© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

 

Kvällens värdar Pepper Potemkin, Freja Futch och Ava Maiden hälsade oss välkomna till Burleskakademiens höstterminsavslut på Gamla Enskede Bryggeri. En helkväll för burleskbitna entusiaster, som inleddes med Bingo. Än en gång fick jag och min kamera tillträde till detta magiska skådespel. Ett skådespel där publiken är en viktig del i upplevelsen och där den familjära stämningen bidrar högst väsentligt till ett lyckat arrangemang.

Pepper är en utmärkt konferencier med den rätta förmågan att sammanföra innehållet och få publiken i rätt sinnesstämning. Det blir spännande och på sitt förföriska manér presenterar hon varje akt med största möjliga inlevelse och passion. Mer om Pepper och Burleskakademien finns att ta del av i mitt reportage från vårterminsavslutet den 13 maj, Underbart & Bärs.

Are you ready for some rock'n'roll?

Something to rock your mind and roll your soul
- I give you the sweet cherries of Burleskakademien and our international guest Lady Laverna.

Kvällens Line-Up:
Fru Nilsson, Iris Florentina, Ava Maiden, Lady Laverna, Feriah Fangs, Bell Bellicious, Improlesque av Jill Ette & Nikki Nuts och elever från höstens kurser Förföriska Förströelser och Ekivoka Eskapader samt framträdande av värdparet Pepper Potemkin & Freja Futch. Men innan föreställningen kunde börja den obligatoriska frågan till publiken;

-Hur många av er är här för första gången?

En viktig fråga, så att alla i publiken är med på noterna och förstår vad det handlar om. Som publik är du en del av showen och bidrar med dina Åååh, Oooh och busvisslingar till att de som står på scenen känner sig uppskattade och sedda. En viktig del för att skapa den där unika stämningen, som inkluderar, respekterar och inspirerar.

Känslan beskrivs bra i en artikel i Svenska Yle från 2018-09-10 av Lidia Bäck aka Lady Laverna; Burlesk - en frizon där jag får spränga gränserna för vad som förväntas av mig på scen

I artikeln beskriver hon sina förväntningar, när hon som 18-åring kom in på Teaterhögskolan i Helsingfors och besvikelsen när hon förstod att inte alla har samma förutsättningar på teaterscenen. Hon var bara en kvinnlig skådespelare med rätt spela kvinnor i roller skapade av män. Det var långt senare efter upptäckten av Burlesk hon hittade en verkstad för att experimentera med olika uttryck och en plattform för ett friare sätt att tolka det kvinnliga subjektet:

En helt ny kvinnokropp uppenbarade sig för mig på scen. Det kvinnliga subjektet som dessutom fick uttrycka hela spektret av sexualitet, “skönhet” och “fulhet” och som ofta använde sig av humor som verktyg. För mig blev det en plattform, ett öppet bejakande rum, ett sammanhang där det är välkommet att utforska. Där nya sätt att uttrycka sig blir bejublat istället för ifrågasatt. Det blev som en frizon där min kropp var fri att leka med teman som sexualitet, genus och den yttre blicken. Dessutom helt opretentiöst och genom lust och lättsamhet istället för allvar och motstånd.

Några ord om Burlesk

Långt ifrån alla förstår Burlesk och när jag beskriver min ganska nyvunna vurm för genren möts jag ibland av en viss skepsis. Jag kan förstå det och som man har jag inte de bästa förutsättningarna att beskriva det normbrytande och inkluderande med burlesk. Det bästa sättet är att ta steget och besöka någon av klubbarna som har Burlesk på menyn. Det är inte farligt och du kommer bli förförd. 2023 har Unikaboxen publicerat inte mindre än nio (med detta reportage tio) dokumentationer, vilket tydligt visar mitt intresse.

Ni som säger att burlesk är kvinnoförnedrande har inte förstått, en debattartikel publicerad i GP 2023-05-25 skriven av Felicia Bichard aka Fräulein Frauke. En fin beskrivning av konstformen och alla de entusiaster som fastnat för genren. Artikelm kom till efter det rabalder och mediastorm som uppstod när Liseberg hade hyrt in några burleskartister till en personalfest. Kanske lite naivt av arrangören. Inside_003Burlesk kräver en hel del av sin publik och passar inte alla.

Burlesk är en konstform med rötterna i vaudeville, varité, music hall och ja - stripptease. Ordet kommer från italienskans “burla”: “att göra narr av” och är, och har alltid varit, normbrytande. Det är en blandning av dans, politik, sexualitet, kropp, identitet. Ibland teater, poesi, Drag, sång och komedi. Inspiration hämtas från allt från gamla MGM-musikaler, vintage showgirls och Weimar-kabaret till dagsaktuella debattfrågor och Cardi B. Som burleskartister använder vi scenen för att berätta en historia, på våra villkor, med våra kroppar, drömmar, intressen, estetiker och brännande frågor. Här får alla könstillhörigheter plats. Alla kroppar. Alla åldrar. På det sättet är det en väldigt unik konstform. Jag brukar säga att jag använder min kropp och sexualitet som ett kreativt och konstnärligt material när jag skapar min valda konstform - performance.

Burleskens historia är intressant men ofta bortglömd eller censurerad. Den berättar om kvinnlig frigörelse, teatraliskt motstånd, normbrytning, queerskap, skönhet och sexualitet.

Alla vill inte se burlesk, det är helt okej. Som producent har man ett ansvar att kommunicera vad det är, och hur det spelas upp. Som festarrangör har man ett ansvar för att känna sin publik och vad den behöver. Olika burlesk-stilar och artister ser olika ut och skapar olika typer av nummer, precis som i alla underhållningsformer. I en burleskshow så blandar vi komedi med allvar, klassiska “vackra” showgirls klädda i vintageinspirerade överdådiga fjäderkostymer med moderna inslag, kläder och nutida politik. Det är just den blandningen och det utrymmet för kreativitet som gör burlesken så spännande och intressant att titta på.

Som en av Sveriges största burleskartister ser jag inte det som mitt uppdrag att ”försvara” burlesk som konstform. Alla har rätt att se vad de vill, och är det något som inte känns bra så ska man självklart kunna gå därifrån. Men att säga att “synen på kvinnor är samma nu som 1923” för att man inkluderar en burleskartist blir problematiskt då man inte förstår konstformen, inte förstår eller erkänner artistens eget konstnärliga uttryck och direkt avfärdar hennes egna autentiska, autonoma och kreativa val. Det finns massor av konst som formas, inspireras av, och hanterar sexualitet. Burlesk är en scenkonstform och en underhållningsform som väldigt många, av alla könstillhörigheter och (vuxna) åldrar, älskar. Den kan vara bejakande, frigörande, vacker, stärkande, rolig, underhållande, sexig och chockerande.

/Felicia Bichard
scenkonstnär, burleskartist och producent under namnet Fräulein Frauke

Fabulous Feriah Fangs

Feriah Fangs trollbinder publiken med sin soloprestation.

 

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023