© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

En taktfast tillställning

Sambaskolorna Maravilha do Samba och Samba São Miguel stod som värdar för årets S.E.S i Uppsala. Tre dagar i sambatakt som avslutades med en magnefik uppvisning på V-Dala Nation. Det var en stor ära för mig och Unikaboxen att för andra året i rad delta på detta fantastiska arrangemang. Förra årets reportage från S.E.S Stockholm beskriver lite bakgrunden och konventets historia. Årets sammankomst, den sjätte i ordningen, lockade 250 engagerade sambistas förutom gästinstruktörerna från Brasilien, musiker och sångare. Det var inte bara representanter från de Svenska sambaskolorna som deltog. Eventet börjar bli känt i Europa, så i år träffade jag, förutom bekanta från Köpenhamn, även representanter från London School of Samba, som berättade om deras karneval, Notting Hill Carnival, världens näst största efter den i Rio.

Encontro är Portugisiska och betyder mer eller mindre möte. Encontro de Samba blir då ett möte med Samban, för Samban och för människor engagerade i den Brasilianska nationaldansen. Mötet har också varje år ett konkret mål. Målet är att lära sig en enredo, från en Brasiliansk karneval. En musikalisk ensamble med sång, musik, dans och de obligatoriska trummorna, som presenteras som en enhet. Till årets enredo valdes É segredo! från 2010 med Unidos da Tijuca. Vill du höra originalet finns en inspelning på You Tube. I mitten av september presenterade organisationen S.E.S årets enredo. Så fort nyheten släppts var det dags att börja öva och skapa koreografi. Allt skulle sedan under lördagen sammanställas. I en mängd olika workshops och med hjälp av alla duktiga instruktörer från de deltagande sambaskolorna, tillsammans med Mayara Santos och Mauro Jorge från Brasilien, skapades förutsättningarna för söndagens framförande. Dansklasserna höll till på Uppsala Danscenter och workshops för ritmistas hölls i lokaler på Fyrisskolan och Sverkerskolan.

Förutom värdarna för årets S.E.S Maravilha do Samba och Samba São Miguel består organisationen av:

S.E.S är inte bara att lära sig och framföra en enredo. S.E.S är erfarenhetsutbyte, inspiration och skapar utmärkta förutsättningar för utveckling och kunskapsspridning. Lägg sedan till det underbara med att festa med sambistas och konceptet blir svårslaget. Verkar det lockande tycker jag att du ska söka upp närmaste Sambaskola, börja dansa och sedan delta på S.E.S 2024 i Malmö.

Pagode, DJ och Show

Lördagen avslutades med en hejdundrande fest för alla deltagarna på Interpool i centrala Uppsala. En som sällan missar en brasse-fest är Johan von Friedrich, mannen bakom Bar Brasil.

Evenemangsbyrån Bar Brasil fyller 30 i år och det har firats under hela året, men den stora festen med extra allt kommer ske nu i november på Biblioteket. Självklart passade Johan på att marknadsföra evenemanget en dag som denna när familjen var samlad.

Lidiana från Akanni CCD i Stockholm hjälpte till.

Efter en intensiv dag med träning och fredagens välkomstfest var det dags för ett mer uppstyrt program med DJ och sambashower där ritmistas och dansare gavs möjlighet att visa upp sig. Arrangörsteamet hade tagit till sig av den feedback som kommit in från tidigare år och ville nu bjuda på en rejäl och välbalanserad underhållning. Fredagens festande och brist på sömn hade satt sina spår och som vanligt kom jag till festlokalen alldeles för tidigt. Jag följde programmet och var på plats redan strax efter 18 för att käka lite. Eftersom öppen Pagode var annonserad till 19 tänkte jag att det blir nog lagom, men de flesta hade nog läst att kvällens underhållning börjar 22, för det var tämligen lugnt fram till tio. Sen blev det party och några riktigt läckra framträdanden från värdarna av årets S.E.S.

Uppvisning av Samba São Miguel

 

 

Uppvisning av Maravilha do Samba

 

 

Grande Finale på V-Dala Nation

10:30 på söndagsmorgonen var det uppsamling på V-Dala Nation för soundcheck och uppvärmning. Deltagare och instruktörer finslipade trumarrangemangen och koreografin inför uppvisningen.

Klockan 13 efter en behövlig lunch var det dags för Grande Finale. En av nyckelpersonerna var givetvis Claudio Altamirano, Mestre de Batteria Maravilha do Samba. Till höger stolt poserande med sonen.

En annan nyckelperson för att allt skulle funka och gå i takt var naturligtvis Andreas Björk från Samba São Miguel. Ett energiknippe och dirigent utan motstycke, som inte lämnar något åt slumpen.

Tillsammans skapade de med alla andra sambistas en oförglömlig upplevelse på V-Dala Nation. Mina filmer och bilder hoppas jag ska spegla något av den känsla jag upplevde där på plats. En mäktig upplevelse som sitter kvar länge. Stort tack till er alla för att jag fick vara med och gästa denna exklusiva skara. Min förhoppning är att jag får förtroendet även i Malmö nästa år.

Med tröjorna på och fullt fokus

 

 

En enorm känsla och mäktig upplevelse

 

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023