© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017

Pimpning av ekipage och förberedelser

Jag kom ner till Norr Mälarstrand i god tid för att ta del av förberedelserna och få en pratstund med de som kände att de hade tid och lust.

Kärlek - en mänsklig rättighet

Redan efter en kort stund där nere på gatan stötte jag ihop med en kille från Schweiz. Andreas, även han fotograf, men det var inte bara kameror och ljuskänsliga linser som vi behandlade under den tid vi spenderade tillsammans. Vi jämförde levnadstandard, flyktingar, klassklyftor, nyfattigdom, religion och matvanor. Vi tog oss igenom det mesta utom sexuell läggning, normer och det som hade varit mest naturligt inför en Pride manifestation; rätten att få vara sig själv och bestämma över sin egen kropp. Förmodligen såg varken han eller jag några skillnader i hur vi såg på den saken och såg det som en självklarhet, en mänsklig rättighet, annars hade nog varken han eller jag varit på plats denna dag för att hylla friheten och den gränslösa kärleken.

Glad i tjejer och Nordisk folktro

Det var inte första gången han var i Stockholm och han avslöjade sin faiblesse för Svenska tjejer. Han tyckte att de Svenska tjejerna är de vackraste i hela världen. Han tyckte att han visste eftersom han rest runt en del. Som fotograf kan skönhet locka, men ibland göra en blind. Kan låta lite pretentiöst, men jag vill i alla fall försöka att hitta människan bakom masken, oavsett om masken är vacker eller alldaglig. Tyckte bilden ovan till vänster blev lite kul. Ser ut som han missat ett vackert ansikte. Han hade givetvis inte missat henne, utan visade mig senare en hel serie bilder där hon poserade för honom.

Tycker att Andreas lyckats ganska bra med att porträttera tjejerna på Pride och den nya linsen verkar funka utmärkt med kort och effektfullt skärpedjup. Riktigt snygga bilder. Besök gärna hans portfolio genom att klicka bilden ovan. Nedan två bilder från mötet med den Nordiska folktron. Frej och Freja erotikens, kärlekens och fruktbarhetens gudar. Andreas var mycket fascinerad av Shinto, efter resor till Japan och såg många likheter med den Nordiska folktron och Shintoismen, som båda har sina rötter i en vördnad för naturen med flera Gudar eller naturandar. Per Lundberg företrädaren för Samfundet Forn Sed, som deltog i Prideparaden, menade att till skillnad från den Japanska shintoismen, som mer utvecklades till en nationalism där Kejsaren var en del av guddomen, har Asatron gått åt andra hållet och är mer normkritisk och individuell. Själv är jag ganska övertygad om att tron är helt individuell och bygger på ett eget initiativ.
Som Peter Stormare uttryckte det i en intervju hos Skavlan:

- Livet blir så mycket mer intressant om du tror, jag är troende och det har öppnat upp mitt sinne och gett mig så mycket mer.

Jag är också troende. Var skulle man vara om man inte trodde på något? Vad kan nästan kvitta. Var själ blir salig på sin tro, sa min Mor. Jag tror på att det åtminstone finns någon därute som gillar det jag skriver och de bilder jag visar här. Det spelar egentligen inte så stor roll, för jag tror ändå att denna min hobby och stora intresse är bra för mig. Det berikar mitt liv och ger mig en vidare syn på andra människors intressen och får mig att tro på livet och kärleken.

Stockholm Pride Parad för nittonde gången

För nitton år sedan 1998 firades Europride i Stockholm. Det blev startskottet för Stockholm Pride och Prideveckan. För mig var detta min sjunde Pride Parad, trots att jag var med redan 1979 i Humlegården, när firandet hette Frigörelseveckan och var begränsat till några modiga entusiaster. Årets parad rullade igång, men för ovanighetens skull utan en av veteranerna i Dykes On Bikes. Hennes fru berättade att hon blivit sjuk och jag skojade att det kanske blev för mycket Champagne kvällen innan. Kanske var det så. Jag blev i alla fall inte emotsagd.

Mona kämpar vidare

Den missförstådda, förföljda, men ändå folkkära politikern Mona som aldrig ger upp tågade i år i sympati med de som inte kan, inte får, inte vågar. Symboliskt och fint från en kvinna som alltid vågat. Det har inte alltid blivit rätt, men hon vågar och hon står upp för kampen mot en tollerantare värld.

Marie Micke Cloudette fick med sig sin Mamma

Det var femte året för oss. 2012 i Tanto möttes vi för första gången. Nu hade han sällskap av sin Mamma som stolt tågade vid hans sida.

Jonas och Mark tar selfies

Befriande att se att dessa seriösa ikoner faktiskt är precis som du och jag. Ett jordnära och vardaligt beteende. Undrar om inte Mark är den värsta linslusen.

Egen liten show på Brunkebergs Torg

Jag och Andreas från Schweiz genade över Brunkebergstorg för att springa ikapp tåget och möta upp vid Stureplan, när vi hejdades av svängiga toner och ett gäng dansande ungdomar som körde sitt eget race. Vi stannade en stund och fick en liten privatshow.

Free your mind - with dance

Befriande härligt och någonting jag tror vi skulle behöva lite oftare inte bara på Pride.

Arne och Henrik

Ingen Pride utan Arne och Henrik, numera rikskändisar efter SVT:s publikinzoomningar på Mello och TV-soffor. Riktiga nördar men helt underbara.

Ylva Johansson visade energi och engagemang

Det var hon och de dansande Poliserna som tävlade om utmärkelsen publikens favorit. Jag bedömer oavgjort.

Och sen fortsatte festen i Pride Park

 

Stay put and keep that crazy loving feeling

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017