© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Grattis Benjamin Bitok

Segraren i årets Stockholm Marathon, Benjamin Bitok från Kenya, var med redan från början, liksam hans landsman Nixon Machichin som slutade tvåa. Benjamin med nr 1 på bröstet och Nixon nr 4. Efter 6 km syns Benjamin längst bak i tätklungan med blå tröja. .

Kenya dominerade

Vid 31 km hade de båda Kenyanerna skaffat sig en liten lucka. Benjamins sluttid blev 2.13.21. 1983 gick det lite snabbare och två löpare hamnade under 2.12.00. Vinnaren Hugh Jones från Storbritannien på 2.11.37 och tvåan Agapius Masong, Tanzania, 2.11.54. Det är de snabbaste tiderna sedan starten 1979 och de enda löparna som hamnat under 2.12.00.


Bilder från det första Stockholm Marathon 1979. Fr.vä. Hans Jonsson, Enhörna, slutade trea, segraren Jukka Toivola, Finland, och Christina Johansson, vikingen, som får en kram för andraplatsen i damklassen och bästa Svenska.
© Foto Tommy Sörstrand 1979.

En riktig folkfest firar 35 år

Förutom själva tävlingen är detta en folkfest. Solen tvekade i det längsta och mörka moln hotade. Några lätta regnstänk kom till och med innan solen kom fram och fulländade denna löparfest ackompanjerad av latinska trummor och dansande gracer. Vid slussen träffade jag några funktionärer och en åskådare som varit en av de omkring tvåtusen löpare som startade i det första Stockholm Marathon.

- Starten gick på Ladugårds Gärde och det fanns en toalett, berättade veteranen, så det var många av löparna som fick starta med otömd blåsa.

Arrangemanget har växt och logistiken förbättras för varje år. Nu är det inte bara löparna utan även publiken som kräver att Stockholm Marathon ska vara en fest för alla. Även om Sambaorkestern med dansare från Sigtuna förgyllde tillvaron på Söder Mälarstrand, tror jag att det finns en potential att göra mer.

Zamba Marathon

Samba S:t Olof från Sigtuna var det som såg till att löparna höll rytmen och humöret uppe.

Nytt Rekord

Av drygt 21 000 anmälda startade 16 736 löpare. 16 075 av dem genomförde loppet – 11 952 herrar och 4 123 damer. Det tidigare rekordet från 2013 års lopp för antal fullföljande löpare låg på 15 654.

 

Stay tuned and keep that crazy feeling at
UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014