite andlig spis genom Lisa Syrén, känd bland annat från radioprogrammen Karlavagnen och Ring så spelar vi. Lisa talade om lycka och glädje och gjorde det utifrån sina erfarenheter. Självupplevda och återberättade händelser från samtal med människor som bjudit på en smula av sin livssaga. Lisa samlar ihop dessa smulor och upplevelser och formar dem till en lyckokaka som värmer och gör gott. En lyckad och lite annorlunda avslutning på en rundvandring i en fabrik.

Lisa Syren 001 Lisa Syren 002 Lisa Syren 003

En värmande upplevelse och samtidigt en tankeställare till alla; Se till att din stund på jorden blir din. Slösa inte bort den.

Lisa Syren 004 Lisa Syren 005

Tack Lisa!

Lunch i personalmatsalen avslutade besöket hos Balco och sedan var det bara bussresan hem som återstod.

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012