© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017
Tiden är rätt och publiken är mogen
Huge är het och streetart blir nyckeln till att släppa in graffitin på museum, auktioner och gallerier, samtidigt som begreppet klotter mer och mer börjar suddas ut. Graffiti ingår i en konstform, en rörelse, en -ism som omfattar alla uttrycksmedel och påverkar alla som arbetar med skapande verksamhet. En grupp vi ibland lite nedsättande benämner som konstnärer och på fester frågar; - men vad jobbar du med?
Konstnärer är för ett samhälle lite som Formel 1 var och kanske fortfarande är för utvecklingen av vardagsbilismen. Båda kräver resurser, villigt riskkapital och en publik som fascineras och i slutändan bidrar med sina pengar genom att värdesätta design, säkerhet, status eller annat i slutprodukten. Modernismens konstnärer som vid förra sekelskiftet visade upp bilder och installationer vars mening och syfte var svårt att ta till sig skapade ändå ett ifrågasättande. Marcel Duchamp presenterade 1919 sin första assisted readymade, ett massfabricerat föremål med ett begränsat tillägg. Föremålet var ett vykort föreställande Leonardo da Vincis målning av Mona Lisa och tillägget var en mustasch och ett skägg ritat med blyerts samt en titel; L.H.O.O.Q. Bokstäverna uttalade bildar meningen Elle a chaude au cul, vilket betyder ungefär hon är het i baken eller modernt uttryckt hon är kåt. Var detta bara en vulgär fras för att skapa uppmärksamhet eller var detta ett inlägg i debatten om kvinnans fri- och rättigheter i ett samhälle som ännu inte hade infört kvinnlig rösträtt*.
Modernism är enligt Wikipedia; en kulturell rörelse inom västerländsk kultur på det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet synlig inom konst, arkitektur, musik och litteratur. På den mest grundläggande nivån kan modernism beskrivas som ett experimenterande av den mänskliga upplevelsen och graden av självmedvetenhet, karakteriserad av avvikelser från samhällets normer.
Den Amerikanska filosofen Marshall Berman beskriver 1988 hur Modernismen uppmanade till en omvärdering av varje aspekt inom existensen, från handel till filosofi, med målet att hitta det som höll tillbaka social utveckling och att ersätta detta med nya, progressiva och därför bättre, sätt att uppnå hög grad av självmedvetenhet i upplevelsen:
In the twentieth century, the social processes that bring this maelstrom into being, and keep it in a state of perpetual becoming, have come to be called 'modernization'. These world-historical processes have nourished an amazing variety of visions and ideas that aim to make men and women the subjects as well as the objects of modernization, to give them the power to change the world that is changing them, to make their way through the maelstrom and make it their own. Over the past century, these visions and values have come to be loosely grouped together under the name of 'modernism'.
Även om Hip Hop, Graffiti och Streetart är begrepp som sammanfattar en stil, en rörelse, som har något gemensamt och som betytt oerhört mycket för hela konstscenen, ser jag det ändå som en fortsättning och ett resultat av Modernismen. Inte för att marginalisera, utan snarare för att ge tyngd och acceptans hos tvivlarna. Tvivlarna finns och kommer alltid att finnas. Problemet är när tvivlarna kontrollerar merparten av resurserna. Väldigt få konstnärer har egen ekonomisk tyngd att bryta normer och skapa acceptans. De allra flesta kan inte se sambandet mellan ekonomin i skapandet och värdet på det som producerats. Till och med en mogen Duchamp hade säkert häpnat över värdet på ett av sina alster, som nyligen såldes på Sotheby's i Paris. Den 22 oktober meddelade The Guardian att en mustaschprydd Mona Lisa av Duchamp såldes på Sotheby's i Paris för 750 000 dollar. Det var dessutom en variant från 1964 av konstnären och inte originalet från 1919.
Att publiken betalar skapar acceptans, men vägen dit kräver orädda och villiga mecenater, som med tro och personligt ekonomiskt engagemang visar vägen och stöttar konstnärerna. För Streetart i Sverige är Jimmie Hall en sådan mecenat, som genom högt spel och ett stort mått av jävlar annama ändrat förutsättningarna för Svenska konstnärer inom Streetart. Genom webbgalleriet Wallery och samarbetet med internationellt erkända konstnärer och produktionsbolag har han skapat en plattform för konstarten. En plattform som den 8 november fysiskt formaliserades genom galleriet på Riddargatan 1, ett stenkast från Svampen och etablissemangent på Stureplan.
*kvinnlig rösträtt infördes i Frankrike 1944
När drömmar blir verklighet
Wallery startade för fyra år sedan, men idén om att använda streetart i ett större perspektiv föddes redan i pojkrummet hemma hos familjen, berättade Jimmies Mamma; - Det här har han drömt om sedan han var liten, det är inte utan att jag blir rörd när jag tänker på det, berättade hon för mig när vi stod där på invigningskvällen, mitt i den drömmen, omgivna av imponerade konstnärer och fans, som kommit för att se med egna ögon att drömmen nu blivit verklighet.
Ett målmedvetet handlande och massor av uppoffringar har tagit Wallery till Stureplan och skapat den där plattformen som Jimmie länge drömt om. Det är ingen tillfällighet att Wallery och Jimmie Hall blev delaktig i den internationella satsningen Magic City och var med och utformade Stockholmseditionen tillsammans med Christoph Scholtz, vd för SC Exhibition, och hans team. - Hur gick detta till? frågade jag honom. - Jag bokade en biljett och flög ner till Tyskland när jag fick höra talas om detta och fick träffa Christoph och de andra i teamet, resten var enkelt, jag visste vad jag kunde erbjuda, sa han så där självsäkert och måmedvetet utan att verka självgod som är typiskt för honom. En egenskap som få besitter, men blivit ett signum och en bild av Jimmie som vuxit fram efter våra möten.
Jag träffade Jimmie första gången i somras när Stockholm Street Festival besökte Kungsträdgården. Det var bara ett arrangemang för att synliggöra Streetart och ambitionerna med Wallery. Tidigare under vintern uppmärksammades ett projekt i media, som skapade rubriker och fick konstvärlden att lyfta på ögonbrynen. I DI kunde man den 16 mars läsa en artikel av Johannes Karlsson:
Tillsammans med den välkände gatukonstnären Circle, som är den enda svenska graffitimålare som fått ett verk k-märkt, arrangerade Jimmie Hall ett för många magstarkt experiment i januari. Då målades ett verk från konstnären Bruno Liljefors, värd ungefär 280.000 kronor, över med graffiti.
”Allt Circle sätter sin graffiti på tycker han blir bättre, snyggare och vackrare. Och jag håller med. Men många äldre herrar som jag har pratat med, särskilt inom advokatbranschen, vågar inte tro att det var en äkta Liljefors-tavla. De blir förskräckta”‚ säger Jimmie Hall.
Han menar att det är genom just denna konflikt som riktig konst skapas.
Själv kan jag inte, åter igen, låta bli att tänka på Duchamp. För det geniala, för ifrågasättandet och för Graffitin som en naturlig utveckling av Modernismen i en tid då vi mer än någonsin behöver den. Vad är konst? Den ständiga frågan. Om jag ställt den till Jimmie hade han säkert svarat med ett rappt;
Det marknaden vill ha och marknaden går att påverka!
Det Johannes Karlsson refererar till när han beskriver Circle, som den enda graffitikonstnären som fått ett verk K-märkt, är den vägg som Circle och Tarik gjorde under några sommarveckor 1989 på en industrilokal i Bromsten. Fascinate blev en milstolpe för Svensk graffiti och december 2015 skrevs ett rivningsförbud in i detaljplanen. Det betyder att även om industrilokalen rivs ska väggen bevaras och synliggöras för kommande generationer.
Daniel Fahlström är Huge
Valet av Huge är naturligtvis inte någon slump utan ett led i den kampanj som Jimmie driver för att påverka marknaden. Daniels medverkan i Magic City är en del. Första konstnären att visa upp sin konst på det första renodlade Streetartgalleriet i Stockholm en annan.
Att sedan Daniel genom sin yrkesmässiga verksamhet med allehanda dekorationer är naturligt lämpad för att anpassa sin Helium Style till olika storlekar och olika material gör honom inte mindre lämpad direkt. Symboliken med ballongerna passar också perfekt in i hela marknadsföringstänket och något som enkelt går att applicera. Särskilt tydligt blir det i Jimmies favorit Helium Style. Konstverket skymtar vid sidan av de nöjda kvinnorna nedan, men också i slutet av reportaget.
Precis som Jimmie vill att Graffitin ska lämna gatan och komma in i värmen lämnar Daniels ballonger väggen och de lite taffliga tagsen. Ut i det okända för att utmana, glädja och skrämma. Bli delaktig i ett större sammanhang. Synliggöras och accepteras.
Det blev till en symbolisk handling när en av heliumballongerna som satts upp för att dekorera galleriet både interiört och exteriört slet sig från sina bojor, lyfte och stack iväg över hustaken. Jag lyckades fånga detta H på sin alldeles egna mission för att tala om för världen att idag har ett gallerie fötts. Inte vilket gallerie som helst, utan Wallery, The Weburban Street Art Gallery.
Kända ansikten blandades med nya
Den här världen är relativt ny för mig, men jag har redan skaffat mig några kontakter. Vill inte kalla dem för vänner än, men det är människor som bjuder mycket på sig själva och föder mig med idéer och energi. Det är engagemanget och en sorts övergripande sammanhållning och kärlek som lockar mig och gjort att jag dras till denna ibland ganska ljusskygga del av samhället. De allra flesta har vanliga jobb och skapandet med sprejburkar sker på uppdrag eller bara som en kanal för att frigöra sig från tankar eller förverkliga idéer. Inte helt olikt mitt sätt att publicera mina tankar här på UNIKABOXEN.NET. Vi har mycket gemensamt och därför blir det alltid roliga samtal som tar oss vidare. Jag skriver oss i en förhoppning att även jag bidrar. Inte bara som någon som dokumenterar det jag upplever utan även är med och påverkar. Publiken, fansen är viktiga. Det är i dem som artisterna kan spegla sig och utvecklas, men hoppas samtidigt att UNIKABOXEN.NET ska vara lite mer än en fanpage.
Fick ett givande samtal med Jessica Frick, kultursamordnare i Karlstads kommun och promotor för Art Scape Värmland 2017. Ännu en av dessa orädda och drivande personer som vågar satsa på och uppmuntra något som ligger lite utanför den traditionella normen.
Artscape is a nonprofit organisation that seeks to inspire people and promote public art for everyone. We believe that the dominance of the advertising boards in the modern cityscape needs to be challenged. Great art shouldn't be confined to only galleries and museums!
We are always working on new exciting projects that will explore the possibilities of street art in the modern urban environment...Artscape keep pushing the boundaries thanks to the hard work and generosity shown by our team, our sponsors, the artists and our collaborative partners, så står det på deras hemsida.
I somras var jag och mina barn på besök i Göteborg och tog del av fragment från allt det som skapades genom Artscape 2016. Det blev ett reportage som jag kallade The Westcoast Experience. 2017 flyttade Artscape till Värmland. I tio Värmländska kommuner skapade 29 konstnärer 35 unika och permanenta verk. 25 av dessa blev storskaliga muralmålningar och fyra av konstnärerna var lokala förmågor från Värmland. Jessica ville framförallt lyfta fram en av dessa, Henric Thåg @h.thag, som hon tyckte att Jimmie och Wallery skulle titta lite extra på.
Helium Style - Konstverket
Toaletten en upplevelse i sig
Upplevelsen fulländades genom den superpimpade toaletten signerad Oliw87. Kanske står han på tur för nästa vernissage/utställning?
© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017
Also join UNIKABOXEN.NET @instagram @facebook
Instagram skapar förutsättningar
Vill du engagera dig i konstformen och hålla dig uppdaterad delar UNIKABOXEN.NET gärna med sig av konton som visar bredden och vidden av rörelsen.