© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Kan något vara mer inkluderande?

Här möts alla och här hittar jag mina och Unikaboxens vänner i ett inkluderande sammanhang. Artister från streetart scenen, sambadansare, cosplayer, bil- och MC tokiga, dragqueens och regnbågsaktivister. Alla har de någon relation till genren. Bodyart och tattoo har på bara ett par decenier fullständigt erövrat oss och blivit folkligt. Det är idag mer sällsynt att hitta någon utan bläck på kroppen än en med.

Min egen fascination för konstformen började år tvåtusen. Jag och en arbetskamrat bestämde oss för att fira millenieskiftet med varsin gadd. För mig blev det en tribe-tatuering på bröstet. Studion låg på Polhemsgatan, men konstnären, som hade svårt med runda former har jag glömt bort. Det var inte så viktigt för mig då. Det var heller inte så viktigt att det som jag ville ha på bröstet och skissat blev någonting helt annat.

Tatueringen blev för mig en tydlig symbol för vem jag är och vad jag behöver förhålla mig till. Min öppenhet för andras tankar och förståelse för andras behov kan få konsekvenser, men är samtidigt en gåva som gett mig mycket. Idag är min första gadd en del i ett större verk skapat av tre duktiga konstnärer, Louise Amott, Constanza Fache och det senaste arbetet utfördes av Alex Fico2022 års Sthlm Ink Bash.

Ända från Los Angeles kom några representanter från tatueringsstudion The Raven and The Wolves i Long Beach. På bilden nedan ser vi från vänster John Smith, Zach Medbery och Andrew Kim på mässans första dag, börja det omfattande och för både dem och kunden krävande arbetet, med att på bara tre dagar, färdigställa en hel rygg. Även om detta kanske egentligen inte är någonting att rekommendera, är det just den här typen av projekt, som tillför lite extra till mässan och ger besökare som jag en spännande upplevelse.

En konstnär som bjuder på sig själv

Ninnileo och studion Human Canvas uppmärksammades av Ronny på QX oktober 2020. Det var året som denna tatueringskonstnär, då med närmare tio års erfarenhet från branschen, öppnade sin alldeles egna studio.

I början av september öppnar Ninnileo en egen tatueringsstudio, Human Canvas, på Skeppsbron 32 i Gamla Stan i Stockholm. Hon har jobbat i branschen i snart tio år och öppnar eget för att erbjuda ett ”safe space” för sina kunder. En tatueringsstudio fri från machokulturer och sexism, där transpersoner, queers och kvinnor kan tatueras i trygga händer. Ninnileo är själv bigender och pan, och vill benämnas som både han och hon. Läs hela artikeln.

Jag träffade denna levnadsglada och socialt begåvade människa för första gången, när jag dokumenterade Drag Race Sverige under de söndagar som SFURP bjöd på storbildstittande i Hotel Amarantens bar. Sedan dess hälsar vi på varandra och byter några ord, när vi träffas på stan, i tunnelbanan eller hittar varandra på något regnbågsevent. Bilden ovan är från ett sammanträffande i Pride Park under Stockholm Pride Week i år.

Allt startade för 28 år sedan 1996

Egentligen kanske redan 1989, när Tumppi öppnade sin första tatueringsstudio i Tammerfors. 1995 flyttade han till Sverige och året efter öppnade han nu smått legendariska House Of Pain i Stockholm. Samman år var han med och arrangerade första Stockholm Ink Bash i Berns Sallonger. Inte långt därefter blev han medarrangör för Svenska Tatueringsmässan i Norrköping, Sveriges äldsta.

Även om tatueringskonsten är en accepterad konstform och både tatuerare och bärare av tatueringar respekteras idag i Sverige och stora delar av världen, finns en del hemlighetsmakeri och i likhet med streetart en lite mer ljusskygg del av verksamheten , som det gärna inte pratas så mycket om. Kopplingen mellan House Of Pain och Hell's Angels syns åtminstone när man tittar på deras logotyper. Men det finns även likheter i det internationella upplägget med användandet av varumärket. Ett upplägg som för tankarna till ett klassiskt franchiseupplägg. Kritikerna och en del grävande journalister hävdar att House Of Pain hjälper till att tvätta bort det smutsiga och kriminella som finns bakom varumärket Hell's Angels, men att tatueringsverksamheten i sig är legal. På mässan fanns många västar att intervjua angående detta, men valde att avstå.

Det kan låta lite naivt, men här är alla välkomna. I tre dagar lämnar vi vardagens vedermöder och tillsammans bara njuter vi av bläckets magi. Alla på mässan är människor passionerat intresserade eller nyfiket lockade av tatueringskonsten. Det ökade intresset och marknadens behov har även skapat big business och förutsättningar för många konstnärer att kunna leva på sin begåvning. Timpriset för en tatuering i Sverige ligger generellt mellan 1 200-1 600 kronor, men kan vara både högre och lägre. En större tatuering är med andra ord en statussymbol fullt jämförbar med en Rolex eller diamantring. Enda skillnaden är väl andrahandsvärdet och att de är svåra att stjäla.

Idag är Tumppi naturligtvis en självskriven och ständig medlem av domarpodiet. I år fick han hjälp av Affe, Alfred Hankanen från Affe Tattoo Studio och legendaren Isak, Hans Isaksson från East Street Tattoo. Tillsammans fick de ett tufft jobb att välja bland alla alster i de olika kategorierna. Utbudet var som vanligt på denna tre dagar långa mässa omfattande och det gällde att behålla fokus hela tiden. Varje dag utsågs en vinnare Best Of Day Friday, Best Of Day Saturday och på söndag eftermiddag utsågs en sammantagen vinnare Best Of Show. För att höja temperaturen och skapa lite show hade estradören Lola Bonk anlitats som presentatör och värd för scenen. Lola har varit med förr och vet hur hon ska sila snacket.

Åsså lite Rockabilly

Rockabillybandet Hardbeat Hornets såg till att hela salongen började gunga genom sköna rytmer och ett distinkt beat. Trion kommer från Vagnhärad och består av Harry Jussila - sång och gitarr, Jocke Törnblom - bas och Marcus Jäder - trummor. Första scenframträdandet var redan vid 18, men publiken var lite mer mottaglig vid 22.

Från skiss till färdig tatuering på åtta timmar

Från skiss till färdig tatuering och pris för Best Of Day Friday på runt åtta timmar. Både modellen och utföraren har varit med förr och är vana vid att arbeta inför publik. Det är ändå imponerande att se en så pass omfattande tatuering växa fram på så kort tid.

Som extra grädde på moset var Onyx Tattoo Supply på plats och delade ut en check på 10 000 kronor, efter juryns beslut. Ett uppskattat inslag.

Den premierade Jimmy Johnsson har tatuerat sedan 2007. Anton som än en gång lånade ut sin hud är själv tatuerare hos JimmyBig Time Tattoo i Västerås. En studio som startade 2009, efter att Jimmy hittat hem och blivit frälst i konstformen.

World Famous Tattoo Ink har i The World Famous Pro Team valt ut några av världens främsta tatuerare och i detta Pro Team representerar Jimmy Sverige. På deras hemsida finns en kort beskrivning av honom:

Spent my early years and youth playing music. Thats what I was made for in my mind. I´ve always drawn a lot but never on a serious manner until my interest for tattoos started at the age of 18. I have no formal art training, I just strive to let loose all those ideas that burn in my skull whether its in music or as today in tattoos. I picked up a tattoo machine for the first time the 12th of october 2007. On that occasion I tattooed that date on my leg to always remember when and how my journey started. Today my art strives towards painted realism and I still live through my work. Its an extension of me. Live long and prosper.

Vill du se mer?

Klicka länken nedan för att fortsätta till reportaget från lördagens begivenheter.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024