© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Framflyttad Pingstkarneval

Istället för som tidigare anordna en årlig karneval i Pingsten, hade årets evenemang flyttats fram till den andra helgen i juni. Förra årets karneval var ganska kall och ruggig varför arrangörerna valde att senarelägga årets. Arrangemanget är ganska väderberoende. Tyvärr blev det som det så ofta blir i Skandinavien inte bättre i år. Väder är en nyckfull ingrediens, men värmen från deltagarna och den entusiastiska publiken går alltid att lita på. Trots regn och lite ruggiga vindar blev det en fantastisk uppvisning i konsten att ha roligt (dejligt) tillsammans. Maria Hviid Nielsen, lärare på Dansefællesskabet Blå Himmel (även Facebook) och ordförande i föreningen Københavns Karneval, som arrangerar och samordnar karnevalen, höjde megafonen när förberedelserna var klara och det blev dags att lämna Kongens Nytorv och paradera upp längs Strøget.

Parad på Strøget

Efter samling och repetitioner på Kongens Nytorv var det så dags för paraden längs den slingrande gågatan Strøget. Köpenhamns centrala pulsåder och turistmagnet. Nu skulle lördagsflanörer och turister få en uppvisning i hur danskarna manifesterar kärlek, glädje och gemenskap.

Det är inte som på 1980-talet när hela Köpenhamn dansade, men stämningen är fortfarande mycket god och flertalet av flanörerna stannade upp och lyfte sina smart phones, för att ta med sig hem, lite av den inspirerande glädjen och den villkorslösa kärleken.

Kultur och i synnerhet kulturyttringar av det här slaget är ett vaccine mot den våg av främlingsfientlighet och rädsla för det okända som just nu sköljer över Europa. Musik och dans förenar. Det märktes här och det märks överallt där engagerade entusiaster, volontärer och publik samlas för att taktfullt fira kärlek, fred och frihet.

Det var inte bara sambaskolor från Danmark och Sverige med Brasilianska förebilder som deltog i paraden. Mexikanska, Colombianska och Kubanska färgstarka kulturyttringar rymdes också i denna aptitliga och medryckande mix av dans och musik.

Och det finns ingen åldersgräns, varken uppåt eller nedåt. Detta är en fest för alla och alla är välkomna.

En massiv uppvisning från tolv dansskolor

 

Kärleksfullt i sambatakt

 

Återhämtning och show på Nytorv

Maria hälsade oss välkomna till den lilla scenen som ställts upp på Nytorv och showen kunde börja. Innan dansskorna skulle på igen fanns det ändå lite tid för återhämtning. Lite tid för mat och dryck och jag kunde få låna några av drottningarna för lite modellfotografering. Jag är så stolt över att jag än en gång fick förtroendet att plåta dessa uttrycksfulla skönheter.

På scenen löste de olika grupperna av varandra i en rasande fart och allt hann naturligtvis inte hamna i min kamera. Först ut efter Marias introduktion bjöds det på Mexikansk folkdansk med dansare iklädda klänningar i regnbågens alla färger.

Därefter:
Bafo do Mundo
Colombia Viva
Caporales
Marias egna dansstudio Blå Himmel
Vai! tillsammans med São Miguel från Sverige
Tropassinho
A Banda
och avslutningsvis EFI, Estilo Faixa International

Organisationen hade planerat en efterfest på Next House ute i Vesterbro. Jag åkte dit, men som vanligt alldeles för tidigt. Ingen av vännerna hade hunnit komma, så jag åkte till hotellet, där jag i baren träffade en gubbe från Norge i min ålder. Vi åkte sedan tillsammans in till city och till restaurant Rio Bravo, för att äta äkta Dansk husmanskost. Det blev en lite anorlunda efterfest, men vi hade väldigt trevligt och det hela ledde till en minimal baksmälla på söndagen. Vilket var skönt.

Improvisation under domstolsbyggnadens tak

Entrén till domstolsbyggnaden blev ett utmärkt skydd när regnet tilltog under kvällen. Där bjöds jag på taktfast improvisation och sensuell spontandans, som avslutning på en lång och intensiv dag.

 

Karnival i dagarna tre

Karnivalens höjdpunkt var givetvis lördagens parad på Strøget och showen på Nytorv, men föregicks av Lile Parad på fredagskvällen och avslutades på söndag med parader och uppvisning i Enghaveparken.

På föreningens hemsida fanns upplägget tydligt beskrivet, men jag var ändå lite vilsen när jag fredag eftermiddag efter incheckning på mitt hotell i Vesterbro promenerade upp mot Dronning Louises Bro. Dronning Louises Bro är en bro över sjöarna i centrala København. Den förenar Frederiksborggade i Indre By med NørrebrogadeNørrebro och skiljer Sortedamsøen i nordost från Peblingesøen i sydväst.

Efter en promenad på runt två kilometer kom jag fram till bron och försökte hitta något eller någon som jag kunde associera till samba och parad. Hade skickat ett textmeddelande till Maria redan vid fyra att jag var i stan och väntade svar från henne.

På en krog på Peblinge Dosering invid sjön hittade jag en liten grupp människor med en sambatrumma. De upplyste mig om att paraden skulle utgå från Sankt Hans Torv en bit därifrån och jag kunde slappna av och bara vänta. Hann med ett par pilsner på en trevlig bar innan Maria svarade på mitt meddelande: Vi er på Union på Nørrebro. Du er meget velkommen. Kl.19.00 går vi mini-parade til Dronning Louises Bro. Bagefter tilbage till Union. Nørre Allé 7.

Klicka länkarna nedan för att ta del av dokumentationen

Ta del av uppvärmningen Lile Parade vid Dronning Louises Bro med en liten förfest på Union och söndagens arrangemang i Enghaveparken.

Ta också gärna del av tidigare reportage från Copenhagen Carnival 2019, World Pride Copenhagen 2021 och Copenhagen Carnival 2023.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024