© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Konsten att våga

Från vaggan till graven matas vi med måsten och värderas utifrån våra succéer. Hela livet blir som ett högskoleprov där resultatet öppnar eller stänger dörrar. Gör vi fel straffas vi, vilket leder till osäkerhet och rädsla. Vi balanserar på den gyllene medelvägen som vi brukar kalla lagom. Rädslan för att sticka ut eller göra fel, eller bara vara fel, förlamar kreativiteten och barnet i oss. Hos Burleskakademinen får du både vara fel och göra fel, för här finns inte begreppet.

Hörde en historia om en tekniker på Spotify som innan han gick på lunch lyckades stänga ner hela sytemet så att tjänsten slocknade i hela världen. När han kom tillbaka från lunchen möttes han av tårta och glada hejarrop från chefer och kollegor. Han undrade vad som firades och en av cheferna förklarade:

-Det är dig och din upptäckt vi firar.

Tack vare hans misstag upptäcktes en allvarlig brist i systemet som sedan kunde rättas till och så har forskarvärlden jobbat i alla tider. Någon har en hypotes. Hypotesen testas och efter år av misslyckanden skapas mirakel. Tyvärr fungerar inte allt i samhället på detta sätt. Det mesta fungerar faktist som raka motsatsen. Skapade hierarkier begränsar, bestraffar och tillrättavisar initiativ som inte följer regelverket. Sticker du ut och har svårt att verka inom dessa ramar blir det problem. Du diagnostiseras och behandlas med målet att rätta in dig i ledet. Hösten 2023 släppte Seymour Bottoms låten Freak, en hyllning till alla som inte känner sig välkomna och hamnar utanför dessa ramar. Den 13 oktober var det releaseparty på Patricia. Unikaboxen var där.

Kvällens föreställning inleddes passande nog med Seymour Bottoms aka Just Seymour, som framförde låten. Magiskt!

Det är inget fel med sex och att vara sexig, men det blir fel om det begränsas till vissa. På Burleskakademien har alla rätt att känna sig sexiga och att visa det. Det är en konst och det kräver mod, som förtjänar respekt.

Videon blev cencurerad av YouTube

Vet inte om jag ska skratta eller gråta, men YouTube satte 18-års gräns på mitt klipp från Improlesque del två. Du kan fortfarande ta del av videoklippet genom att klicka på Visa på YouTube, eller gå till Unikaboxens kanal.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024