© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Den moderna tatueringskonsten

Genom Samuel O'Reilly och den elektriska tatueringsmaskinen 1891 började uttrycksformen spridas på ett rationellt sätt runt förra sekelskiftet och nådde även Sverige, främst genom sjömän som hade kommit i kontakt med tatueringar under sina resor. Axel Wilhelm Johansson anses vara Sveriges första professionella tatuerare. Han öppnade ett tatueringsschapp vid Järntorget i Göteborg 1910, efter att ha gått till sjöss som sjuttonåring. En annan tidig svensk tatuerare var Carl Gustafsson, som var verksam i Göteborg mellan 1920 och 1940. Gustafsson började som sjöman, men öppnade senare en sjömansekipering tillsammans med sin hustru Klara i Göteborgs hamn. På 1970-talet fick tatueringskonsten i Sverige ett betydande uppsving genom Doc Forest. Han anses vara den som införde den seriösa tatueringen i landet. Han öppnade sin tatueringsstudio 1972 och var den första som fick myndigheternas godkännande. Sedan dess har utvecklingen gått i en rasande fart. Från en nischad subkultur främst för sjömän, luffare och kåkfarare till en omfattande folkrörelse där tatueringar blivit en respekterad statussymbol.

För vissa kan det vara en utmaning med synliga tatueringar. Framförallt för personer som jobbar med att gestalta andra. Skådespelare och cosplayer behöver ha ett neutralt yttre för att sedan kunna bygga upp en karaktär, men med dagens produkter går det ganska bra att sminka över en tatuering. Att det funkar är cosplayern och modellen Nea Katariina aka Neeppu ovan ett lysande exempel på. Hon älskar tatueringar och Cosplay och kan verkligen kombinera detta. I mitten ovan ligger hon på britsen hos Johanna Thor från Bluebird Tattoo flankerad av två porträtt från Comic Con Stockholm 2024. Nedan två andra kända Cosplayer, Ida Angelova och Laura Sipilä. Förvisso med något mindre utmaningar, men nyfikna på vad Stockholm Ink Bash hade att bjuda på.

Lisa Latorre på prispallen

konst.se finns en liten biografi av denna konstnär från Västerås. Sannolikt är det hennes konstutbildning på Västerås konstskola åren 2008-2010 och praktiserandet på duk som skapar ett alldeles eget och unikt uttryck i hennes tatueringskonst. Hon använder nålarna som penslar och resultatet blir mjukt och sinnligt eller som hennes vinnande tatuering i kategorin Best Healed, magiskt diffust och oroligt. Hon har lärt sig hur mänsklig hud reagerar. Genom erfarenhet och stor skicklighet kan hon ersätta duken och i princip skapa samma resultat på ett lår, arm eller rygg.

My paintings are large size portraits.
Portraits of different dissociated parts of myself. I have a background of severe physical and psycological trauma. The "entities" or identities that i paint, hold memories from abuse so I dont have to remember the things that are to painful for me to remember. Being able to express myself through art have always been very healing for me and a necessity for my survival. My healing journey and the courage to integrate continues.

Efter prisutdelning och fotograferande återvände Lisa till Carro för att fortsätta med hennes lår och den tatuering hon påbörjade under fredagen med ambitionen att få den färdig till söndagens final.

Sam & Gabriel

Det handlade om begåvade Sam Söderlindh på gitarr och röstfenomenet Gabriel Keyes sång, som i en sorts unplugged sättning presenterade evergreens och eget material från hårdrocksscenen. Med sig hade de Linus Thomsson, som såg till att hålla takten på en Cajon. Sam och Gabriel har ett gemensamt förflutet i bandet Crashdiet.

Jag blev nyfiken och sökte i det förflutna och hittade förutom deras Insta-konto och bilden till höger från 2012, nedan biografiska text från King´s Call Stockholm på Facebook.

Crashdïet upptäcktes 2003 utanför ett systembolag på Södermalm när de delade ut sin demo. Två år senare släppte de debutplattan ”Rest in Sleaze”, and the rest is history.

Sedan dess har de bland annat varit förband till Ozzy Osbourne och uppträtt för över 50.000 personer i Brasilien. Sedan 2017 är det Gabriel Keyes som håller i micken, och igår släppte bandet sin femte (lysande) platta ”Rust”.

Art Nation släppte i augusti 2015 deras debutplatta, och blev åren 2015, 2016 & 2017 nominerade till priser som "Årets bästa liveakt”, "Årets svenska genombrott” och "Årets svenska grupp” – i konkurrens med artister som Zara Larsson, Ghost, Laleh, In Flames och Håkan Hellström!

Låten "Look to the Sky" var med i Aftonbladets årsbästa-lista 2015 och fick titeln "Årets vackraste ballad". Sedan dess har bandet turnerat med band/artister som Europe, Twisted Sister, Dokken, DAD och Sabaton. 

Best Of Saturday - Boye Tattoo

Efter en euforisk uppvisning på scenen stod det klart att Christian och Michelle tog hem priset för sitt tvådagars jobb. Sannerligen en imponerande prestation både för dem och modellen.

Lördagen bjöd som vanligt på extra allt, flest besökare, flest priser delades ut från scenen och förutom musikalisk underhållning från Sam & Gabriel och Jon Eb Jonsson (bilden) fick publiken se lite bare knuckle boxing med Knuckle Sport Promotion.

Nedan alla vinnarna i de sju olika kategorier som bedömdes under lördagen. För hela listan, som även omfattar andra och tredje pris i varje kategori för utom Best of Day, gå till Stockholm Ink Bash.

Best of Traditional - Allegra från Studio 75

Best of Color -Martin Sjöberg från Art Station

Best of Neo Traditional -Kolberta från Studio Svart Katt

Best of Healed - Lisa Latorre från Next Art Studio

Best of Small - Freebird från Redtail Tattoo

Best of Black & Grey - Andy Blanco från Studio Blanco

Best of Day - Michelle Vestergård och Christian Boye Larsen
från studio Dark Tales och Ink Link Tattoo

Gå vidare till söndagens final och mässans avslutning

Klicka länken nedan för att ta del av Best Of Show och se om grabbarna i The Raven & The Wolves lyckades färdigställa sin rygg.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024