© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2013

VM-kval mot Tyskland den 15 oktober 2013. En av Sveriges många viktiga matcher för att nå den åtråvärda biljetten till fotbollsfesten i Rio 2014.

Innan matchen fanns ett litet hopp om att kanske avgöra redan här och slippa vara nervösa inför lottningen och den stundande fighten mellan de andra grupptvåorna.

Hoppet fanns och det var inget fel på inställningen hos de Svenska supportrarna, trots att frälsaren från Malmö, vår egen Riddare av den Runda Bollen, Zlatan, inte spelande.

Min fascination för fotboll är starkt begränsad och de gånger jag sett fotboll live är lätträknade. Här fick jag möjligheten att tack vare en vän, hamna mitt i lejonkulan. Då tackar jag inte nej.

Friends Arena är magnefik. En riktig bakelse för fotbollsälskare. En nästan svindlande känsla inföll hos mig när vi tillslut kunde slå oss ner på våra platser, högt upp ovanför en av hörnflaggorna, med en bra vy över hela planen.

Friends Arena är Nordens största inomhusarena för fotboll och andra evenemang med plats för
50 000 sittande åskådare. Vid en konsert med ståplatser rymmer arenan 65 000 betalande besökare. En multiarena i mastodontformat, mätt med våra mått, som kostade nästan
3 miljarder att bygga.

Prioriteringar är alltid svårt och det är inte alltid relevant med jämförelser, men det ligger nära tillhands att tankarna far iväg till våra ungdomar och behovet av vanliga gymnastiksalar. Hur många gymnastiksalar får man för 3 miljarder?

Klart att det inte går att tänka så. Vi kan inte spela VM-kval i en gymnastikhall. Vi behöver vår tids Colloseum. Ju större desto bättre, så vi alla kan känna stolthet och den där svindlande känslan av samhörighet.

Heja Sverige friskt humör!

 

Både innan och under matchen var det omöjligt att inte ryckas med av den uppsluppna stämningen och hoppet om en Svensk seger.

Lite masspsykos. Jag hänger gärna med och hurrar, men har lite svårt för att bua åt motståndarna. Är nog lite för insnöad när det gäller rättvisa och må den bästa vinna.

Jag blir lite orolig för de som tar striden på planen personligt och mår dåligt när deras lag förlorar.

Att spelarna tar striden på blodigt allvar förstår jag och något som jag förväntar mig. Det är deras jobb och de får en hygglig slant för det, men att fans på läktaren och supportrar hemma i TV-soffan lider så mycket efter en tung förlust att de måste sjukskriva sig tycker jag är märkligt.

Hatet mot motståndare är också en märklig företeelse. Fullständigt respektlöst och helt oacceptabelt i alla andra sammanhang, men helt ok när det gäller fotboll och vissa andra lagsporter.

 

Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas målbur. Kontakt mellan hand och boll är inte tillåten, undantaget målvakten vars uppgift är att skydda målet och som får använda händerna inom straffområdet framför eget mål. Den vanligaste formen av fotboll spelas med en målvakt och tio utespelare i vardera laget.

Matcherna spelas normalt i 2 halvlekar på 45 minuter vardera med en halvtidspaus emellan. Det lag som gjort flest målmatchen är slut har vunnit. Om lagen har gjort lika många mål när matchen är över blir resultatet oavgjort. I vissa turneringar, till exempel utslagningsturneringar, tillåts inte oavgjorda resultat och för att få ett avgörande tillgrips förlängning, straffsparksläggning eller omspel.

Fotboll benämns ofta som världens populäraste sport. Enligt internationella fotbollförbundet Fifa spelar drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll regelbundet. Fotbolls-VM som arrangeras vart fjärde år är det mest beskådade sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 beräknas ha setts av 715 miljoner människor världen över.

(Lite information från Wikipedia om någon mot förmodan inte känner till sporten)

 


Hur gick det i matchen då?

Sverige tog ledningen med 1-0 genom Tobias Hysén efter en snygg passning från Sebastian Larsson. Efter en lång tysk dominans slår Alexander Kacaniklic in 2-0 på ett smart inlägg från Kim Källström. Helt otroligt. Alla står upp och skriker. Några minuter innan pausvilan får Özil ett läge och missar inte den chansen. 2-1 och halvlek. Det är ändå glädje på läktaren. Sverige hade i första halvlek två skott på mål och fick utdelning på bägge. I andra halvlek fortsätter den tyska dominansen och Sverige börjar få det tungt. 2-2 kommer genom Mario Götze och kort därefter 2-3 av André Schürrle efter en felpass av Per Nilsson. Efter 2-4 av samme Schürrle börjar huvudena hänga på de Svenska supportrarna, men då smäller Tobias Hysén till på halvvolley efter en frispark och hoppet tänds på nytt. Ett otroligt snyggt mål och 3-4. I 76:e minuten punkterar Schürrle matchen med sitt tredje mål och matchen slutar 3-5 till Tyskland.

Ingen vet var fotbollen ursprungligen kommer ifrån. Arkeologer har dock hittat tecken på att fotbollen utövades i Kina redan på 300-talet före Kristus. På den tiden spelade människor, som idag, i två lag och hade två mål (nät uppspända mellan bambustänger). Bollen var tillverkad av läder och fylld med fjädrar eller liknande.

Att kung Filip den långe utfärdade ett förbud mot fotboll visar att spelet förekom även i Frankrike, under 1300-talet. Även i Italien, speciellt i Florens, har fotboll spelats länge. Under 1400-talet utövades spelet på en plan med ungefär samma mått som används idag. Spelarna var indelade i två lag och spelet gick ut på att få bollen över motståndarens kortlinje; mål förekom ej.

I England, liksom i Frankrike, är det ett förbud som visar att fotboll förekommit under 1300-talet. I det här fallet var det Edvard III som utfärdade förbudet med motiveringen att allmänheten istället skulle ägna sig åt bågskytte. Fotbollen blev då istället ett gatunöje med dåligt anseende, eftersom den ofta ledde till gatuslagsmål.

(Lite fotbollshistoria från Wikipedia)

Stay tuned and get more at UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2013