© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

DJ Bebulah featuring Kayo

För mycket Champagne (hur nu det är möjligt) kvällen innan, trötta fötter efter paraden och med en malande huvudvärk till stor del beroende av vätskebrist äntrade jag Champagnebaren och beställde en Ramlösa. DJ Bebulah hade fått fart på både anläggningen och besökarna. Tillsammans med Kayo byggde de upp stämningen. Det var trångt, intimt på samma sköna sätt som tidigare i paraden, men jag saknade min vän från Brasilien. Enligt personalen släpptes han inte in i parken på grund av sitt yvig och generösa beteende kvällarna innan. Lika bra kanske. Hade nog inte lyckats med att avhålla honom från Champagnen. Själv var jag fast besluten att hålla mig nykter, mingla, arbeta och dokumentera denna finalafton på Östermalms IP, utan darr på manchetten. Förhoppningsvis syns skillnanden på bilderna nedan både i omfång och kvalitet om du jämför med fredagens lite lätt rusiga bildreportage.

Lite Burlesque från scenen

Efter Champagnebaren och alla härliga och motiverade festprissar gick jag fram till stora scenen när det vankades avslutningsshow. Det blev både tuttar och fjädrar som på gamla goda tiden när burlesque var ett stående inslag en kväll i parken.

Dominika Skansen - C.U.M Clubwear

Dominika Skansen visade sedan upp utvalda kreationer från sin kollektion. Hon är en välkänd profil och designer i Stockholms klubbvärld med butik på Drottninggatan. Sexigt, fränt och utmanande i ett blixtrande tempo. En av modellerna berättade efteråt att de snabba klädbytena var en utmaning.

Några ord från arrangörerna

Traditionsenligt avtackades årets volontärer från scenen. Stockholm Prides festivalchef Christian Gerdes och ordförande Britta Davidsohn tackade även alla besökare för veckan som gått och lämnade över stafettpinnen till ordförande för West Pride Tasso Stafilidis och till EuroPride Göteborg.

Miss EuroPride 2018

Leo B och Wigstockholm höll som vanligt i Miss Pride. Pridepubliken hade under fredagskvällen tagit del av årets nominerade och röstat på sin favorit. Resultatet presenterades och Miss EuroPride 2018 blev skådespelaren Henrik Johansson. Han uppträdde med Anita Lindbloms schlagerdänga Sånt är livet, men är mer känd som en annan Anita, nämligen Anita Ekberg. I början av 2017 gjorde han ett bejublat framträdande på Boulevardteatern i föreställningen Jag är Anita Ekberg, som just Anita Ekberg. Ingen mindre än Christer Lindarw var prisutdelare när Henrik på lördagskvällen fick motta den eftertraktade kronan. Därefter fylldes scenen med dansare och sångare från Wallmans Salonger som stod för inramningen av finalshowen.

Conchita - ambassadör för Europride Vienna 2019

Bakom karaktären Conchita Wurst står Thomas Neuwirth, en artist och dragqueen från Österrike. Enligt uttalanden från honom själv skapades Conchita Wurst - den skäggiga damen med det kortklippta helskägget, som ett ställningstagande mot diskriminering och normtänkande.  Till rollfiguren skrev han en kortfattad biografi, där han bland annat är beskriver att Conchita föddes i Colombias berg men växte upp i Tyskland. En Kubansk väninna till honom gav henne namnet Conchita, medan Wurst kommer från uttrycket das ist Wurst, i betydelsen det är inget, har ingen betydelse och ska syfta på härkomst och utseende. Thomas förklarade även i en intervju att Conchita är spansk slang för vagina och Wurst är tysk slang för penis, vilket skapar ytterligare tyngd åt karaktärens artistnamn. Efter vinsten med Rise Like A Phoenix i 2014 års Eurovision Song Contest fick Conchita nästan kultstatus och blev en ny symbol för hbtq-rörelsen och en förebild för många dragqueens. Hans framträdande var mäktigt och hans röst rörde pridepubliken som fick en rejäl uppvärmning trots ett avskalat och naket framträdande utan gnistrande paletter och fotsid klänning.

-Jag ser med stor spänning fram emot att få komma tillbaka till Stockholm och uppträda inför EuroPride-publiken. Jag minns den kärlek, glädje och energi jag fick förra gången och  hoppas på en lika fantastisk kväll igen, sa Conchita inför sitt framträdande till Stockholm Pride.

Arrhult - syskonen Agnes och Abbey/Ava Arrhult med dansare

Syskonduon från Arvika slog igenom som låtskrivare till YouTubern, författare och dj:n Joakim Lundell 2017 med hiten All I Need. I en intervju på Popmuzic berättar de för sajtens grundare Johan Alexed om samarbetet och framtiden:

Joakim är signad till samma skivbolag (Ninetone Records) som vi är. Efter att han gjort mycket oseriös musik ett tag ville han börja om på nytt med ett mer moget projekt och det var då han frågade en producent vi jobbar med (Pontus Frisk) om vi ville hjälpa till på projektet. Vi klickade med Jocke och hans liv och det fanns så mycket att skriva om så därför kändes det så naturligt att börja skriva musik åt honom.

Deras musik och framträdandet känns seriöst, en smula svart och en kontrast till Wallmans glättiga Happy Pride. Den nyskrivna hiten 1999, en hyllning till Prince, är en liten ljusare poplåt mer tillgänglig och öppen för en bredare publik. Generellt låter duon bra tillsammans. Deras röster kombinerar och harmoniserar på ett fint sätt, något som tydligt kom fram i Monster, som blev min favorit och som jag antar syftar på Abbeys/Avas transsexuella resa.

Niello rappade mellan Wallmans framträdanden

Bakom artistnamnet Niello står skånepågen Niklas Grahn. Han har rappat sedan han var fjorton, spenderade tonåren i Jönköping och kom som tjugoåring till Stockholm där han släppte några låtar tillsammans med Rasmus Cantoreggi i duon Stockholm Boogie. Nu kör han solo även om han fick hjälp på pridescenen med både dans och sång. I en intervju i QX 12 juli 2013 berättar han för Ronny Larsson om sitt alter ego Niello:

– Niello är den snuskigare, mer flippade delen av mig. Jag försöker fömedla en frihetskänsla, att man kan göra vad man vill, både genom det visuella och i musiken. Det gör att folk har svårt att placera en i ett fack och det känns skönt. Hela min artistgrej är ett uttryck för sådant som jag hållit inne väldigt länge och som jag inte vågat göra. Jag har försökt att anpassa mig till andra, men nu när jag är 25 och har min solopryl känner jag att jag är trygg i mig själv och uttrycka mig som jag vill, uttalande låter lustigt nog nästan som en programförklaring för Stockholm Pride och något av en förutspående profetia.

Ionnalee - futuristisk synthpop

Jonna Lee kallar sig Ionnlee och släppte sitt första soloalbum 2007, men fick sitt internationella genombrott i projektet iamamiwhoami med Claes Björklund. Tillsammans skapade de audiovisuella serier och on line konserter på You Tube och från sin egna webbsida som väckte intresse världen över. Tidigare i vintras släppte hon ett album, Everyone Afraid to Be Forgotten, hennes första under artistnamnet Ionnalee, och gav sig ut på en ganska omfattande världsturné, där Europride Stockholm var ett av de Europeiska stoppen innan USA och Sydamerika. Showen är mystisk och konstig på ett befriande och lockande sätt. Hennes långa samarbete med det Japanska mode- och designföretaget Comme des Garçons skapar visuella förutsättningar genom att bidra till showen med harmoniserande scenkläder. Svårt att inte bli berörd på något vis.

Well done Wallmans

Den lättsamma tonen, feststämningen och glädjen över att finnas till får inte göra Pride till ett världsfrånvänt religiöst väckelsemöte där grunden och själva basen i arrangemanget glöms bort. För många är Pride högst angeläget som en del i kampen, men det behöver inte utesluta att det också är en fest där vi tillsammans firar framgångarna. Jag tycker att Wallmans deltagande i finalshowen var lyckad och förstärkte begreppet Happy Pride och glädjen av att vara tillsammans. Jag håller inte med dem som vill isolera hbtq-rörelsen och stänga ute ofrälse. Jag tror på tillsammans.

 

Alcazar - önskekonsert

Kvällen avslutades med en bejublad Allstar Alcazar konsert som verkligen satte P på denna första del av Europride 2018. Konserten fick ett alldeles eget reportage som du når genom att klicka bilden till höger...

Efter konserten blev det farväl, tack och några; -Vi ses nästa år, innan jag och två vänner avslutade natten på Donken med var sitt vegomeal och lite sammanfattning...Happy Pride!

 

 

Slut för denna gång, men vi ses snart igen - var rädda om varandra och inte för varandra!

Stay Tuned And Keep That Pride Feeling at unikaboxen.net

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018