© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Tre dagar i sambatakt

Tre fantastiska dagar med dans och musik. En orgie i Brasiliansk kultur, när Stockholm och Tyresö stod värd för årets S.E.S - Svenskt Encontro de Samba. Att samla Svensk sambakultur en helg och bjuda in utövare från hela landet, tillsammans med gäster från Brasilien, Kanada och Europa, är en ganska ny företeelse. Första S.E.S hölls i Göteborg den 19 augusti 2016 och därefter upprepades arrangemanget 2017 i Uppsala, 2018 i Malmö och 2019 i Eskilstuna innan pandemin satte punkt.

Arrangemanget i Stockholm, som var planerat till 2020, blev av förklarliga skäl uppskjutet och först nu i år kunde alla åter njuta av en Svensk Encontro de Samba enligt mottot att ena alla föreningar, som spelar och dansar Rio-samba i Sverige. Ha utbyten, inspirera varandra att göra något stort under hösten och därmed stärka Rio-Samban i Sverige. S.E.S är inget officiellt publikt arrangemang utan en sluten värld endast för utövare, Sambistas och Ritmistas. Det känns därför exklusivt och extra stort att jag och Unikaboxen fick förtroendet att delta. Det har jag Thomas Edmar att tacka för. Gjorde ett litet sccop i somras när Samba de Souza deltog på Karnevalen i Kärrtorp och sedan har vi haft lite kontakt. Bilden till höger är grundaren av Samba de Souza, Maria de Souza, som varit med från början och haft dansklasser sedan 1982 i Sverige. Hon och Thomas är ett äkta par och historiken är fint beskriven av Johan von FriedrichBar Brasils hemsida i samband med 30-års firandet av gruppen 2015. När inbjudan från Thomas damp ner blev jag glad och samtidigt lite bekymrad. Samma helg som Comic Con på Kistamässan. Ville inte missa något av arrangemangen, varför upplägget blev lite splittrat och jag missade söndagens final när alla de över 300 deltagarna (316 registrerade) visade upp ett gemensamt arrangemang de övat på. Kolla videon som Thomas filmade för att få en liten känsla av stämningen, hur mäktigt det var och hur kul det hade varit om jag kunnat vara med.

Jag har nu vidgat mina vyer och förstått att Samban och Brasiliansk kultur spritts runt om i Sverige vid ungefär samma tid i början av 1980-talet. Inte bara i Stockholmstrakten. Flera föreningar och förgrundsfigurer gör anspråk på att ha varit först med att starta olika initiativ och föreningar. Spelar mindre roll tycker jag, men vansinnigt spännande att träffa dessa pionjärer och diskutera hur allt utvecklats. Nely Huus, på bilden till vänster, brukar benämnas som Sveriges första riktiga Samba Queen. Idag en mogen kvinna med bestämda åsikter, som hon gärna luftar. Hon gillar äkta vara, som hon säger, och grinar illa när hon beskriver kroppsmodifiering med silikon. När jag bodde i Köpenhamn i början av 1980-talet var Pingstkarnevalen mitt första möte med samban och hur en karneval radikalt kunde förändra stämningen även i en Skandinavisk huvudstad. Då hade jag ingen aning om att det även i Sverige hade startats initiativ. Det tog lång tid och det var först inför Carnaval de Estocolmo 2018 när jag upptäckte Bar Brasil och Johan von Friedrich jag insåg hur stor och spridd den Brasilianska samban är. Till höger ser vi honom under lördagens Pagode tillsammans med sångaren Emerson Dias som flugits in från Rio till S.E.S 2022.

I Göteborg bildades i början av 1980-talet två ideella kulturföreningar, som fått stor påverkan på utvecklingen av sambakulturen i Sverige. 1982 bildades Los Copihues, för att bevara den Chilenska kulturen efter flytten till Sverige. Har sina rötter på Hammarkullen och har deltagit i Hammarkullenkarnevalen med både Chilensk folkdans och Latinamerikanska danser, men sedan 1985 är det samban som gäller. Idag har föreningen över 200 medlemmar. -Själen finns fortfarande kvar på Hammarkullen även om träningsverksamheten numer finns i Göteborgs centrum, berättar en av ledargestalterna Valentina Diaz, som inte var född när föreningen bildades. Bilden till vänster tillsammans med sin pappa Fernando Diaz, instruktör och ledare i föreningen. Självklart var de och föreningen representerade på S.E.S 2022. När tankarna om en Svensk Encontro de Samba började fanns Los Copihues med och deltog i arbetet för att låta denna samling för alla sambaskolor bli en återkommande verklighet och stod som en av värdföreningarna när Göteborg arrangerade första samlingen 2016.
-Det finns många sambaskolor i Sverige och man kan lära sig mycket av varandra, säger Valentina i en tidigare intervju.

1984 bildades den ideella kulturföreningen A Bunda ur den Svensk-Brasilianska föreningen i Göteborg. Sedan länge en av Europas främsta sambaskolor. Liksom de stora brasilianska sambaskolorna som paraderar i Riokarnevalen, är vi en öppen, ideell kulturförening där alla intresserade kan gå med och delta. Vi uppträder på karnevaler i Sverige och övriga Europa, och håller kontakten med sambans hemland genom att många av oss deltar i karnevaler i Brasilien eller uppträder med brasilianska musiker och dansare i Europa. Så beskriver de sig själva på sin hemsida. Namnet, som är Portugisiska och betyder rumpan (ändan), associerar många med sambans vickande rumpor och kroppsfixering. Detta är något som flera sambaskolor i Sverige inklusive A Bunda försöker komma bort ifrån, bredda synen på den Brasilianska kulturen och göra sambadansen tillgänglig för alla. Enligt föreningen kommer namnet från deras första större uppträdande i Köpenhamnskarnevalen 1984. De deltog som en liten svans i ändan av tåget efter den Danska gruppen A Banda.

S.E.S - Stockholmsteamet bakom årets samling bestod förutom Thomas och hans Samba de Souza av Alegria do samba, Samba Angels, Core of Culture och Akanni CCD Show.

Konceptet för årets S.E.S så som det löd i inbjudan: Vi ska lära oss en karnevalslåt från Rio, som vi sedan framför i en magnifik presentation på söndagens eftermiddag - Finalen! Fredag, registrering och fest, lördag workshops och fest, söndag genrep och final. 2022 års valda enredo: XANGÔ - SALGUEIRO 2019

Base Camp - Nybodaskolan

Centrum och Campus för denna encontro var Nybodaskolan. Här skedde registreringen fredag eftermiddag, där ledarna för varje grupp hämtade armband för identifiering och de speciellt framtagna tröjorna. Skolan bjöd också på sovsalar, duschrum och plats för frukost. Dessutom kunde intresserade ta del av Stickans trumshop i foajén.

Stig Löfholm är mannen bakom varumärket Swedish Percussion. När jag kom till skolan hade Stickan dukat upp ett helt smörgåsbord med trummor och han ville gärna beskriva för mig varför hans handgjorda trummor är bäst i världen.

-Det var när jag såg bristerna hos de instrument som användes av våra ritmistas jag började tillverka trummor och slagverk till sambaorkestrar, berättade han för mig. Han började själv trumma som tioåring och intresset tillsammans med passionen har sedan följt honom genom livet. Den 81 årige trumbyggmästaren har genom sina 30 år med enmansföretaget Swedish Percussion blivit en levande legend med produkter som signalerar yppersta kvalitet tillverkade med omsorg och yrkesskicklighet. 2021 gjorde Mitt i Järva ett besök i det skyddsrum i Tensta han hyr av Familjebostäder sedan 1990-talet. – Jag brukar ofta sitta och lira själv när jag får tid över. Det är min stora passion, berättar han i intervjun, där det också avslöjas att Stickan är aktiv i två olika Brasilianska grupper och med en grupp som spelar Boliviansk folkmusik.

I hans sortiment hittar du allt som behövs i en slagverksorkester. Från den stora Surdo och den lite mindre Repenique till den Brasilianska virveltrumman Caixa och den besynnerliga Cuíca som ska låta som en skrikande apa genom att du inne i trumman drar med en fuktig trasa på en träpinne fäst i trumskinnet. Han tillverkar också klockor, Chimes, Rocar, Pandeiro och Tamborim. Allt handgjort.

Han visade mig också två vanliga virveltrummor i trä. Makalöst vackra, välgjorda och med en fantastisk klangbild.

Tatiana Rosa

I olika lokaler i och runt Tyresö centrum höll 17 instruktörer från de deltagande grupperna dansklasser under lördagen för att fila på uttrycken och stegen inför söndagens final. Utöver detta hade de två gästinstruktörerna Adrianna Yanuziello och Tatiana Rosa sina klasser. På grund av min planering att bevaka både cosplayer i Kista och dansare i Tyresö var jag tvungen att begränsa mig och valde att delta på en lektion med Rioinstruktören Tati Rosa.

Tatiana föddes och växte upp i Rocinha, den största favelan i Brasilien, belägen i Rio de Janeiros södra zon mellan distrikten São Conrado och Gávea. Rocinha är byggd på en brant sluttning med utsikt över Rio. Hon började tidigt dansa i den lokala sambaskolan, Academicos da Rocinha. En skola som undervisar i Samba no Pé, direktöversatt till Svenska Samba på fötterna, en Brasiliansk solodans, så som vi känner samban från karnevaler, pagode och olika arrangemang med dansare i vackra och utmanande dräkter, men namnet knyter även an till det Svenska uttrycket Att stå med båda fötterna på jorden och inte glömma bort sitt ursprung. Kontakten med det Västafrikanska arvet och dansen som en kanal till dina förfäder skapar djup och tillsammans med dansens sexuella uttryck en känsla av frihet. I likhet med Pablo Guerreiro, en instruktör jag träffade tidigare i år, ville Tati få deltagarna att förstå hur viktigt det är att själ och hjärta är med. Att dansa Samba no Pé med engagemang och stolthet är ett sätt att uttrycka sin frihet. Frihet från all form av slaveri och begränsningar. Att dansa samba ger dig en identitet där du kan strunta i begränsande normer och bara ge dig hän. Alla får vara med och känna sig fri och sexig, oavsett ålder, kön eller etnicitet.

2017 hade Tati tagit sig till den förnämsta gruppen av dansare i skolan, Ala de Passistas. I år till Karnevalen i Rio korades hon till trummornas drottning, Rainha de Bateria da Acadêmicos da Rocinha.

Tack till alla

Ett härligt tillfälle som breddade mitt nätverk och gav mig möjligheten att bjuda in fler till Unikaboxen.net.

Nedan några korta klipp från Pagode fredag och lördag kväll

 

Pagode betyder i princip fest, men där musiken och dansen står i centrum. Ganska mycket som ett knytkalas. Kan du spela tar du med dig ditt instrument och ansluter dig till jammet. Scenen kan vara mer eller mindre förberedd, men ska helst bestå av ett långbord som musikerna kan samlas kring och som dansarna kan dansa runt. Både fredagens och lördagens Pagode var väl förberedda med ljudtekniker och en ordentlig ljudanläggning.

Nu blev det naturligtvis lite extra eftersom nästan hela Samba-Sverige var samlat på ett och samma ställe. Tidigare har jag bara besökt mindre arrangemang som Halloweenfesten på Lilla Wien. Om jag får förtroendet att delta även nästa år, när S.E.S arrangeras i Uppsala, ska jag vara mer förberedd, så jag kan vara med på finalen med hela gänget. Men först är det karnevalen i Münchenbryggeriet den 25 mars. Ett absolut måste.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022