© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

En familjefest med mycket av allt

Gårdagens regn hade dragit vidare och Enghaveparken bjöd på härligt sommarväder. När jag kom fram pågick förberedelser och det bjöds på lite jazziga toner från scenen. Trots gårdagens lugna avslutning på Rio Bravo, kändes det i kroppen att detta var den tredje och sista dagen på Københavns Sommer Karneval. Dessutom ville jag ha lite energi kvar till bilresan hem till Stockholm, men det fanns aldrig någon tanke på att hoppa över finalen i Enghaveparken.

Jag älskar København och karnivalen har blivit något jag gärna återkommer till, men när jag läser om Danmarks och Nordeuropas största karnival, den i Aalborg, blir jag sugen på att prova den nästa år. Lite längre bort och lite mer planering, men med ett imponerande startfält och program. Med 25 000 deltagare i paraden kan jag bara föreställa mig antalet besökare. Låter gigantiskt.

Den går av stapeln runt Pingsten för att anknyta till en 500-årig tradition med att fira med en fest innan fastan. Kanske var det därför som Köpenhamnskarnivalen flyttades fram två veckor i år för att de inte skulle krocka.

När jag studerar bilderna från årets karneval ser jag att många från Københavns Sommer Karneval var där och det är ju svårt att vara på två ställen samtidigt. Bilden till vänster visar några av Köpenhamns drottningar i Aalborgs parad 2023. Bilden hämtad från aalborg.nu. Förberedelserna för 2025 års karneval är redan i full gång och bestämd till den 24 maj för den som vill börja planera. Kanske blir det en dubbel nästa år.

Avslutade i det Kubanska lägret

Brasilien har en dominerande ställning och många tänker på Rio när karneval nämns, men är egentligen något tämligen globalt och något som utvecklats över många århundraden, med rötter i antika festivaler och medeltida kristna traditioner. Den moderna karnevalen som vi känner den idag tog form under medeltiden i Europa och spred sig sedan över världen, anpassad och omformad i olika kulturer och sammanhang. Den tidigaste dokumenteringen av ordet karnival är från 1142.

Genom kolonialiseringen av Latinamerika och Karibien samt slavhandeln med Afrika fick fler möjlighet att påverka utformningen och innehållet. Eftersom de styrande kolonisatörerna efter hand förstod att dessa fester kunde utnyttjas för att dämpa upprorsandan i de ockuperade områdena, tilläts olika kulturyttringar. Till och med sådant som kunde utmana de kristna normerna. Med tiden har denna komplexa blandning av kulturella influenser och sociala strukturer skapat dessa olika karnevaler, med ett gemensamt syfte, att manifestera kärlek och glädje och ingjuta hopp.

Kuba var inget undantag, men efter revolutionen 1959, när Fidel Castro och hans kommunistiska regim tog makten, blev karnevalerna på Kuba föremål för statlig kontroll och reglering. De politiska och ekonomiska utmaningarna under kommunistiskt styre påverkade givetvis utformningen och begränsade friheten, men Kubanerna fortsatte att fira sina traditionella karnevalsfester, som idag är en viktig del av landets kulturella identitet samt något som lockar turister. Firandena i Santiago de Cuba och Havanna är särskilt framstående exempel på hur traditionerna har bevarats och anpassats över tid.

Dessa Danska Kubaner har sin hemvist i föreningen Salsa Cuba Events och tar varje tillfälle att visa upp sina färdigheter och fantastiska kostymer. Sammantaget förmedlar denna mångkulturella och gränsöverskridande karneval så mycket glädje och inspiration. Alla gamla och nya vänner som möter mig och delar med sig av sina erfarenheter och kärlek. Sånt smittar av sig och jag blir en bättre och lyckligare människa efter varje besök.

Tak og på gensyn!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024