800 utställare från 30 länder gör Nordbygg till en gigantisk mötesplats för människor i fastighetsbranchen. Folk från fastighetsbolag, byggherrar samt bygg- och installationsfirmor trängdes i montrarna för att ta del av den senaste tekniken.

En röd tråd som löpte genom hela mässan var energioptimering och hållbarhetstänk. Lösningar för förbättringsåtgärder i befintligt bestånd är då en viktig del. På Stockholmsmässans hemsida kan man läsa:

"Kampanjen Renovera Energismart riktar sig till ägare och förvaltare av flerbostadshus, och styrelser för bostadsrättsföreningar, och är ett samarbete mellan Boverket, Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Bakgrunden till satsningen är det nationella målet för energieffektivisering i bebyggelsen. Flerbostadshus och lokaler i Sverige står idag för hela 20 procent av energianvändningen. Enligt de nationella miljömålen ska energianvändningen i bebyggelsen halveras till år 2050."

Kreativiteten hos monterbyggarna imponerade och de konstnärliga installationerna i vissa montrar dominerade och kunde till och med i några fall överskugga produkterna.

Vad vore en mässa av den här kalibern utan ett ordentligt vattenhål. En oas att fly till och avsluta ett påbörjat samtal med en representant från någon av de 800 utställarna.

Electrolux Laundry Systems

En pedagogisk framställning presenterades i deras monter. Kan det bli tydligare?

"Bostäder och lokaler använder lika mycket energi som hela svenska industrin. Nästan en fjärdedel av befolkningen bor i miljonprogrammen, cirka 600 000 lägenheter är i akutbehov av renovering. Att upprusta miljonprogrammen är nödvändigt för att nå nationella mål för energiminskning. Det är samtidigt en av de bästa investeringar långsiktiga fastighetsägare kan göra."

Gemensamma tvättstugor kan utgöra en relativt stor del av byggnadens energianvändning. Gamla fastighetsmaskiner är ofta onödigt stora och drar mycket vatten och el. Idag kan du storleksanpassa fastighetsmaskinerna på ett helt annat sätt, läs mer på kampanjens hemsida. Där hittar du konkreta tips på åtgärder och inspirerande exempel.

Samarbetet med proffesionella kockar har lett till olika förbättringsåtgärder på spisar, ugnar och elektriska verktyg.

- Det är bara början, säger Bengt Högström på Electrolux.

Driftsekonomi och minimal miljöpåverkan vid produktion och i drift är naturligtvis prioriterat, men funktionen får aldrig komma på undantag. Att nu svenska kockar är delaktiga i utvecklingsarbetet gör att även vanliga hobbykockar får ta del av finesser som du annars bara hittar i proffsens kök.

Mosaic Sweden

Ett fräscht inslag på mässan var Mosaic Sweden och deras monter. När hjärnan formligen bubblade av cirkulationspumpar och värmeväxlare var det befriande att lyssna på argument för att vid en renovering inte glömma bort konstnärlig fägring och utsmyckning.

Byggnadens klimatskal

Det är viktigt att se över möjligheterna till energieffektivisering av byggnadens ytterhölje, det vill säga väggar, golv, tak och fönster. Klimatskalet är ofta inte lufttätt runt fönster och det finns stor potential till energieffektivisering vid renovering av ytterväggarna och yttertak, från Renovera Energismart

CREMAB erbjuder marknaden ett isolermaterial genom Isocell som både är effektivt och miljövänligt. Isocell är en organisk isolering som tillverkas av cellulosafibrer från återvunna dagstidningar. Cellulosaisolering isolerar ca 20-30% effektivare än traditionell mineralullsisolering*, mycket på grund av de enastående låga inre luftrörelserna (naturlig konvektion) i Cellulosan. Den konstanta värmeledningsförmågan är inte det enda speciella med Isocell cellulosaisolering. Med Isocell cellulosaisolering fyller du även de minsta av hål och springor i konstruktionen. Resultatet blir en isolering, fri från skarvar, glipor och köldbryggor, som formar sig efter konstruktionen.

*enligt uppgifter från cremab.se

Siemens kylskåp håller frukt och grönt fräscht dubbelt så länge

Riktigt goda smaker sitter i fräscha råvaror. Och hemligheten stavas kyla, och då rätt kyla för rätt råvara. För att bidra till att reducera matsvinnet och öka kunskapen om matförvaring presenterar Siemens nu nya kylskåp och frysar på Nordbygg. Kylskåpen är utrustade med funktioner för smart matförvaring som håller maten färsk dubbelt så länge jämfört med konventionella kylskåp. Utöver smart matförvaring har skåpen låg energiförbrukning och stilren design.

Text: Tilda Björkman, Siemens.

A klassade cirkulationspumpar från Wilo

Välj energieffektiva pumpar vid nyinvestering. En cirkulationspump med energiklass A kan spara 80 % av pumpenergin, står att läsa på Renovera Energismarts hemsida.

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2012