I trettio år har Johan von Friedrich spridit Brasiliansk kultur och levnadsglädje i Stockholm. Redan som ung pojke fattade han tycke för brassekulture. Vid VM 1970 sattes åter Brasilien överst på fotbollens världskarta. Sista WM för Pelé och en bejublad introduktion av de nya stjärnorna Carlos Alberto, Tostão, Gerson, Roberto Rivelino och Jairzinho. Turneringen dominerades helt av Brasilien. 1970 års urval anses vara Brasiliens bästa landslag genom tiderna och det bästa fotbollslaget alla kategorier. Pelé gjorde sitt fjärde VM-slutspel och ledde laget till seger i samtliga matcher. Vinsten i VM 1970 gjorde Pelé till en ikon, med tre vunna VM-titlar.
När denna fobollsfeber har sin kulmen är Johan åtta år och blir fullständigt hängiven Brassarnas jogo bonito - att kunna joxa vackert med trasan. Han var inte ensam, utan vi var många som härmade finter och låtsades vara någon av stjärnorna, när vi sparkade boll på den lokala grusplanen.
För Johan räckte det inte med fotbollen. Om de nu är så bra på fotboll måste de vara bra på att leva också, så han beger sig till Brasilien för att hitta vida doce och snabbt förstår han att i denna smältdegel finns allt man kan önska sig. Inte bara fotboll.
1988 träffar han den Brasilianska sångerskan Dalila i Stockholm. Sjutton år äldre än Johan blev hon en stor inspirationskälla genom sin bakgrund i den Brasilianska musikkulturen. Han blir hennes promotor i ett Stockholm som helt saknade förståelse för Brasiliansk musik.
I samband med Dalilas tragiska bortgång i en hjärtattack 2004 skrev Johan tillsammans med Eva Lundqvist en fin artikel i DN 2004-10-01.
Dalila var en unik artist med en röst som kunde flytta berg. Hon hade ett temperament som kunde få träden att tappa sina löv men samtidigt en värme som kunde få rosen att slå ut i den strängaste kyla. Hon var en unik människa som kanske aldrig fick sin fristad i det "annorlunda" Sverige. En unik människa som sade: "Det finns ingen här i Sverige som känner mig."
På en resa i Brasilien 1993 med vännen Johan Wikström beslöt sig de båda för att ändra förutsättningarna för Brasiliansk musik och musiker i Stockholm. Club Conceptet Bar Brasil Estocolmo bildades, en mobil Club som kunde dyka upp och skapa fest i olika lokaler. Genom Johans bakgrund som grafisk formgivare blev varumärket etablerat inte bara i den Brasilianska sfären utan blev en symbol för det exotiska i ett Stockholm som befann sig i ett transition state. Miltärkupperna i sydamerika; Brasilien 1964, Chile 1973 och Argentina 1976, skapade en flyktingvåg. Många sökte skydd i Europa och en del hamnade i Sverige. Det bildades föreningar och på 1980-talet såg de första sambaskolorna i Sverige ljuset. 1982 Samba de Souza (Stockholm) och Los Copihues (Göteborg), 1984 A Bunda (Malmö), 1986 Unidos do Samba (Stockholm) och 1987 Samba São Miguel (Mora, numera Uppsala). Det fanns med andra ord förutsättningar för Bar Brasil - A Casa do Samba. Första festen arrangerades oktober 1993 på Brygghuset vid Odenplan. 400 personer kom och sedan har det bara snurrat på. Det har blivit omkring 300 konserter och mer än 500 klubbkvällar under dessa trettio år. Dessutom 28 inomhuskarnevaler som idag lockar närmare 2 000 besökare.
Jag hittade Johan för fem år sedan i hans antikvariat på Själagårdsgatan i Gamla Stan. Året var 2018 och den 25e inomhuskarnevalen skulle hållas på Münchenbryggeriet. Jag hade hört talas om den och var intresserad av två biljetter till mig och min fru Ingela. Redan då fick vi till ett kreativt samtal. Vi hade mycket gemensamt trots att jag aldrig varit på andra sidan Atlanten, så jag förstod att vi skulle ses igen och inte bara på fest. Hans engagemang för Brasilien har inte gjort honom till miljardär, men rikedom kan värderas på olika sätt. När Uncle Eric kallade upp honom på scenen för att ta emot vännernas hyllningar stod det klart att hans rikedom består av kärlek. Kärlek kan du inte sätta in på banken, men med underhåll och hårt arbete kan den ta dig vart du vill. Johans kärlek till Brasilien, som började gro i den åttaårige pojkens hjärta, har omsorgsfullt bevarats och den har växt till en enorm skatt som idag kan delas med tiotusentals människor världen runt. Tack för att du delat den med mig Johan, Embaixador do Samba.
Några favoriter bland karnivalsaffischerna
Nedan några prov på Johans kreativitet när det gäller grafisk formgivning. Det har blivit många olika stilar genom åren. Du kan klicka på miniatyrerna för att se dem större i nytt fönster. Vill du ta del av alla affisherna, så har Johan lagt upp en sida på FB.