© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

I trettio år har Johan von Friedrich spridit Brasiliansk kultur och levnadsglädje i Stockholm. Redan som ung pojke fattade han tycke för brassekulture. Vid VM 1970 sattes åter Brasilien överst på fotbollens världskarta. Sista WM för Pelé och en bejublad introduktion av de nya stjärnorna Carlos AlbertoTostãoGersonRoberto Rivelino och Jairzinho. Turneringen dominerades helt av Brasilien. 1970 års urval anses vara Brasiliens bästa landslag genom tiderna och det bästa fotbollslaget alla kategorier. Pelé gjorde sitt fjärde VM-slutspel och ledde laget till seger i samtliga matcher. Vinsten i VM 1970 gjorde Pelé till en ikon, med tre vunna VM-titlar.

När denna fobollsfeber har sin kulmen är Johan åtta år och blir fullständigt hängiven Brassarnas jogo bonito - att kunna joxa vackert med trasan. Han var inte ensam, utan vi var många som härmade finter och låtsades vara någon av stjärnorna, när vi sparkade boll på den lokala grusplanen.

För Johan räckte det inte med fotbollen. Om de nu är så bra på fotboll måste de vara bra på att leva också, så han beger sig till Brasilien för att hitta vida doce och snabbt förstår han att i denna smältdegel finns allt man kan önska sig. Inte bara fotboll.

1988 träffar han den Brasilianska sångerskan Dalila i Stockholm. Sjutton år äldre än Johan blev hon en stor inspirationskälla genom sin bakgrund i den Brasilianska musikkulturen. Han blir hennes promotor i ett Stockholm som helt saknade förståelse för Brasiliansk musik.

I samband med Dalilas tragiska bortgång i en hjärtattack 2004 skrev Johan tillsammans med Eva Lundqvist en fin artikel i DN 2004-10-01.

Dalila var en unik artist med en röst som kunde flytta berg. Hon hade ett temperament som kunde få träden att tappa sina löv men samtidigt en värme som kunde få rosen att slå ut i den strängaste kyla. Hon var en unik människa som kanske aldrig fick sin fristad i det "annorlunda" Sverige. En unik människa som sade: "Det finns ingen här i Sverige som känner mig."

På en resa i Brasilien 1993 med vännen Johan Wikström beslöt sig de båda för att ändra förutsättningarna för Brasiliansk musik och musiker i Stockholm. Club Conceptet Bar Brasil Estocolmo bildades, en mobil Club som kunde dyka upp och skapa fest i olika lokaler. Genom Johans bakgrund som grafisk formgivare blev varumärket etablerat inte bara i den Brasilianska sfären utan blev en symbol för det exotiska i ett Stockholm som befann sig i ett transition state. Miltärkupperna i sydamerika; Brasilien 1964, Chile 1973 och Argentina 1976, skapade en flyktingvåg. Många sökte skydd i Europa och en del hamnade i Sverige. Det bildades föreningar och på 1980-talet såg de första sambaskolorna i Sverige ljuset. 1982 Samba de Souza (Stockholm) och Los Copihues (Göteborg), 1984 A Bunda (Malmö), 1986 Unidos do Samba (Stockholm) och 1987 Samba São Miguel (Mora, numera Uppsala). Det fanns med andra ord förutsättningar för Bar Brasil - A Casa do Samba. Första festen arrangerades oktober 1993 på Brygghuset vid Odenplan. 400 personer kom och sedan har det bara snurrat på. Det har blivit omkring 300 konserter och mer än 500 klubbkvällar under dessa trettio år. Dessutom 28 inomhuskarnevaler som idag lockar närmare 2 000 besökare.

Jag hittade Johan för fem år sedan i hans antikvariat på Själagårdsgatan i Gamla Stan. Året var 2018 och den 25e inomhuskarnevalen skulle hållas på Münchenbryggeriet. Jag hade hört talas om den och var intresserad av två biljetter till mig och min fru Ingela. Redan då fick vi till ett kreativt samtal. Vi hade mycket gemensamt trots att jag aldrig varit på andra sidan Atlanten, så jag förstod att vi skulle ses igen och inte bara på fest. Hans engagemang för Brasilien har inte gjort honom till miljardär, men rikedom kan värderas på olika sätt. När Uncle Eric kallade upp honom på scenen för att ta emot vännernas hyllningar stod det klart att hans rikedom består av kärlek. Kärlek kan du inte sätta in på banken, men med underhåll och hårt arbete kan den ta dig vart du vill. Johans kärlek till Brasilien, som började gro i den åttaårige pojkens hjärta, har omsorgsfullt bevarats och den har växt till en enorm skatt som idag kan delas med tiotusentals människor världen runt. Tack för att du delat den med mig Johan, Embaixador do Samba.

Några favoriter bland karnivalsaffischerna

Nedan några prov på Johans kreativitet när det gäller grafisk formgivning. Det har blivit många olika stilar genom åren. Du kan klicka på miniatyrerna för att se dem större i nytt fönster. Vill du ta del av alla affisherna, så har Johan lagt upp en sida på FB.

 

Att vilja och våga öppna dörren

Sambadrottningarna Vivianne Mulata (Karnevalsdrottning 2007), Lidiana Barros (Karnevalsdrottning 2012), Angela Parker (Karnevalsdrottning 2008) och Maristella (Karnevalsdrottning 1999), förstärkta med Motta Diamond, den Brasilianska stjärnan Dandan Firmo (Karnevalsdrottning 2017) och Filhos do Sambas egen drottning Lady Bombom, såg till att publiken blev danssugna och kom in i den rätta stämningen. Fler och fler klev upp på scenen och ville visa att de minsann också kunde.

Mestre Moralito är den som leder Filhos do Samba och otaliga är de gånger vi sammanstrålat under de år jag bevakat sambasfären i huvudstaden. I alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han tillhör fotfolket som kombinerar familjeliv och arbete med sitt brinnande intresse för samban. Tillsammans med Lady har de gjort många oförglömliga framträdanden.

Ända sedan slutet av 1970-talet* har det funnits människor i landet med ambitionen att bredda våra vyer och se världen. Redan 1978 startade Thomas Gylling Radio Västindien, som sedan ledde till Tropicipop och Mosquito. Eric Malm aka Uncle Eric blev en viktig samarbetspartner när Mosquito lämnade TV och blev en del av nöjesutbudet i Stockholm. Uncle Eric Entertainment registrerades 1997. 1986 öppnades skivbutiken Multi Kulti på St Paulsgatan på Södermalm av engelmannen Steve Roney. 2003 togs butiken över av den sedan 1990-talet anställde Magnus Sjögren aka DJ Multi Kulti. Magnus skapade magiska möten med främmande kulturer i sin skivbutik och jag var en trogen besökare. Genom Re:Orient Club fick fler ta del av hans skivsamling. Bosse Stenberg och Git Magnusson med sitt Mosebacke Etablissemang (1970-1999) har också varit en viktig del i att bredda nöjesutbudet i huvudstaden. En väldigt fin och omfattande minnesbok gavs ut 2010 på initiativ av Johan von Friedrich som var engagerad som grafisk formgivare för etablissemanget åren 1999-2010. Då hade Bosse & Git lämnat över till Conrad Nyquist (Idag på Scala) och Johan Wikner (Restaurang Pastis). Tillsammans med Bar Brasil anordnades återkommande klubb- och konsertkvällar i deras lokaler. Som en magisk medicinman har Johan i sin gärning lyckats att inte bara hämta inspiration från alla dessa visionärer, utan även generöst låtit alla på ett eller annat sätt bidra i ett gemensamt samarbete med mottot; att göra Stockholm större och lite mer inkluderande. Sedan 1998 har Carnaval de Estocolmo inte bara bjudit på Brasiliansk karnival utan inkluderat både Karibien genom Uncle Eric och genom DJ Multi Kulti (1998-2001) skapades ett globalt perspektiv. Thomas med sitt Mosquito tog aktiv del i karnevalen 2002 och har sedan varit med i den Karibiska delen tillsammans med Eric. Nätverket har med åren växt och fler har sedan hängt på och sannolikt är det just denna blandning som gjort Carnaval de Estocolmo så stort och älskat som det är idag. Har du aldrig deltagit bör du markera lördagen den 2 mars 2024 i din kalender. Biljetter finns redan nu ute till försäljning på Tickster.

*Naturligtvis har det funnits initiativ tidigare. Karl Gerhard, Monica Zetterlund och många, många andra har varit viktiga bidragsgivare i att bredda våra vyer, men detta är sett utifrån Johans perspektiv och ett Stockholm där han växte upp och var tonåring i på 1970-talet.

Tidigare publikationer med Bar Brasil här på unikaboxen.net

2018
2019
2020
2021
2022
2023